Пт, 2024-03-29, 15:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:18
20% екоподатку поповнить Спецфонд держбюджету. Встановлено відрахування частини чистого прибутку для держпідприємств
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада України встановила зарахування до спеціального фонду державного бюджету 20% екологічного податку.

Відповідний законопроект №2830 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку" у другому читанні за основу підтримали 277 нардепів, передає "РБК-Україна".

Так, документом пропонується внести зміни до ряду статей Бюджетного кодексу України, зокрема:

1) визначити, що в спеціальний фонд державного бюджету зараховується 20 відсотків екологічного податку (крім екологічного податку, який стягується за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк, зараховується до спеціального фонду державного бюджету у повному обсязі);

2) визначити, що у спеціальний фонд місцевих бюджетів зараховується 80 відсотків екологічного податку (крім екологічного податку, який стягується за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) та/або тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк), у тому числі: до сільських, селищних, міських бюджетів - 25 відсотків, обласних бюджетів та бюджету Автономної Республіки Крим - 55 відсотків, бюджетів міст Києва та Севастополя - 80 відсотків

3) видатки спеціального фонду державного бюджету на здійснення природоохоронних заходів, включаючи захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь, ресурсозберігаючих заходів, а також заходів для зниження впливу забруднення навколишнього середовища на здоров'я населення здійснюються за рахунок відповідних надходжень 20% екологічного податку та 30% грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності

4) видатки спеціального фонду місцевих бюджетів на здійснення природоохоронних заходів, включаючи захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь, ресурсозберігаючих заходів, а також заходів для зниження впливу забруднення навколишнього середовища на здоров'я населення здійснюються за рахунок відповідної частини надходжень екологічного податку та грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності

Нагадаємо, Верховна Рада України збільшила видатки державного бюджету на 2015 рік на 14 млрд гривень для виплати пенсій у січні 2016 року. Законопроект №3689 підтримали 306 парламентаріїв.

Рада встановила відрахування частини чистого прибутку від 30% для держпідприємств

Також Верховна Рада України сьогодні встановила єдиний підхід до розміру відрахувань державними підприємствами до держбюджету частини чистого прибутку на рівні не менше 30 відсотків.

Відповідний законопроект №3627 "Про внесення змін до закону "Про управління об'єктами державної власності" (щодо права на отримання частини чистого прибутку (доходу)" підтримав 231 нардеп.

"Метою ухвалення законопроекту є забезпечення прав держави як власника на одержання частини чистого прибутку (доходу), що в цілому буде сприяти поліпшенню фінансово-економічної ситуації у країні", - йдеться в пояснювальній записці.

Реалізація закону не потребує додаткових фінансових і матеріальних витрат з державного бюджету України.

Наголошується, що встановлення єдиного розміру відрахувань державними підприємствами до державного бюджету частини чистого прибутку на рівні не менше 30% дозволить у 2016 році залучити додаткові надходження частини чистого прибутку (доходу) на загальну суму близько 5,2 млрд гривень, що забезпечить у подальшому підвищення ефективності та якості управління державним майном і захист інтересів держави як власника.

Як зазначає "Інтерфакс-Україна", голосування відбувалося без обговорення, яке відбулося 22 грудня. У ході його депутати піддали критиці первісну норму урядового законопроекту про те, що єдина норма відрахувань встановлюється на рівні не менше 30%. Тоді через відсутність достатнього числа голосів на підтримку документа прем'єр Арсеній Яценюк в якості компромісу запропонував прибрати нижню планку розміру відрахувань, повністю передавши визначення норми і порядку відрахувань прибутку на розгляд Кабміну. Однак і така пропозиція при сигнальному голосуванні набрала лише 183 голоси. Чи залишилося воно в варіанті законопроекту, за який депутати проголосували в четвер, поки невідомо.

Голова профільного парламентського комітету Андрій Іванчук раніше уточнював, що уряд розраховує на додаткові надходження від цього закону у розмірі 5,2 млрд грн на рік.

В даний час державні унітарні підприємства, що є суб'єктами природних монополій, і ті, у яких плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку перевищує 50 млн грн, відраховують 30% чистого прибутку, всі інші державні унітарні підприємства - 15%.

Нагадаємо, раніше сьогодні Рада скасувала додатковий імпортний збір 5-10%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 833 | Додав: adminA | Теги: Спецфонд держбюджету, чистий прибуток, відрахування, держпідприємство, 20% екоподаток | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]