Вт, 2024-04-23, 10:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:28
10 мільйонів Держкіно дасть на фільм-дебют "Коли падають дерева"
Інші останні Культурні новини

Державне агентство України з питань кіно профінансує дебютний ігровий повнометражний фільм Марисі Нікітюк "Коли падають дерева".

Про це заявив у п'ятницю, 4 грудня, голова Держкіно Пилип Іллєнко на прес-конференції, передає Укрінформ.

"Це вже сьомий повнометражний проект, який ми запускаємо цьогоріч. Це стало можливим завдяки тому, що у вересні суттєво збільшили фінансування виробництва національних фільмів, що дозволяє сьогодні говорити про запуск 40 нових стрічок, з них понад 10 будуть повнометражними ігровими. Серед них - дебютний фільм Марисі Нікітюк "Коли падають дерева". І ми в Держкіно раді, що нарешті Марися, яка дуже цікаво проявила себе в створенні короткого метру, отримає можливість створити повномасштабний проект і заявити про себе вголос як режисер великого ігрового кіно", - сказав Іллєнко.

Він зазначив, що частка державного фінансування становить 10 мільйонів гривень, а також висловив сподівання, що завдяки такій можливості, яка відкриває широкі перспективи для молодого покоління кінематографістів, буде сформована нова хвиля в українському кіно.

Автор сценарію та режисер-постановник Марися Нікітюк, яка досі мала великий досвід як сценарист, наголосила, що після написання цього сценарію зрозуміла: їй конче необхідно реалізовувати його самій як режисеру.

"Це - драма дорослішання, філософська, у стилістиці магічного реалізму. Вона мозаїчна, насичена переплетенням кількох сюжетних ліній, а в центрі цього феєричного дійства дівчинка п'яти років, яка спостерігає за трагічним коханням підлітків - своєї двоюрідної сестри і її хлопця, молодого бандита Шрама. Вся ця історія відбувається на тлі нашої реальності, пострадянської руїни", - сказала Нікітюк.

Продюсер стрічки Ігор Савиченко уточнив: у проекту є польський партнер - кінокомпанія Apple Film і її головний продюсер Даріуш Яблонський, а фінансування надаватимуть Польський кіноінститут та польське телебачення. Загалом виробничий бюджет становить 22 мільйони гривень.

Савиченко також поінформував, що фільм зніматимуть наступного літа в Україні, частина зйомок пройде на території Польщі. Один з трьох головних героїв буде поляком. Оператор - імовірно Петро Собачинський-молодший, кастинг-директор - Алла Самойленко. Акторів буде багато, зокрема й непрофесійних.

Завершити картину планують у жовтні, щоб у грудні подати на участь у фестивалях, зокрема розпочати хочуть із Канн. У кінотеатри стрічка потрапить або восени 2017-го, або навесні 2018 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Держкіно профінансує на третину зйомки нового фільму кримськотатарського актора і режисера Ахтема Сеїтаблаєва, які розпочнуться навесні 2016 року під робочою назвою "Її серце", надавши 10 мільйонів гривень.

Також Державне агентство України з питань кіно надасть 9 млн гривень на зйомки вітчизняного фільму жахів "Шлях мерця" з Миколою Вереснем у головній ролі. Продюсером цієї картини виступить також Ігор Савиченко.

Довідка

Марися Нікітюк - український кінорежисер. Закінчила 2007 року Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Інститут журналістики. 2012 року отримала диплом магістра театрознавства Київського національного університету театру, кіно та телебачення ім. Карпенка-Карого з дипломною роботою про традиційний та сучасний японський театр.

Працювала як журналіст, публіцист, театральний критик, є автором серії новел, що виходили в літературному альманасі "Святий Володимир", а також є автором п'єс "Дачі", "Ведмеді для Маші" та "Дівчачі радості", що були представлені у форматі читок на драматургічних проектах ЛСД (Лабораторія Сучасної Драми в Києві при ГогольФесті) та на київському драматургічному фестивалі "Тиждень актуальної п"єси".

Брала участь у кінопроекті "Україно, goodbye!", є автором сценаріїв до короткометражних фільмів: "Ґауді", "Алкоголічка", "Ангел смерті", "Листопад". Автор сценаріїв: "Сашинька", "Мама-попінз", "Ахулі", "Коли падають дерева", Чума", "Посилка", "Яблука", "В деревах", "Мандрагора". Пише кіносценарії, новели, повісті, п'єси.

Серед повнометражних проектів Нікітюк "Коли падають дерева", "Сансара. Сон метелика", "Брат Олень".

Фільми за сценаріями Марисі Нікітюк брали участь у престижних міжнародних фестивалях у Локардо, Клермон-Феррані, у "Золотому абрикосі", Одеському МКФ та інших. Вигравали нагороди.

До друку готуються її "Книга баванок, або Історії чарівного Тойто" — книга для дітей у видавництві "Glowberry", а також "Безодня (історії судного дня)" — перша книга прози у "Видавництві Анетти Антоненко".

2014 Компанія UDP на Одеському міжнародному кінофестивалі нагородила проект повнометражного фільму "Коли падають дерева" за найкращий пітчинг.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 10311 | Додав: adminA | Теги: 10 мільйонів, фільм-дебют Коли падають дерева, Держкіно | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]