Вт, 2024-04-16, 15:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:14
9 лютого у Києві відкриється виставка робіт Марії Примаченко
Інші останні Столичні новини - новини Києва

9 лютого в "Мистецькому Арсеналі" відбудеться відкриття ретроспективної виставки "Марія Примаченко. Незбагненне".

До експозиції нової виставки у "Мистецькому Арсеналі", що отримала назву "Марія Примаченко. Незбагненне", увійдуть понад 300 творів видатної художниці з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва.

Фантастичний світ образів Марії Примаченко є унікальним художнім явищем, культурним феноменом, який об'єднав в собі традиції народного малярства та особисту обдарованість. Крізь зовнішню ліричність і наїв робіт, які йшли в розріз з офіційною радянською ідеологією, проглядаються певні філософські пошуки художниці, сюрреалістичні мотиви - все те, що дає право вважати її генієм, який не просто випереджав свій час, а створював власну реальність - небачену, дивовижну, незбагненну.

З ранніх років Марія проявляла здібності до малювання, захоплюючи батьків і односельців справжністю зображуваного нею. Саме краса природи стала основою для її самобутньої творчості. Під час навчання в Києві в Центральній експериментальній майстерні народного мистецтва при Київському музеї українського мистецтва, Примаченко плідно працювала, експериментувала з керамікою, створювала акварельні малюнки з фантастичними істотами, які згодом будуть населяти власний космос художниці. Саме ці творчі пошуки привели Марію до використання гуаші, насичені кольори якої дозволили художниці переносити на папір всю райдужність баченого нею дивовижного світу.

Крізь важку хворобу, обов'язкову роботу в колгоспі, трагедію Другої світової війни, що відняла в Марії брата і чоловіка, Чорнобильську катастрофу, яка обпалила її натхненний рідний край, художниця пронесла любов до навколишнього світу, власне внутрішнє сяйво, що поєднується з сильним характером і прагненням творити - всупереч усьому.

На виставці "Марія Примаченко. Незбагненне" експонуватимуться роботи, які були створені в різні періоди творчості художниці, вони дадуть можливість простежити зміни в техніці і манері, наголосити на виразній альтернативності творчого методу, яка деколи не збігається зі звичними уявленнями про роботи художниці. Крім живопису на виставці демонструватиметься кераміка її авторства та альбоми з малюнками художниці.

Також кінорежисер Олександр Дірдовський представить відеоінсталяцію за мотивами творів Марії Примаченко, що поєднується з мальовничими краєвидами її рідного Полісся.

Нагадаємо, виставка робіт майстрині українського наїву Марії Примаченко, що зберігаються у приватних колекціях, проходила в Києві у жовтні 2014 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 841 | Додав: adminA | Теги: 9 лютого, Київ, виставка робіт Марії Примаченко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]