Пт, 2024-03-29, 11:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:52
10 способів підкупу виборців на парламентських виборах. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини
Парасольки, корвалол, музика Прокоф'єва та групи "Бутирка", морозиво за 15 копійок, "Смерть жукам", поросята, овес для коней. ЛІГАБізнесІнформ вибрала топ-десятку сумнівних способів агітації на виборах-2012. Огляд складено за результатами моніторингу Комітету виборців України та Громадянської мережі "ОПОРА".

Мистецтво для народу

Що: музичні диски, екскурсії в дельфінарій, концерти.

Кому: студентам, творчій інтелігенції, любителям шансону.

Хто: підвищення культурного рівня виборців - одна з насущних турбот кандидатів. Особливо в цьому досягла успіху Тетяна Бахтєєва (округ №42). Її стараннями донецькі студенти побували в дельфінарії, а інтелігенція отримала диск із музикою Сергія Прокоф'єва. Звернення кандидата на обкладинці CD рясніє дефісами в недозволених місцях ("Ваші імена належать до чудової плеяди творчої інте-лігенціі донецької землі"), а місцями може сприйматися як прихована загроза ("Завжди з Вами. Тетяна Бахтєєва").

Серед кандидатів-витівників вирізняється Володимир Струк (округ №104). На інтелігенцію з Прокоф'євим він, правда, розпорошувати сили і ресурси не став. Однак разом з групою "Бутирка" виконав перед луганськими виборцями шлягер "Посміхнеться крізь грати сонце мені..." ("Запахло весною").

На здоров'я

Що: ліки, окуляри, "пакети для пологів".

Кому: пенсіонерам, ветеранам, вагітним.

Хто: кандидат Вадим Чорний (округ №133, Одеса) взявся забезпечувати виборців безкоштовним корвалолом. Седативні властивості цих крапель, мабуть, повинні зробити електорат менш сприйнятливим до особливостей національного виборчого процесу. Олексій Кунченко (округ №106) у Сіверськодонецьку провів благодійну акцію "Окуляри ветеранам". Валерій Мошенський (округ №108, Луганська область) розстарався для майбутніх матерів. Від його імені роздавали "пакети для пологів", куди входили медикаменти та засоби гігієни. Та найефектніше дбав про здоров'я виборців Максим Луцький (округ №222). Жителі Солом'янського району Києва, де він балотується, могли отримати ліки з фотографією кандидата на упаковці. За словами Луцького, портрети потрібні були, щоб "уникнути можливих маніпуляцій з препаратами та запобігти їхньому продажу тим же малозабезпеченим людям".

Цитата: "Про який підкуп виборців можна заводити мову, якщо до початку виборчої кампанії ще більш ніж півроку? З таким спекулятивним підходом можна звести в підкуп будь-яку діяльність народного обранця в його окрузі". (Максим Луцький)

Не розкіш, а засіб пересування

Що: велосипеди, машини швидкої допомоги, міліцейські автомобілі.

Кому: листоношам, медикам, міліціонерам.

Хто: Давид Жванія (округ №140) близько до серця взяв труднощі листонош кількох районів Одеської області. Більш як 130 тутешніх Пєчкінів з легкої руки кандидата отримали велосипеди (фото - "Новий Регіон - Одеса"). Зазвичай перед виборами активізується і влада. Перший номер виборчого списку Партії регіонів, прем'єр Микола Азаров неодноразово вручав ключі від машин швидкої допомоги і патрульних автомобілів у Дніпропетровську, Миколаєві, Одесі. Щоразу обіцяючи рухатися і далі по цьому шляху.

Цитата: "Ми за два з половиною роки зробили багато для розвитку медицини. Але нам необхідно зробити ще більше. І якщо й надалі так рухатися, то кожен населений пункт України буде мати сучасну європейську медицину". (Микола Азаров)

Налітай - подешевшало

Що: розпродаж за спеціальними цінами, дисконтні картки.

Кому: пенсіонерам, любителям безкоштовного сиру і морозива.

Хто: голова наглядової ради ЗАТ "Фуршет" Ігор Баленко (округ №212, Київ) роздавав 7-процентні дисконтні картки мережі супермаркетів. Суд визнав це порушенням закону, а ЦВК оголосила кандидату попередження. Цим і обмежилися.

З вогником підійшли до роздачі "слонів" і комуністи. Під час поїздок по країні Петра Симоненка місцевий електорат пригодовували морозивом за радянськими цінами. Далі цим шляхом ленінці не пішли і продавати валюту за курсом епохи розвиненого соціалізму (70 копійок за долар США) чомусь не стали.

Цитата: "Запрошуємо всіх мешканців та гостей нашого міста поринути у свої приємні і теплі спогади, взявши участь в акції севастопольського комсомолу "Радянське морозиво" на площі Нахімова під час зустрічі з лідером КПУ Петром Симоненком. В ході проведення цієї акції всім охочим буде продаватися морозиво по радянській ціні (15 копійок)". (Оголошення на блозі "Комсомол Севастополя")

За їжу

Що: гречка, рис, шпроти, маслини, олія, борошно, згущене молоко, бісквіти, печиво, цукерки, чай, цукор, вода, шампанське.

Кому: пенсіонерам, ветеранам, "дітям війни", всім охочим зробити запаси на зиму.

Хто: заїждженою гречкою в епоху "покращення" нікого не здивуєш. Інша річ - маслини в банках. Їх могли отримати одесити разом з листівкою про заслуги члена Союзу анархістів України Вадима Чорного (округ №133).

Віктор Пилипишин(округ №223) на Спаса пригощав киян чаєм у пакетиках з написом "Кияни передусім!" і медом. А вже згаданий Максим Луцький (округ №222) підбадьорює охочих шампанським зі своїм фото на етикетці. Серед інших, щедро роздають продуктові пайки - Галина Герега (округ №215) і Алла Шлапак (округ №221). Набори останньої прикрашає концептуальний напис "Шлапак Алла. Київ - це кияни".

Цитата: "Коли ви приносите хліб своїм батькам, ви що, купуєте їх любов чи гарне ставлення? Ні, ви просто проявляєте знак уваги і турботи про цих людей... Будь-яка допомога - турбота про людей. Це не підкуп, а знак уваги". (Алла Шлапак)

Навчання - світло

Що: учнівські ранці, набори для першокласників, букварі, шкільна форма.

Кому: дівчаткам, хлопчикам, а також їхнім батькам, які мають право голосувати

Хто: до Дня знань кандидати дружно дарували учням ранці, канцелярське приладдя та шкільну форму. Давид Жванія (округ №140) навіть випробував на собі суворість Феміди. Подаровані кандидатом 275 комплектів форми суд визнав непрямим підкупом виборців. В інших випадках Феміда була менш суворою. Як це сталося з сином прем'єр-міністра Олексієм Азаровим (округ №47, Донецька область). На думку судді, його ранці не є підкупом, оскільки першокласники не мають права голосу.

А найбільш винахідливим у цій номінації став Сергій Ківалов (округ №135). 1 вересня в Одесі він роздавав першокласникам сертифікати, які через 11 років нібито можна буде обміняти на студентський квиток Одеської юридичної академії.

Цитата: "Ось я передаю директорам шкіл сертифікати, а вони їх передадуть в школі дітям. Ці сертифікати через 11 років дозволять вступити в найкращий університет Одеси - Національний університет "Одеська юридична академія". Так що, поставте його рамочку і повісьте на стіну". (Сергій Ківалов)

Пам'ятники собі

Що: пам'ятники Степану Бандері.

Кому: жителям Львівщини.

Хто: перший заступник голови НАК "Нафтогаз України" і висуванець Конгресу українських націоналістів Андрій Лопушанський (округ №125) завойовує любов виборців, із завидною методичністю відкриваючи в містах Львівської області пам'ятники Степану Бандері. Всі вони знаходяться на території його округу, і хоча їх не можна ні з'їсти, ні випити, ні забрати з собою, місцеве населення ставиться до такого роду добродійності з повагою. За час передвиборчої кампанії пам'ятники з'явилися в трьох населених пунктах, найсвіжіший - 14 жовтня в місті Турка. У разі обрання до Верховної Ради, Лопушанський обіцяє продовжити розпочату справу в Києві.

Цитата: "Нещодавно пообіцяв землякам, що, будучи в парламенті, обов'язково поставлю пам'ятник Степану Бандері в українській столиці. І я це зроблю!" (Андрій Лопушанський)

Копійка до копійки

Що: гроші - найкращий подарунок.

Кому: заповзятливим виборцям, які торгують голосами оптом чи вроздріб.

Хто: штаби кандидатів, які вибудовують роботу за принципами мережевого маркетингу. Так працює, наприклад, команда Катерини Ващук (№45 списку Партії регіонів) на Волині. Так званим "базовим агітаторам" попередньо платять 300 грн авансу, щоб кожен з них привів десяток людей. Тих, відповідно, називають просто "агітаторами" і видають їм уже по 200 грн. Натомість вони залишають свої персональні дані, гарантують, що проголосують за "потрібного" кандидата.

Комітет виборців України (КВУ) розповів про цікавий випадок у Славуті Хмельницької області. Екс-голова ДПАУ і кандидат в депутати Сергій Буряк (округ №190) на заявленій зустрічі з виборцями не з'явився, проте були його помічники. Наприкінці зустрічі присутні отримали заклеєні конверти. Поспішно розкриваючи їх, виборці рвали і купюри, які лежали в конвертах в розгорнутому вигляді.

Цитата: "У нашій радянської ментальності, коли тобі дають подарунок - це сприймається як благодійна допомога. Якщо тобі дають гроші, це зарплата, яку ти повинен відпрацювати". (Олександр Черненко, голова КВУ)

Дрібниці, а приємно

Що: поросята, "Смерть жукам", парасольки.

Кому: садівникам, городникам, власникам худоби.

Хто: ті з кандидатів, хто не шукає простих і протоптаних попередниками шляхів. Помічники екс-голови Держспоживстандарту Сергія Талали (округ №160, Шостка) роздавали всім охочим отруту "Смерть жукам". Ще оригінальніше вчинив кандидат з Тернопільської області Іван Чайковський (округ №165). Він пропонував поросят на відгодівлю, яких потім обіцяв викупити за ціною вище закупівельної. Зрозуміло, після виборів. Про те, що дорога в тисячу миль починається з першого, нехай і скромного, кроку, пам'ятає Григорій Калетнік (округ №18, Вінницька область). Як стверджують у Комітеті виборців України, цей кандидат подарував Центру іпотерапії у Брацлаві сідло і пообіцяв забезпечити вівсом чотири кобили. Що вже говорити про таку корисну для кожного виборця річ, як парасолька. Їх роздача агітаторами Партії регіонів у Маріуполі викликала тисняву електорату.

Цитата: "Є я і ти, а все що окрім, легко залагодити за допомогою парасольки". (З пісні.)

Фізкульт-привіт

Що: спортмайданчики, м'ячі, форма.

Кому: дітям і фізкультурникам.

Хто: у здоровому тілі відповідний дух, справедливо вважають ті кандидати у депутати, котрі встановлюють іменні дитячі та спортивні майданчики. Особливо досягли успіху в цьому киянка Галина Герега (округ №215) та Ірина Горіна (округ №171), яка загартовує харків'ян. Не забувають кандидати і про глибинку. На початку вересня Олександр Саєнко (округ №161) подарував навчальним закладам на Сумщині м'ячів на суму понад 17 тис грн. Піклується про спортивну форму свого виборця і Володимир Литвин (округ №65, Житомирська область). Причому у прямому розумінні. На початку червня спікер Верховної Ради подарував клубу "Ємільчине" комплект футбольної форми. Тоді ж грамоти від Литвина дісталися найактивнішим учасникам фізкультурного та спортивного руху Ємільчинського району.

Цитата: "Додатково щороку 30 млн падає на Ємільчинський район. Газ веду? Веду. Школам допомагаю? Допомагаю. Водопроводи будую? Будую. Скажіть, хто один хоч зайнявся таким проектом, як обстеження людей? Хтось за "спасибі" поїхав обстежувати людей в село? А дітки? Скільки вже я дітям допомагаю? І не сьогодні ж тільки, і не вчора. Тож ви свій гумор залиште при собі". (Володимир Литвин).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1315 | Додав: adminA | Теги: 10 способів підкупу виборців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]