Сб, 2024-04-20, 02:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:43
198 років із дня народження Тараса Шевченка відзначає Україна
Інші останні Культурні новини

Сьогодні виповнюється 198 років із дня народження символа Української держави — поета і прозаїка, художника і громадського діяча — Тараса Шевченка.

Президент України Віктор Янукович поклав квіти до могили Тараса Шевченка, що на Чернечій горі в Каневі Черкаської області, передає УНН.

Президент відвідав місто Канів з робочим візитом.

Глава держави взяв участь в урочистостях з нагоди 198 річниці із дня народження Тараса Шевченка.

Як повідомили у прес-службі Президента, після покладання квітів глава держави планує відвідати музей імені Т.Шевченка, а також вручити національні премії імені Т.Шевченка.

Прем'єр міністр України Микола Азаров поклав квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку в Києві. Також у церемонії взяли участь народні депутати, урядовці, представники киїської влади, громадські та культурні діячі.

За 47 літ свого життя Тарас Шевченко пробув 24 роки у кріпацтві, 10 - на засланні, а решту - під наглядом жандармів. Але, попри це, він зміг проявити себе як різнобічно обдарований митець - поет, прозаїк, драматург, художник.

У другій половині XIX і на початку XX ст. чи не єдиною книжкою у більшості сільських хат України був "Кобзар", вірші з нього вчили напам'ять, за ним училися читати.

В історичному розвитку України Шевченко — явище незвичайне як своєю обдарованістю, так і місцем у літературі, мистецтві, культурі. Походженням, становищем та популярністю Шевченко — виняткове явище також у світовій літературі.

Революційна творчість Шевченка була одним із головних чинників формування національно-політичної свідомості народних мас України. Впливи Шевченка на різні сторони духовно-національного життя нації відчуваються до сьогодні.

У духовній історії України Шевченко посів і досі беззастережно посідає виняткове місце. Значення його творчої спадщини для української культури важко переоцінити.

Його "Кобзар" започаткував новий етап у розвитку української літератури і мови, а його живописна і граверська творчість стала визначним явищем не тільки українського, а й світового мистецтва. Творчість великого поета внесла в українську літературу незнане багатство тем, жанрів і формальних особливостей.

Поєднавши у своїх поетичних творах живу розмовну мову з словесно-виразовими засобами книжної мови, Шевченко підніс українську літературну мову на новий, якісно вищий ступінь. У поетичних творах Шевченкова українська мова набула незвичайного багатства барв та відтінків, а також можливостей передачі не тільки найтонших настроїв, почуттів і думок, а й глибоких філософських та політично-суспільних узагальнень.

Широко користуючись лексикою різних галузей науки й мистецтва, Шевченко заклав основи термінологізації української лексики, підносячи цим самим українську літературну мову до рівня найрозвиненіших мов світу.

Про Тараса Шевченка збираються зняти новий фільм, головну роль в якому виконає актор Остап Ступка.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1093 | Додав: adminA | Теги: Тарас Шевченко, 198 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
1 Врот фронт • 09:43, 2012-03-10 [Матеріал]
Попиариться на бедном Тарасе не пропустили фашисты, евреи и даже клычковцы с пивными производителями. Что уже ему не приписали, вплоть до пророчества. На самом деле безграмотный крепостной, не без задатков к рисованию и не мечтал что часть придурков на нём будет зарабатывать деньги и политические балы. Сегодня и Тарас и пиарившиеся на нём дебилы обществу и на хрен не надо, другое время, другие проюлемы. Кстати за Украину и украинцев у Тараса и слова нет, "пророк" до такой глупости не додумался.
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]