Сб, 2024-04-20, 08:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:29
11 тисяч заручників: українці за кордоном опинилися поза законом
Інші останні Туристичні новини
Учора в Державній міграційній службі повідомили, що уряд відмовляється від розміщення в консорціумі ЄДАПС замовлень як на нині чинні, так і на біометричні документи, що засвідчують особу. Заручниками протистояння ЄДАПС і органів влади стали 11 тисяч громадян України, які проживають за кордоном, - значна частина їх виявилися порушниками закону в країні перебування. Однак в МЗС газету "КоммерсантЪ-Украина" запевнили, що видадуть їм паспорти "в найближчі дні".

Відсьогодні поліграфкомбінат (ПК) "Україна" починає відвантаження бланків закордонних паспортів, заявили в понеділок увечері в Державній міграційній службі (ДМС). "9 липня перша партія бланків буде доставлена ​​на держпідприємство "Державний центр персоналізації документів"(ДЦПД), яке почне персоналізацію бланків. З 10 липня ГМС зможе почати відвантаження готових паспортів у регіони", - йдеться в повідомленні відомства.

Як відомо, раніше монопольним виробником закордонних паспортів був консорціум "ЄДАПС". Очікувалося, що він вироблятиме також біометричні документи у відповідності до ухваленого в 2012 році закону "Про державний реєстр". Автором проекту закону був народний депутат VI скликання Василь Грицак, якого ЗМІ, експерти та представники влади називали лобістом ЄДАПСу, хоча сам він заперечував такі припущення. Нині пан Грицак є заступником глави Державної міграційної служби (ДМС). У відомстві оголосили, що ЄДАПС виграв конкурс на виробництво біометричних документів. Однак Кабінет міністрів анулював результати конкурсу, визнавши, що його умови були складені навмисне для перемоги ЄДАПС.

Учора в ДМС визнали, що уряд зажадав вивести з ЄДАПСу виробництво всіх документів - як тих, що нині випускаються, так і в майбутньому - біометричних. "Прийнято рішення, що виготовлення всіх документів, що засвідчують особу, - і громадянських паспортів, і закордонних паспортів, і водійських прав - будуть здійснювати тільки державні підприємства", - заявив у понеділок директор департаменту управління справами ДМС Сергій Дегтяренко під час експертної дискусії, присвяченій тематиці візової лібералізації.

ПК "Україна" вже пройшов усі відомчі погодження для друку бланків паспортів - він виграв повторний конкурс, проведений ДМС на вимогу Камбіну, цінову пропозицію ПК також схвалено відомством. Однак нова схема виробництва документів незабаром також може бути зірвана. Наприкінці минулого тижня парламент вніс зміни до закону "Про держреєстр", зобов'язавши ДМС закуповувати бланки паспортів у підприємств, підпорядкованих Нацбанку, тоді як ПК "Україна" підкоряється Мінфіну. Експерти вважають, що рішення парламенту абсурдне, оскільки у банкнотно-монетного двору НБУ немає обладнання для виробництва паспортів. "Таке обладнання було закуплено та встановлено на ПК "Україна". Крім нього і ЄДАПСу, ніхто не має необхідних потужностей", - пояснив виданню експерт консорціуму "Європа без бар'єрів" Олександр Сушко. У разі якщо закон буде підписаний президентом, можливі два шляхи - або ПК "Україна" перейде в підпорядкування НБУ, або структури Нацбанку будуть розміщувати субпідряди на ПК "Україна" або ж у колишнього виробника - ЄДАПС.

До рішення президента про підписання або ветування змін до закону підрядником ДМС у виробництві документів залишається ПК "Україна". Паспорти, виробництво яких розпочнеться сьогодні, виготовлені на старих, не біометричних бланках. Технічні стандарти щодо біометричних документів, розроблені в ДМС раніше, на даний момент переглядаються. "Зараз неясно, скільки часу для цього буде потрібно - місяць чи два. Але ми закінчимо раніше тримісячного терміну, визначеного Кабміном", - заявив представник відомства.

Однією з причин перегляду є те, що ЄДАПС запровадив низку запобіжників, що перешкоджають виведенню виробництва документів з цієї структури. "Запатентовано зовнішній вигляд паспорта, тому ми його змінимо: у документа буде інша обкладинка", - розповів пан Дегтяренко. В Україні за участю бізнесмена Юрія Сидоренка, якого вважають кінцевим бенефіціарієм ЄДАПСу, зареєстровані такі патенти, як "обкладинка паспорта для виїзду за кордон" і "полікарбонатна сторінка даних у паспорті для виїзду за кордон".

"Можливо, для повного виведення ЄДАПСу зі схеми виробництва паспортів буде потрібно замінити навіть деякі технології захисту, адже вони також запатентовані ЄДАПСом", - підкреслив глава парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак (УДАР). За його словами, інакше ЄДАПС залишиться бенефіціарієм виробництва документів - або з використанням механізму роялті, або шляхом розміщення субпідрядів на потужностях консорціуму. "Якщо ж уряд справді виведе з ЄДАПСу всі замовлення, вони практично стають банкрутами", - упевнений депутат.

Боротьба за держзамовлення у сфері виробництва документів позначилася на громадянах. Підрозділи ДМС у регіонах від середини червня затримують видачу закордонних паспортів. Ще більші проблеми - у громадян, що живуть за кордоном. "Ми не видаємо паспорти з кінця 2012 року. Півроку очікували переходу на біометрику, потім почалася ця історія. У результаті у громадян, які замовили новий паспорт, закінчився термін дії старих документів. Люди опинилися поза законом в країні проживання!" - обурився один з українських консулів.

Джерело в МЗС розповіло, що в черзі очікування консульств - 11 тисяч українців. Співрозмовник видання "КоммерсантЪ-Украина" запевнив, що тепер їхня проблема буде вирішена шляхом видачі паспортів на старих бланках: "9 тисяч документів вже передано до посольств і консульств, решту передамо в найближчі дні". Як виняток це замовлення МЗС було виконано на потужностях консорціуму "ЄДАПС".

Раніше голова Державної міграційної служби Микола Ковальчук заявляв, що на запровадження біометричних паспортів Україна не має часу і коштів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Туристичні новини | Переглядів: 956 | Додав: adminA | Теги: 11 тисяч заручників, українці, поза законом, кордоном | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]