Чт, 2024-04-25, 23:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:09
25% усього виробленого м'яса торік українці викинули на смітник
Інші останні Економічні новини

Третину всієї їжі в Україні викидають на смітник. П'ять з половиною мільярдів гривень щороку опиняються на звалищі. 30 відсотків продуктів гниє, навіть не потрапивши на полиці магазинів, у сховищах та холодильниках. Звичайні українці, за статистикою, викидають 20% того, що приносять додому.

Аналітик продуктового ринку Марія Колесник пояснює, що здебільшого продукти потрапляють на звалище зі складів, сховищ та супермаркетів, бо фрукти не витримують транспортування, риба гниє у магазинах, молоко кисне у холодильниках.

Згідно з підрахунками Держкомстату України, торік на смітник викинули чверть усього виробленого м'яса і третину картоплі. Найчастіше псуються овочі, фрукти, ягоди та риба. Менше викидають молочної продукції.

Загальна вартість втрачених 2011 року харчів – п'ять мільярдів гривень.

Ресторанний аналітик Ольга Насонова каже, що багато продуктів викидають заклади громадського харчування.

"Вважається нормальним, якщо списання не перевищує п'яти відсотків усієї продукції, яка є! Буває і десять відсотків, буває і двадцять відсотків", - каже рестораторка.

Всього на звалище з ресторанів та кафе тільки у Києві потрапляє 30 тонн продуктів щодня.

Аналітик продуктового ринку Марія Колесник упевнена, що причина такого продуктового марнотратства у тому, що українці ще не навчилися рахувати.

"Поки в Україні населення не буде ставитися до всього, що воно споживає, через призму грошей, відповідно, буде складатися та ситуація, яка складається на сьогодні, на смітниках буде вся продукція", - каже Колесник.

Раніше повідомлялось, що в Україні за рік на смітник, за підрахунками незалежних експертів, потрапляє приблизно 7 млн т харчових відходів. З цього обсягу третину відсортовують у процесі виробництва, ще третину викидають роздрібна торгівля і кулінарія. Решту 35-40% відправляють у сміття вже безпосередньо у вітчизняних домогосподарствах.

Основні проблеми виробників і торгівлі - неефективні методи збору врожаю, слабкий контроль та логістика (перевезення, зберігання).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1076 | Додав: adminA | Теги: смітник 25%, торік українці викинули, м'яса | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]