Чт, 2024-03-28, 17:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:08
100-річчя першого українського уряду Україна відзначає - Генеральний Секретаріат. ФОТО
Інші останні Офіційні новини

В Україні в середу 28 червня виповнюється 100 років, як у 1917 році Центральна Рада створила свій виконавчий орган - Генеральний Секретаріат, перший уряд України.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, про це інформує прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

На Генеральну Адміністрацію покладалося втілення в життя головного постулату Першого універсалу, прийнятого декількома днями раніше: "Однині самі будемо творити наше життя".

"До компетенції Генерального секретаріату передавалися справи внутрішні, фінансові, продовольчі, земельні, землеробські, міжнаціональні та інші в межах України", - йдеться в повідомленні.

У його перший склад увійшли 8 генеральних секретарів і генеральний писар. Середній вік членів уряду становив 36 років. Найстаршому - генеральному секретарю освіти Івану Стешенку - виповнилося на той час 44 роки, а наймолодшому - генеральному писарю Павлу Христюку - 27.

Очолив уряд відомий тоді в українському середовищі письменник і політик Володимир Винниченко.


Як згадував Винниченко, в основі роботи першого уряду був не примус, а моральний авторитет і довіра людей.

Протягом перших місяців Генеральний секретаріат працював у будинку Педагогічного музею, де також проходили засідання Центральної Ради (нині - Будинок учителя на вул. Володимирській, 57).

Восени 1917 уряд отримав у своє розпорядження вільні приміщення в готелі "Савой" на вул. Хрещатик, 38. Цей будинок, як і більшість забудови центральної вулиці Києва, був підірваний НКВС у вересні 1941-го. Тепер на цьому місці розташована будівля Київської міської ради (Хрещатик, 36).

З ухваленням Четвертого універсалу Центральної Ради, яким проголошувалася незалежність Української Народної Республіки, Генеральний секретаріат змінив назву на Раду народних міністрів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 852 | Додав: adminA | Теги: україна, 100-річчя першого українського уряд, Генеральний Секретаріат. ФОТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]