Ср, 2024-04-24, 17:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:43
5% українців вважають, що мандати у нардепів може відбирати президент, 61% - виборець, - опитування
Інші останні Політичні новини
Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг", абсолютна більшість опитаних (81%) підтримує ухвалення Закону України "Про відкликання депутатів". Не підтримують лише 13%, не визначилися з цього приводу – 6%, повідомили УНН в прес-службі компанії.

Ініціатива популярна в усіх регіонах та серед виборців різних партій. Хіба що дещо менша підтримка на Донбасі та виборців Партії регіонів, серед яких найбільше невизначених з цього питання.

На думку більшості опитаних (61%), депутата повинен відкликати виборець. 14% опитаних вважають, що це повинен робити виборець, але за ініціативи партії, стільки ж – що це прерогатива лише партії, яка висувала кандидата. Ще 12% вважають, що це повинен робити суд, при цьому 7% вважають, що суд це має робити одноосібно, а 5% – за ініціативи парламентської більшості.

Крім того, 5% опитаних вважають, що відкликати депутата повинен лише парламент, а ще 5% – президент. Не визначилися з цього питання 10%.

Як із попереднього питання, думки респондентів, опитаних у різних регіонах і серед прихильників різних партій, майже збігаються.

Понад половина опитаних вважає, що депутата потрібно відкликати за корупційні діяння, стільки ж – за недотримання виборчих обіцянок. Майже 40% вважають, що депутата необхідно відкликати за зраду державним інтересам i невиконання своїх зобов'язань, якi проголошуються у присязi.

Третина – за систематичну вiдсутнiсть на пленарних засiданнях та засiданнях комітетів, стільки ж – за невиконання своїх публiчних обiцянок щодо пiдтримки тiєї чи iншої ідеології. 26% опитаних переконані, що депутата потрібно відкликати у випадку переходу до іншої фракції, 22% – за неособисте голосування. Не визначилися з даного питання лише 4% опитаних.

Відкликання депутатів за корупційні діяння найбільше підтримують прихильники КПУ та УДАРу, за невиконання своїх публiчних обiцянок щодо пiдтримки тiєї чи iншої ідеології – прихильники Партії регіонів, за перехід в іншу фракцію – прихильники "Батьківщини" та "Свободи". Найбільш суворо карати за систематичну вiдсутнiсть на пленарних засiданнях та засiданнях комітетів пропонують прихильники КПУ.

Опитування проводилось з 22 по 28 лютого. Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Похибка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% вона не перевищує 2,2%, для значень близьких до 30% - не більше 2%, для значень близьких до 10% - не перевищує 1,3%, для значень близьких до 5% - не більше 1%.

У січні за результатами соцопитування стало зрозуміло, що 87,6% громадян України підтримують ідею позбавляти мандату народних депутатів, які голосують чужими картками під час голосування у Верховній Раді. Нагадаємо, 8 лютого Вищий адмінсуд ухвалив рішення щодо позбавлення мандатів депутатів Павла Балоги та Олександра Домбровського через порушення під час їх обрання на виборах.

Згодом 5 березня Вищий адмінсуд позбавив мандата депутата Ради від фракції Партії регіонів Андрія Веревського за суміщення депутатської діяльності з підприємницькою.

6 березня ВАСУ позбавив депутатських повноважень народного депутата фракції "Батьківщина" Сергія Власенка. У мотивувальній частині постанови колегії суддів зазначається, що Власенко слід було своєчасно подати заяву на припинення права займатися адвокатською діяльністю.

6 березня голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов запропонував Раді дозволити позбавляти рішенням Вищого адміністративного суду (ВАСУ) депутатів парламенту мандатів за відсутність їх протягом 1 місяця без поважних причин на 3 пленарних засіданнях ВР.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1017 | Додав: adminA | Теги: 5% українців, 61%, опитування, мандати нардепів, виборець, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]