Пт, 2024-04-19, 02:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:15
2,75 млрд років тому перші представники життя на Землі харчувалися сіркою і виділяли кисень
Інші останні Новини світу науки і технологій
Перше мікробактерійне життя на планеті переселилося з води на сушу приблизно 2,75 млрд років тому, заявляють вчені.

Проте вони вважають, що перші "сухопутні" зразки життя на Землі тоді були досить умовними, оскільки тоді наша планета ще не володіла щільною газовою атмосферою, тому поверхня Землі перебувала під постійною атакою жорсткої космічної радіації, що знищувала життя, передає CyberSecurity.ru.

Щільніша атмосфера з газів з'явилася на планеті лише через декілька сотень мільйонів років і лише тоді життя остаточно влаштувалося на суші.

Дослідницька група з Університету Вашингтона стверджує, що перші мікроорганізми могли бути поширені на суші і саме вони почали виробляти кисень, а також сприяти стабілізації клімату і його пом'якшенню в майбутньому.

Хімічні сліди подібних бактерій вчені знайшли в пірітах - залізно-сульфідних мінералах, які у минулому забезпечували океани сіркою і молібденом.

В опублікованих матеріалах сказано, що життя на планеті не існувало розрізненими острівцями, а рівномірно розповсюджувалося з води, причому основним драйвером розселення сухопутних організмів була сірка, що була для них "їжею".

Перші мікроорганізми з'являлися на планеті там, де була сірка, а також сульфатні з'єднання. Спочатку за розповсюдження сірки на Землі відповідала саме вода, переконані вчені.

Зараз в науковому світі загальновизнано, що глобальне оксидування атмосфери (насичення киснем) почалося приблизно 2,4 млрд років тому, приблизно через 350 млн років, після того, як на суші з'явилися перші мікроорганізми і почали "поїдати" сірку, виділяючи як побічний продукт кисень.

Згодом на планеті з'явилися потужніші генератори кисню.

Дослідники кажуть, що вивчили концентрацію сірки на прикладі сірчаних відкладень в дні кількох океанів.

Забори проб вони проводили в геологічному шарі, що відповідає позначці приблизно в 540 млн років тому, - періоді, коли в атмосфері відбувся "кисневий вибух" і на планеті почався бум багатоклітинного життя.

Відзначимо, ізраїльські учені виявили у бактерій колективний розум. Бактерії знають, як зібрати інформацію з навколишнього середовища і спілкуються один з одним.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1129 | Додав: adminA | Теги: Землі 2, кисень, сіркою, 75 млрд років | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]