Пт, 2024-04-19, 17:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:05
61% українців вважають, що незалежність України незворотня
Інші останні Новини України
Кількість прихильників незалежності України за останні два роки суттєво зросла. Якби референдум про незалежність України проводився у 2013 році, за неї проголосував був 61% громадян. Про це свідчать дані соцопитування, яке провели Український інститут соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Центром "Соціальний моніторинг".

Як повідомила в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" голова правління Українського інституту соціальних досліджень Ольга Балакирєва, у 2001 році за незалежність проголосували б 56% населення, а проти - 28%. Решта респондентів вагалися з відповіддю. У 2011 році, коли відзначали 20-річчя незалежності, тих, хто голосував би проти незалежності, виявилося як і раніше 28%, а тих, хто проголосував би за незалежність, - значно менше, ніж у 2001 році, навіть менше половини опитаних - 47%, і дуже багато було тих, хто не визначився. У 2013 році напередодні чергової річниці незалежності за неї проголосував би 61% населення - це значно більше, ніж у 2001 році і майже у 1,5 рази більше, ніж два роки тому.

"Характерно, що опитування проводилося серед громадян у віці з 18 років, і для частини молодих людей альтернативи незалежності немає, оскільки вони народилися вже у незалежній країні, тому для них це питання звучить як не до кінця зрозуміле", - зазначила Балакирєва.

Не підтримує незалежність 21% опитаних. Близько 18% тих, хто вагається або взагалі не голосували б на такому референдумі - це пасивна частина соціуму, яка вважає, що в країні і без них вирішаться всі питання, підкреслила голова правління Українського інституту соціальних досліджень.

Чим вище рівень освіти, тим вище у людей готовність підтримати незалежність України. Серед тих, хто має не тільки вищу освіту, а й вчений ступінь, показник такої підтримки - 86%. Що стосується матеріального становища людей, залежність тут - так само однозначна, як і за рівнем освіти: чим вище у людей матеріальне становище, тим більшою мірою вони підтримують незалежність.

"Висновок очевидний: чим комфортніше живеться людям у країні, тим більшою мірою вони готові підтримати країну як таку, а також формування держави. І цей висновок підтверджується нашим аналізом: ми задавали людям питання, наскільки вони зацікавлені будувати долю з Україною, жити у цій країні, розвивати її - або вони все-таки хотіли б переїхати в іншу. У людей, які відповіли, що хотіли б виїхати з країни, рівень підтримки незалежності України дещо нижчий, хоча і становить 51%. Серед тих, хто стверджує, що не виїжджав б з країни, на підтримку її незалежності виступили 64%", - констатувала Балакірєва.

Дослідження проводили Український інститут соціальних досліджень ім. О.Яременка спільно з Центром "Соціальний моніторинг". Всього було опитано 2008 респондентів, що мешкають в усіх областях України, включаючи м. Київ та АР Крим, за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Як свідчать дані лютневого опитування, 51% українців впевнені, що ніякого поліпшення в їх житті і житті суспільства у 2013 році не відбудеться. Такі результати були представлені у Києві під час круглого столу на тему "Перспективи модернізації в Україні і тенденції змін суспільної свідомості".
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 957 | Додав: nowyny | Теги: Незалежність України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]