Чт, 2024-04-25, 16:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:32
40% своїх заощаджень вкладники банків Кіпру втратять , а поки що уряд країни проведе кримінальне розслідування
Інші останні Новини світу
Близько 40 відсотків укладеної суми втратять власники великих депозитів у кіпрських банках. Ще кілька днів триватиме і контроль за рухом капіталу у фінансовій і банківській системі Кіпру. Про це заявив міністр фінансів острову Міхаліс Сарріс, передають "Вести.ru".

"Податок буде приблизно 40 відсотків, проте я не хочу називати точну цифру і передбачати події. Заходи контролю за рухом капіталу покликані не допустити відтоку готівки з Кіпру. Я думаю, що ми говоримо про кілька тижнів, коли буде здійснюватися контроль. Така моя думка", - зазначив Сарріс.

Обмеження на зняття грошей - 100 євро в одні руки - теж поки що ніхто не скасовував.

Президент Кіпру обіцяє провести кримінальне розслідування і покарати винуватців банківської кризи. Про це Нікос Анастасіадіс заявив, повернувшись з переговорів у Брюсселі. Угода з міжнародними кредиторами він оцінив як найкращу з можливих.

Заради порятунку острова від банкрутства пожертвувати доведеться другим за величиною Народним банком країни. Точніше, грошима його великих вкладників. Депозити - ті, що перевищують 100 тисяч євро - обберуть на 30, 40 або навіть 60 відсотків, точно ще не вирішили. Адже зібрати потрібно чотири мільярди євро. Ще 10 мільярдів надасть Євросоюз, але не раніше ніж у травні 2013 року.

Додамо, центральний банк Кіпру переніс відкриття всіх банків країни на четвер, 28 березня. Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на Reuters.

Як пояснили в Центробанку, таке рішення було ухвалено, аби забезпечити "спокійне функціонування банківської системи в цілому". Тим часом раніше повідомлялося, що до четверга будуть закриті тільки Popular Bank і Bank of Cyprus, в той час як решта відкриються у вівторок, 26 березня.

Відкриття банків було відкладено через кілька годин після того, як президент Кіпру Нікос Анастасіадіс, повернувшись з Брюсселя, повідомив про введення тимчасового обмеження на рух капіталів.

Рішення було ухвалено за підсумками переговорів з міністрами країн єврозони, які погодилися надати Кіпру стабілізаційний кредит у розмірі 10 мільярдів євро.

Нагадаємо, банківська система Кіпру була заблокована 16 березня після повідомлення про можливе списання частини коштів з усіх рахунків з метою набрати близько 5,8 мільярда євро, - такою була умова надання фінансової допомоги європейськими країнами.

19 березня пропозицію про введення одноразового податку на депозити було відхилено парламентом країни, проте через декілька днів, після провалу переговорів з Москвою, уряд знову повернувся до розгляду цієї ідеї.

Уряд Кіпру проведе кримінальне розслідування причин банківської кризи

Найближчим часом уряд Кіпру розпорядиться про початок кримінального розслідування для з'ясування причин того, що привело банківську систему країни на межу банкрутства, заявив президент республіки Нікос Анастасіадіс ввечері в понеділок у телезверненні до нації, передає "ИТАР-ТАСС".

Заява була зроблена після повернення президента з Брюсселя. Там у ніч проти понеділка він досяг угоди з Євросоюзом і МВФ про параметри антикризового пакету для Кіпру, що забезпечило надання міжнародними кредиторами допомоги острівній державі в обсязі 10 млрд євро і дозволило уникнути дефолту країни.

Анастасіадіс визнав, що переговори в Брюсселі були дуже важкими і часом навіть драматичними.

"Незважаючи на гіркоту і розчарування, які ми всі відчували через позицію деяких наших партнерів, я не вважаю, що вихід нашої країни з європейської родини був би відповіддю на цю кризу", - сказав президент Кіпру.

ВВП Кіпру може продемонструвати падіння на 10% вже в цьому році

ВВП Кіпру цього року може різко прискорити падіння на тлі банківської кризи, повідомив ад'юнкт-професор економіки в Університеті Кіпру Андрос Куртеллос (Andros Kourtellos). Кіпрський уряд погодився на план кредитної підтримки ЄС, який передбачає санацію банківської системи - провідного сектору економіки, пише "РІА Новости".

"Радикальне скорочення банківського сектора разом з подальшими заходами економії та кредитною кризою призведуть до безпрецедентного скорочення (ВВП) і в номінальних, і в абсолютних значеннях... Перед цим банківським шоком я очікував скорочення ВВП на 4%, але зараз ця цифра може легко досягти 10%. Я також очікую, що безробіття зросте більш ніж до 20% до кінця року", - сказав Куртеллос.

Офіційний прогноз щодо безробіття - 10,8% до кінця 2013 року, спад ВВП - близько 3,5%.

Куртеллос погодився з тим, що при реструктуризації банків серйозно постраждають великі російські вкладники, хоч і не зміг назвати цифру можливих втрат. За його словами, Кіпр, як і раніше буде зручним місцем ведення бізнесу для російських компаній.

"Я очікую, що деякі російські компанії покинуть Кіпр, але я впевнений, що більшість з них пристосується до нових правил гри. Кіпр, як і раніше, буде привабливий з кількох причин - внаслідок статусу центру з низьким корпоративним податком і завдяки досвіду в секторі фінансових послуг", - сказав Куртеллос.

Крім того, за його словами, з'являться нові можливості, пов'язані з експлуатацією газових родовищ, відкритих нещодавно в Середземному морі південніше Кіпру. Експерт також сподівається, що росіяни будуть приділяти увагу іншим секторам економіки, таким як спеціалізований туризм - наприклад, медичний.

Експерт назвав помилковим початковий план санації банківської системи, при якому уряд сподівався списати гроші з усіх депозитів. Парламент відкинув цей план, і було вирішено зберегти в недоторканності застраховані вклади до 100 тисяч євро.

"Нав'язувати збитки застрахованим вкладникам - велика помилка. Я думаю, що ЄС не повторить цю помилку. Однак я очікую аналогічної "стрижки" незастрахованих вкладників в інших країнах", - зазначив експерт.

З російськими вкладниками будуть поводитися так само, як і з іншими вкладниками. Угода торкнеться тільки депозитів вище 100 тисяч євро в двох великих банках (Bank of Cyprus і Laiki). Laiki буде закрито, і його акціонери, власники зобов'язань і вкладники більш ніж на 100 тисяч євро покриють вартість його реорганізації. Вкладникам більш ніж на 100 тисяч євро в Bank of Cyprus доведеться стерпіти списання на 30-40% (точний відсоток ще не встановлений).

Fitch знизило рейтинги кіпрських банків до дефолтних рівнів

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинги двох найбільших банків Кіпру до дефолтних рівнів. Про це повідомляється в прес-релізі Fitch, передає РІА Новости".

Зокрема, агентство погіршило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Cyprus Popular Bank (Laiki) до "D" (дефолту) з "В", Bank of Cyprus - до "RD" (обмежений дефолт) з "В".

Рейтинг Hellenic Bank "В" був збережений у списку на перегляд у бік зниження.

Hellenik Bank уникнув списань і зберігає доступ до ліквідності від ЄЦБ. Якщо у банка виникнуть проблеми з якістю активів або буде потрібно рекапіталізація, рейтинг фінансової стійкості "СС" буде знижено. Якщо свої проблеми Hellenik Bank вдасться вирішити без сторонньої допомоги, зберігши достатній обсяг ліквідності, Fitch підвищить рейтинг його фінстійкості.

Позиції Hellenic Bank може підтримати продаж грецьких підрозділів, завдяки чому скоротиться обсяг ризикових активів на балансі банку, а вкладники продовжать тримати свої кошти на депозитах.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1043 | Додав: adminA | Теги: уряд, 40% заощаджень, кримінальне розслідування, вкладники банків Кіпру | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]