Вт, 2024-03-19, 06:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:27
5 мільйонів українців перебувають за кордоном. Охочих дедалі більше
Інші останні Українці в світі

  На сьогодні за кордоном України легально перебуває до 5 млн українців і ця тенденція зростає. У зв’язку з цим МЗС України робить усе можливе, щоб українці за кордоном почували себе захищеними й отримували відповідну консульську допомогу. Про це під час зустрічі з українською громадою у Варшаві в Українському домі заявив директор консульського департаменту МЗС України Андрій Сибіга, передає Укрінформ.

"Сьогоднішня статистика говорить про те, що за кордоном легально перебуває близько 5 млн громадян України. Цифра вражає і вона має тенденції до зростання", - заявив Сибіга.

Український дипломат підкреслив, що МЗС України робить усе можливе, щоб українець за кордоном був повністю захищеним і відчував європейський цивілізований підхід до своїх потреб у випадку необхідності надання допомоги чи отриманні послуги з боку держави.

За словами Сибіги, на сьогодні консульства України видають українцям за кордоном близько 70 тис. біометричних паспортів на рік. "В наступному році ми прогнозуємо оформлення за кордоном близько 100 тис. біометричних закордонних паспортів",- наголосив дипломат.

Загалом, додав він, в Україні на сьогодні вже видано 1,2 млн біометричних паспортів, а спроможності Української держави – видавати 2,5-3 млн біометричних паспортів у рік.

Сибіга зазначив, що оформлення закордонних паспортів є найбільш затребуваною консульською дією за кордоном, яка зараз здійснюється у штатному режимі у максимально спрощеному режимі.

"Для отримання закордонного паспорта громадянину України за кордоном треба лише пред’явити свій закордонний паспорт і будь-який документ, який підтверджує легальність перебування у країні. Всі бюрократичні перепони для громадян України знято",- констатував дипломат.

За його словами, найбільш інтенсивна консульська робота МЗС України за кордоном, а відтак найбільша кількість українців, спостерігається в Італії, Іспанії, Португалії, Чехії, Росії, Німеччині та Польщі. При цьому, зауважив він, наразі найбільше українців проживає на території Росії.

Раніше опитування показали, що за кордон хочуть виїхати 65% українців у віці 14-35 років.

МЗС хоче розробити Travel Advisor

"Для наших громадян хочемо зробити Travel Adviser. Куди б людина не поїхала, по сучасних засобах комунікації вона могла зайти на сайт МЗС України, аби побачити рекомендації, ознайомитися з поточною ситуацією у країні, куди планується подорож, скачати відповідну програму на мобільний пристрій", – сказав Сибіга.

Він поінформував, що останнім часом у світі побільшало різного роду надзвичайних ситуацій, пов’язаних як із природними катаклізмами, так і з викликаних людським чинником – різного роду катастрофи, теракти тощо.

"У дуже багатьох випадках серед постраждалих є громадяни України", – констатував дипломат.

У зв’язку з цим при МЗС України створено групу кризового реагування, яка з усім необхідним обладнанням готова до дій і вильоту в будь-яку гарячу точку світу упродовж 24 годин.

"Ці люди мають відповідний досвід, знають як діяти в різного роду ситуаціях", – наголосив директор консульського департаменту МЗС України.

Він повідомив сумну статистику: щороку МЗС України допомагає репатріювати на батьківщину понад 3 тисячі громадян України, які померли за кордоном.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 931 | Додав: adminA | Теги: 5 мільйонів українців, за кордоном | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]