Ср, 2024-04-24, 19:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:28
13 "найгарячіших" округів парламентських виборів. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини
Підрахунок голосів у мажоритарних округах відзначився масовими фальсифікаціями з боку підконтрольних владі окружкомів, рішеннями судів виключно на користь провладних кандидатів, штурмом проблемних ОВК "Беркутом" і "спостерігачами"-важкоатлетами, пише Тиждень.ua.

Затяжні бої у мажоритарних округах стали головним політичним трендом після 28 жовтня. Якщо в день голосування, попри очікування, порушення та фальсифікації не перевищували звичної для України "норми", то бєспрєдєл під час підрахунку голосів за кандидатів-мажоритарників став безпрецедентним. Влада застосувала на виборах весь можливий арсенал технологій для спотворення волевиявлення, оскільки з першого разу не було виконано основного завдання – формування у Верховній Раді однопартійної більшості.

Крім того, далося взнаки нестримне бажання кандидатів від ПР, явних і прихованих, прорватися в парламент, незважаючи на те, що виборці віддали свої голоси представникам опозиції. Як наслідок, за десять днів після виборів досі в багатьох округах не визначено переможця.

11-й округ, Вінниччина

Колишній губернатор області Олександр Домбровський, провладний самовисуванець, був упевнений у своїй перемозі, адже, крім високого рівня впізнаваності серед виборців, користався підтримкою Петра Порошенка, чиї позиції на Вінниччині дуже сильні. Втім, конкуренцію екс-губернаторові склала висуванець від Об’єднаної опозиції Наталія Солейко, яка з невеликим відривом лідирувала майже до завершення підрахунку голосів.

Однак Домбровський у суді домігся перерахунку голосів по кількох дільницях, а комісія, де більшість членів відверто підігрували йому, змінила призначеного за квотою "Батьківщини" голову ОВК, після чого результати вже були на його користь. Крім того, під час перерахунку голосів з окружкому силами міліції були виштовхані спостерігачі ОБСЄ, на дільниці гасло світло, і протоколи ДВК приймали, підсвічуючи ліхтариками та мобільними телефонами. До того ж невідомі пошкодили скриньки, в яких зберігалися бюлетені, що стало підставою для їхнього перерахунку. Опозиція заявила, що їхнім юристам, котрі відстоювали результати своїх кандидатів, погрожували фізичною розправою.

14-й округ, Вінниччина

Тут відрив провладного та опозиційного кандидатів сягав якихось десятків голосів. Зокрема, за даними протоколів з мокрими печатками, опозиціонер Іван Мельничук випередив на 251 голос самовисуванця Віктора Жеребнюка, якого вважають креатурою голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна. Однак Жеребнюк домігся через суд перерахунку на десяти дільницях, пославшись на пошкодження коробок із бюлетенями під час їхнього транспортування.

Як наслідок, на окремих дільницях понад половину всіх бюлетенів було визнано недійсними, і Жеребнюк здобув перемогу з відривом у 81 голос. Як і на 11-му окрузі, опозиція заявляла про тиск і погрози в бік своїх юристів.

20-й округ, Волинь.

Працівники "Беркуту" силою видворили із засідання ОВК всіх, окрім членів окружкому від влади, які оформили перемогу самовисуванця Сергія Мартиняка над опозиціонером Романом Карпюком з перевагою у 400 голосів.

90-й округ, Київщина

Свободівець Олександр Марченко, згідно з даними протоколів з мокрими печатками, здобув перемогу у 1393 голоси над провладним самовисуванцем Віталієм Чудновським, якого називають нареченим сестри глави Адміністрації президента Юлії Льовочкіної. Втім, після опрацювання всіх протоколів ДВК переможцем з відривом у 400 голосів було оголошено Чудновського.

Як запевняють свободівці, на його користь відібрали голоси у інших кандидатів, а протоколи ДВК було сфальсифіковано. Опозиція намагалася довести свою правоту в судах, куди масово приходили "журналісти кримінальної зовнішності", щоб підтримати Чудновського. Попри надані суду копії протоколів з мокрими печатками та відеозапис процесу опрацювання протоколів ДВК, що свідчив про можливі фальсифікації, суди не задовольнили позову Марченка.

94-й округ, Київщина

Провладний кандидат Тетяна Засуха не змирилася зі своєю поразкою опозиціонеру Віктору Романюку ("Батьківщина"), попри відрив у 10 тис. голосів на користь останнього. Застосували таку схему: в суди надійшли численні скарги з боку спостерігачів, яких начебто не пускали на дільниці під час підрахунку голосів. "За збігом обставин", серед таких дільниць були лише ті, де перемогу дістав Романюк. Опозиціонери стверджували, що скарги подавали ті спостерігачі, котрі взагалі не були зареєстровані на відповідних дільницях. Утім, суд традиційно став на бік провладного кандидата : недійсними визнали результати на 28 дільницях (майже третина округу), було проігноровано волевиявлення близько 30 тис. Громадян.

Зрештою, Верховна Рада рекомендувала провести на окрузі повторні вибори, оскільки "неможливо встановити справжні результати голосування".

95-й округ, Київщина

Від початку виборів прогнозувалося, що це буде один із найпроблемніших округів по всій Україні, оскільки тут балотувався одіозний регіонал Петро Мельник – ректор Національного університету державної податкової служби. Конкуренцію йому складали ударівець Олександр Юраков і кандидат від "Батьківщини" В’ячеслав Кутовий. Прогнози справдилися, позаяк у перші два дні після голосування тут цілодобово чергували загони "Беркуту", десятки "братків", міжнародні та вітчизняні спостерігачі й журналісти. Голоси рахували вкрай повільно. Але зрештою Мельника, схоже, "злили" свої ж, відмовившись надавати адмінпідтримку, і він невдовзі фактично визнав свою поразку, згодом так само вчинив і Юраков, якого Об’єднана опозиція звинувачувала в роботі на Мельника.

132-й округ, Миколаївщина

Безумовно, "найкривавішим" виявився округ, де зійшлися кандидат від Партії регіонів Віталій Травянко та опозиціонер Аркадій Корнацький ("Батьківщина"), який за кілька тижнів до дня голосування був змушений виїхати з України разом із родиною через тиск із боку правоохоронних органів. Спочатку на сайті ЦВК з’явилося повідомлення про перемогу Корнацького після підрахунку 100% протоколів, однак вже за кілька днів лідером визнали Травянка. Згодом на виконання рішення суду про перерахунок голосів на окремих дільницях будівлю ОВК штурмом взяв "Беркут", силою прорвавшись крізь людський натовп. Беркутівці забезпечили судовим виконавцям винесення протоколів з окружкому. Автобус із "Беркутом" і бюлетенями взяли в облогу місцеві жителі, зрештою нардеп Геннадій Москаль зміг відбити виборчу документацію назад і перенести їх до ОВК. Але за деякий час "Беркут" знову атакував будівлю, протоколи було знову вивезено, а наступного дня вони з’явилися у Центрвиборчкомі. Там вирішили, що після такої виборчої вакханалії неможливо встановити автентичність протоколів, тому рекомендували ВР провести потворні вибори по округу.

194-й округ, Черкащина

Опозиціонер Микола Булатецький ("Батьківщина") з відривом у 12 тис. голосів переміг ставленицю Валентину Жуковську, яку називають кандидатом від олігарха Дмитра Фірташа. В окружкомі неодноразово спалахували бійки, гасло світло, членів комісії забирала швидка, вони намагалися викрасти печатку комісії та ключі від сейфу з бюлетенями тощо. Місцевий суд ухвалив рішення про перерахунок голосів на кількох дільницях, пославшись на справу "Компартія Туреччини проти Туреччини", яку Європейський суд з прав людини розглядав 1998 року, однак опозиціонерам все ж таки вдалося довезти протокол, який засвідчив перемогу Булатецького до ЦВК, однак там вже було вирішено провести перевибори по округу.

197-й округ, Черкащина

Тут у парламент намагався потрапити відома "тушка" й латифундист Богдан Губський, якому протистояв опозиціонер Леонід Даценко ("Батьківщина"). Останній упевнено переміг із відривом у 5 тис. голосів, про що стало відомо після отримання протоколів з мокрими печатками. Після чого Губський і Ко повністю заблокували роботу комісії. За кілька днів після завершення голосування було опрацьовано трохи більше 1% протоколів. З 18 членів комісії з різних причин кудись зникли десятеро. Окружком повертав одержані протоколи до ДВК, де Губському додавали по 200–300 голосів на кожній дільниці, як наслідок, на сайті ЦВК після підрахунку 100% саме він і став переможцем, хоча на той час навіть не всі голови ДВК встигли здати свої протоколи. Зрештою, по цьому округу ЦВК також рекомендував ВР провести перевибори.

Однак о пятій ранку 7 листопада "Беркут" штурмом взяв будівлю окружкому і забрав протоколи та печатку комісії попри протидію з боку опозиційних нардепів. До обіду голова ОВК разом з Губським вже привезли усі документи до ЦВК і переможний для останнього протокол було прийнято.

184-й округ, Херсонщина

Опозиційний самовисуванець Іван Винник програв регіоналу Миколі Дмитруку лише 86 голосів, попри те, що впевнено лідирував, коли залишалось обрахувати всього 13% протоколів. Не бажаючи визнавати несправедливу поразку, Винник зміг домогтися часткового перерахунку, який було зупинено, але підсумковий протокол про перемогу Дмитруком було відправлено до Києва. Але в ЦВК побачили у ньому неточності та зобов’язали ОВК переглянути підсумки виборів. Засідання комісії ніяк не може розпочатись з оглядну на його бойкот провладними членами ОВК.

211-й округ, Київ

На окрузі вели боротьбу нардеп-регіонал Ігор Лисов та нардеп-бютівець Сергій Терьохін, який і випередив свого опонента на 3,5% голосів. Втім, Лисов через суд домігся перерахунку голосів на 28 дільницях, відстоявши це рішення у чотирьох апеляційних процесах. Однак опозиціонери стояли на своєму і початок перерахунку голосів призвів до масової бійки за участю нардепів, членів комісії та міліціонерів, самому Терьохіну зламали ребро і палець. Зрештою, Лисов відступив, визнавши свою поразку.

216-й округ, Київ

На відміну від Лисова не має наміру здаватися провладний самовисуванець Олександр Супруненко з "молодої команди Черновецького", який поступився з різницею у 1400 голосів опозиціонерці Ксенії Ляпіній ("Батьківщина"), але зміг домогтися перерахунку голосів по 27 дільницях. Рішення суду з цього приводу з’явилося ще кілька днів тому, але перерахунок досі не розпочався, позаяк крісло голови комісії (за квотою партії "Молодь до влади") весь цей час залишається вакантним. На окрузі також не обійшлося без "спостерігачів"-боксерів від провладного кандидата і бійок, внаслідок чого ледь не пошкодили коробки з бюлетенями. Пізнім вечором 6 листопада комісія зібралася для проведення перерахунку, але про якісь результати досі нічого не відомо. Наразі ситуація лишається непевною.

223-й округ, Київ

Єдиний округ, де наразі не пораховані всі протоколи. Хоча дані протоколів з мокрими печатками засвідчують перемогу свободівця Юрія Левченка у кілька сотень голосів, провладний самовисуванець Віктор Пилипишин не здається. Вже кілька разів спалахували сутички між його "братками" з журналістськими посвідченнями, міліцією та прихильниками Іллєнка, в будівлі ОВК розпилювався сльозогінний газ. Також Пилипишин зміг протиснути через суд рішення про перерахунок голосів на десяти дільницях. Попри те, що ЦВК вирішила, що на окрузі варто буде призначити повторні вибори, перерахунок голосів раптово поновився у вівторок (5 листопада) ввечері.

Нагадаємо, вибори народних депутатів проходили в Україні 28 жовтня. 225 народних депутатів обирали за партійними списками, ще 225 – по мажоритарних округах.

5 листопада Верховна Рада України ухвалила постанову, якою пропонується рекомендувати Центральній виборчій комісії (ЦВК) призначити повторні вибори в п'яти одномандатних округах - № 94, 132, 194, 197, 223.




ОВК "Беркутом" і "спостерігачами"-важкоатлетами
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1159 | Додав: adminA | Теги: 13 найгарячіших округів, виборів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]