Сб, 2024-04-20, 12:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:24
8 міфів про "Східне партнерство" у ЄС спростували
Інші останні Новини Європейського Союзу

У ЄС спростували 8 міфів про "Східне партнерство"

Європейська служба зовнішніх дій напередодні урочистостей з нагоди 10-ї річниці "Східного партнерства", які мають відбутися у Брюсселі 13 травня, спростувала вісім поширених помилкових тез щодо ініціативи.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Східне партнерство" було започатковано у 2009 році як спільна ініціатива ЄС та шести країн – України, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови.

На думку Служби зовнішніх дій ЄС, програма досягла успіху, та існує необхідність спростувати міфи й дезінформацію навколо неї.

Міф перший: "Громадяни ЄС не отримують жодної користі від "Східного партнерства". У Службі зовнішніх дій нагадують, що стабільні, безпечні та заможні країни у сусідстві ЄС є ключовим фактором для власної стабільності, безпеки і заможності Євросоюзу, що приносить прямі переваги для його громадян. Крім того, "Східне партнерство" відкриває для Європи нові ринки та економічні перспективи.

Міф другий: "Участь у "Східному партнерстві" веде до членства в Євросоюзі". У ЄС нагадують, що "Східне партнерство" спрямоване на побудову спільного простору демократії, і не є частиною процесу вступу до ЄС.

Міф третій: "Ініціатива "Східне партнерство" була створена, щоб спровокувати Росію". У ЄС нагадують, що воно не спрямоване проти будь-якої держави, а лише надає взаємовигідну та конструктивну платформу країнам регіону для розвитку тісніших відносин з ЄС.

Міф четвертий: "Східне партнерство" має на меті дестабілізацію та зміну режиму". Насправді ключовим шляхом для підвищення якості життя громадян як у ЄС, так і в країнах-партнерах, є запровадження та заохочення демократичних правил та принципів, вважають у Брюсселі.

Міф п'ятий: "Порядок денний "Східного партнерства" нав’язують країнам проти їхнього бажання". Насправді "Східне партнерство" є спільною ініціативою, пояснюється в документі: ЄС не нав’язує жодних реформ або цінностей країнам-партнерам - вони самі можуть обирати для себе стандарти ЄС.

Міф шостий: "Гроші ЄС втрачаються внаслідок корупції”. У документі пояснюється, що розподіл фондів ЄС завжди є предметом ретельного моніторингу та звітності. Оскільки корупція існує щодня, одним із головних пріоритетів, які ЄС підтримує в країнах-партнерах, є саме боротьба з нею.

Міф сьомий: “Східне партнерство призвело до масової міграції з країн-учасниць до ЄС". Насправді угоди ЄС з Грузією, Молдовою і Україною дозволяють подорожі з біометричними паспортами країнами Шенгенської зони без віз протягом 90 днів упродовж періоду в 180 днів.

Всі факти перетини кордону громадянами цих країн вносять до спільної бази даних, зокрема Шенгенської інформаційної системи та бази Інтерполу щодо втрачених або вкрадених документів. "Такий облік виключає будь-які загрози для громадського порядку, внутрішньої безпеки або здоров’я громадян в країнах Євросоюзу".

Міф восьмий: "Вільна торгівля відкриває двері для несправедливої конкуренції товарів з країн-партнерів на ринках ЄС та для дешевої робочої сили”. Це теж не так, наголошують у ЄС: "Зони вільної торгівлі ЄС із Грузією, Молдовою і Україною дозволяють громадянам цих країн скористатися більшим вибором якісних та безпечних товарів".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 869 | Додав: adminA | Теги: ЄС, 8 міфів, Східне партнерство | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]