Чт, 2024-03-28, 19:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:49
26 років аварії на ЧАЕС: зона готова до зведення нового укриття
Інші останні Офіційні новини

26 квітня, в день 26-х роковин катастрофи на ЧАЕС, над четвертим енергоблоком станції почнеться будівництво нового саркофагу, який вже 2015 року має ізолювати зруйнований реактор від довкілля, нагадує Радіо "Свобода".

Проект нового укриття, який обійдеться в більш ніж півтора мільярда євро, схвалили у квітні минулого року Україна спільно з міжнародною спільнотою.

Керівник адміністрації Чорнобильської зони відчуження Володимир Холоша стверджує, що здійснено всі необхідні експертизи і територія зони відчуження готова для зведення безпечного укриття. Участь у церемонії запуску будівництва об'єкту "Укриття" візьме президент України Віктор Янукович.

Новий безпечний конфайнмент, заввишки 109 метрів і завдовжки 150 метрів, має вже 2015 року ізолювати зруйнований реактор від довкілля і стати місцем захоронення радіоактивних відходів реактора, сподівається Володимир Холоша. Він переконує, що новий саркофаг служитиме щонайменше сто років.

Однак не всі експерти вважають, що саркофаг розв'яже якісь проблеми. Накривши всі радіаційні елементи конфайнментом, не з'являться відповіді на запитання: які хімічні процеси відбуваються всередині реактора і які ланцюгові реакції можуть відбутися, вважає член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Юрій Костенко.

"Я противник реалізації цієї стратегії – будівництва ще одного укриття. Як на мене, це не вирішення проблеми, а лише її приховування від світової спільноти", - зазначив депутат.

Як повідомлялося, сума залучених донорських коштів для проектів зі зведення нового конфайнмента на Чорнобильській АЕС і будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива вже становить близько 700 млн євро. Вартість будівництва нового безпечного конфайнмента (НБК) на об'єкті "Укриття" на зруйнованому блоці Чорнобильської АЕС становить 990 млн євро.

Нагадаємо, 26 квітня 1986 року Україна пережила безпрецедентну катастрофу. На 4-му енергоблоці Чорнобильської атомної станції стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Радіоактивна хмара накрила не тільки Україну, Бєларусь і Росію, але також Східну і Північну Європу.

Ліквідаторами аварії визнано 600 тисяч людей. Більш як 30 з них загинули протягом перших трьох місяців після аварії. Всього жертвами за 25 років з моменту катастрофи вважаються, за різними даними, від 25 до 100 тисяч осіб.

30-кілометрова зона навколо станції виявилася забрудненою радіацією. Загальна площа радіаційного забруднення України сягнула 50 тисяч квадратних кілометрів у 12 областях.

Після аварії над четвертим реактором ЧАЕС був зведений саркофаг, який в останні роки поступово руйнується. Приблизно через 5 років він може стати непридатним для "стримування" процесу витоку радіоактивних речовин зі зруйнованого енергоблоку.

Янукович нагадав, що не перестає дбати про безпеку на ЧАЕС і тих громадян, які постраждали від катастрофи

Президент України Віктор Янукович нагадує, що влада не перестає дбати про безпеку укриття над зруйнованим четвертим енергоблоком, тому що Чорнобиль і нині відлунює болем і нагадує про себе. "Україна в цій проблемі відчуває дружнє плече більшості країн світу", - зазначив він у зверненні з приводу річниці Чорнобильської трагедії, передає прес-служба президента.

"Сьогодні, у 26-ті роковини від дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції, ми поминаємо загиблих внаслідок найбільшої техногенної катастрофи XX століття. Вони пішли із життя, самовіддано захищаючи людство від Чорнобильського лиха. Вічна їм і світла пам'ять", - йдеться у повідомленні.

"Багато рятівників-чорнобильців назавжди втратили здоров'я там, поблизу реактора. Усім і кожному, хто рятував світ від смертельної загрози, хто у цей час виконує складні завдання з подолання наслідків аварії, низький уклін", - зазначив Янукович.

"Соціальний захист, збереження здоров'я, поліпшення умов життя більш ніж двох мільйонів громадян, особливо дітей та інвалідів-чорнобильців, - наша щоденна турбота. Вірю, що консолідовані дії влади та усіх небайдужих людей крок за кроком допоможуть здолати наслідки Чорнобильської катастрофи. Зичу усім доброго здоров'я, спокою і впевненості у завтрашньому дні", - додав президент.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1078 | Додав: nowyny | Теги: Укриття, 26 років аварії на ЧАЕС, зона | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]