Чт, 2024-04-25, 18:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:06
2-ге місце після Греції - Україна торік заборгувала банкам 7 мільярдів гривень
Інші останні Економічні новини

Україна опинилась на другому місці у Європі після Греції за розміром боргів населення перед банками, повідомили у компанії KreditMarket. Так, лише за минулий рік населення позичило у фінустанов близько 7,1 млрд грн. Громадян не лякають навіть надвисокі ставки за споживчими кредитами, пишуть "Комментарии".

Частка продажів товарів тривалого користування, які фінансуються через кредити, в 2011 році зросла з 20-25% у кризові 2009-2010 роки, до 35-40% обсягів продажів роздрібних мереж. А докризовий показник у 60% може бути досягнутий уже поточного року.

Як повідомляє ТСН, посилаючись на KreditMarket, найпопулярнішими залишаються позики терміном до року. Через високі відсотки населення не має змоги позичати кошти на більші терміни.

Середня ставка по кредитах готівкою за минулих півроку зросла на 26% (зараз 115% річних), за споживчими кредитами - на 12% (до 139% річних), у автокредитах - на 8% (на сьогодні 41% річних). За прогнозами фахівців, у найближчі місяці кредитування залишиться практично незмінним у плані ставок, але трохи зросте в обсягах.

Експерти прогнозують, що до осені банки зосередяться на автокредитуванні та видачі коротких споживчих позик. Якщо звернути увагу на рекламну активність банкірів, то вона ці прогнози підтверджує. Особливо часто потенційним клієнтам пропонують саме кредити готівкою і позики на придбання авто.

Тепер українцям, мабуть, не варто чекати на активне кредитування з боку банків. Адже проблеми з ліквідністю банків у другій половині 2011 року призвели до скорочення кредитного портфеля. Охолодження економіки в 2012 році знизить як бажання банків видавати кредити, так і бажання позичальників їх брати. Додатковим важелем гальмування кредитування будуть зусилля регулятора зі стримування ринку споживчих позик.

Щодо позитивних моментів, то від травня в рамках нової соцпрограми президента Віктора Януковича має запрацювати державна іпотечна програма доступного житла. Її реалізація дасть змогу отримати близько 30 тис квартир. Головна умова для отримання кредиту - перебування громадян на квартирному обліку.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1089 | Додав: adminA | Теги: Україна торік заборгувала банкам 7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]