Чт, 2024-03-28, 20:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:18
Аби Curiosity не збожеволів, науковці до травня залишать його на самоті
Інші останні Новини світу науки і технологій
Марсохід Curiosity залишився без зв'язку із Землею через проходження Марса за Сонцем. Під час перерви, яка триватиме приблизно до початку травня, на борту ровера будуть працювати тільки два прилади з десяти - "черговими" залишені метеостанція REMS і дозиметр RAD, повідомив журналістів науковий керівник проекту Джон Гротцінгер.

"З марсіанського дня 237 (відраховуються з початку місії) через перебування планети за Сонцем припинилися сеанси зв'язку з ровером, наукова група насолоджується заслуженим відпочинком після двох місяців важкої роботи", - сказав Гротцінгер 8 квітня на прес-конференції на конгресі Європейського геофізичного союзу у Відні, передає РІА "Новости".

За його словами, перерву у зв'язку, який триватиме приблизно 28 днів, науковці використовують для аналізу зібраних даних і написання статей.

У період, коли Марс перебуває точно за Сонцем з погляду земного спостерігача, радіосигнал "глушать" перешкоди, які породжує сонячна корона. Теоретично в цей період можна "почути" фрагменти радіопередач, але передавати на борт апарата команди небезпечно, оскільки не можна передбачити, в якому вигляді вони дійдуть.

У цей період, за словами Гротцінгера, на борту марсохода будуть працювати в пасивному режимі дозиметр RAD (Radiation Assessment Detector), призначений для вивчення радіаційної ситуації на поверхні планети, а також метеостанція REMS (Rover Environmental Monitoring Station), створена іспанськими науковцями для збору даних про температуру, вологість і тиск на Марсі.

Також фахівці NASA визначили, яка частина флеш-пам'яті одного з двох бортових комп'ютерів марсохода Curiosity була пошкоджена, тепер вони зможуть використовувати постраждалий комп'ютер як резервний, спираючись на ту частину, яка залишилася незачепленою, повідомив Гротцінгер.

Наприкінці лютого фахівці були змушені переключити марсохід, який від серпня 2012 року працює в кратері Гейла в південній півкулі Марса на дублюючому бортовому комп'ютері через проблеми з флеш-пам'яттю на основному бортовому комп'ютері А. При цьому ровер був переведений в безпечний режим з мінімальним споживанням енергії, оскільки у разі збою в резервному комп'ютері заміни для нього вже не виявиться, а фахівці взялися аналізувати причини збою пам'яті і відновлювати комп'ютер A.

"Ми поки що не знаємо, що стало причиною збою, але ми з'ясували, де він стався. Зараз ровером керує комп'ютер B. Обидва комп'ютери A і B мають по два блоки флеш-пам'яті, неполадка була пов'язана з верхнім блоком пам'яті комп'ютера А, тепер ми можемо використовувати нижній блок флеш-пам'яті як бекап, у разі якщо нам потрібно буде переключитися з B на A", - сказав Гротцінгер.

За його словами, інженери планують завантажити в комп'ютери необхідні програмні "латочки", які дозволять "обходити" пошкоджену ділянку.

Curiosity здійснив посадку на поверхню Марса 6 серпня 2012 року. На борту Curiosity встановлено десять наукових інструментів загальною масою 75 кілограмів, призначених для детальних геологічних і геохімічних досліджень, вивчення атмосфери і клімату планети, пошуку води та її слідів, органічних речовин. Інструменти покликані визначити, чи був колись Марс придатний для життя і чи є на ньому місця, придатні для життя тепер.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1032 | Додав: adminA | Теги: травень, на самоті, Curiosity, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]