Пт, 2024-04-19, 20:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:47
100-річчя першої Пластової присяги відзначили у Луцьку
Інші останні Новини з регіонів України

У Луцьку пластуни сьогодні відзначили 100-ліття першої Пластової присяги. Урочистості відбулися в Луцькому замку, повідомили у прес-службі обласного осередку Пласту.

Урочистості розпочалися молебнем за усіх пластунів, потому відбулась посвята прапора куреня ч. 9 ім. Васила Стуса. Найважливішою частиною свята стало складення Пластової присяги пластунами з Луцька та Колок на В’їздній вежі замку, передає УНІАН.

Перші пластові гуртки були створені у 1911 році Олександром Тисовським, Петром Франком та Іваном Чмолою. Офіційною датою заснування Пласту вважається день першої Пластової присяги, яка відбулась 12 квітня 1912 року на подвір’ї Львівської академічної гімназії. Тоді на вірність Богові та Україні присягли 40 юнаків.

На початку 90-х років XX століття Пласт відродився в Україні. Перші гуртки почали діяти саме у Луцьку завдяки ентузіазму Олега Покальчука, а найвизначнішою подією того періоду була Пластова присяга, яку луцькі та рівненські пластуни нового покоління склали на В’їздній вежі Луцького замку у 1990 році.

Зазначимо, що український рух пластунів є національним варіантом всесвітнього скаутського руху, який в 2007 році відзначив своє сторіччя. Також пластунський рух відомий тим, що він регулярно привозить в Україну "Вифлеємський вогонь миру".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 1184 | Додав: adminA | Теги: Пластової присяги, 100-річчя, Луцьку | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]