Чт, 2024-03-28, 19:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:24
100-річчя відновлення держави святкує Литва
Інші останні Новини Європейського Союзу

16 лютого у Литві проходять урочистості з нагоди століття відновлення незалежності Литовської держави.

Як повідомляє телерадіокомпанія LRT, святкування розпочнуться вже з ранку з урочистої ходи молоді вулицями старого міста у Вільнюсі.

Опівдні біля президентського палацу пройде церемонія підняття прапорів балтійських держав. Під час заходу над центром литовської столиці пролетять винищувачі повітряної місії НАТО і будуть зроблені три почесних артилерійських залпи.

О 12.30 задзвонять дзвони усіх церков Литви – саме в цей час 100 років тому був підписаний Акт про відновлення незалежності Литви.

Увечері на проспекті Гедимінаса у Вільнюсі запалять 100 "багать свободи".

У святкуванні візьмуть участь 11 іноземних делегацій.

Серед них глави держав і урядів, керівники ЄС, а також представниця королівської родини. Зокрема, йдеться про глав держав і урядів Німеччини, Фінляндії, Ісландії, України, Латвії, Естонії, Грузії, Польщі. Як зазначається, президент Польщі відвідує не лише урочистості, а й здійснює офіційний візит, чого не було у двосторонніх відносинах країн вже вісім років.

В урочистостях візьме участь кронпринцеса Вікторія, наступниця престолу Швеції. Очікувалася також участь кронпринца Данії, однак візит скасували через смерть чоловіка королеви, принца Генрика.

Крім того, на святкування прибудуть президенти Єврокомісії і Європейської ради.

Акт про відновлення незалежності Литви був складений і підписаний у Вільнюсі Радою Литви під головуванням патріарха литовського національного відродження Йонаса Басанавічюса 16 лютого 1918 року. У документі сформульовані основні принципи державного устрою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 671 | Додав: adminA | Теги: 100-річчя відновлення держави, литва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]