Сб, 2024-04-20, 07:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:58
Аби переобрати президента і Київраду "Свобода" жадає зібрати 50 тисяч киян
Інші останні Політичні новини
Якщо на акцію протесту вийде щонайменше 50 тисяч киян, то цього буде достатньо для проведення позачергових київських виборів. Про це 2 червня, під час мітингу під Київрадою заявив народний депутат від "Свободи" Андрій Іллєнко.

"Сьогодні завдання кожного з нас – зробити так, щоби на наступну подібну акцію вийшло як мінімум 50 тисяч людей, – звернувся він із промовою до мітингувальників. – А для Києва – це абсолютно реальна цифра. Тому що тут проживає 5 мільйонів. Якщо навіть один відсоток із них прийде на таку акцію – це вже буде 50 тисяч. І цього буде абсолютно достатньо, щоби не тільки провести вибори у Київську міську раду, а й дострокові вибори президента, якщо це буде потрібно. А це дійсно потрібно, тому що Київ не живе у вакуумі. І саме звідти (від президента) йде це нищення самоврядування у Києві. Саме звідти йде блокування виборів у столиці, а також зневага до киян і взагалі до всіх українців".

Саме тоді, за словами "свободівця", коли буде така кількість людей, не треба буде жодних промов, жодних розмов.

"Ми просто зайдемо в цю Київраду, і більше ніколи з неї не підемо. Тому що це наша Київрада, це наш орган місцевого самоврядування. Тому давайте самоорганізовуватися. Будемо й далі збирати все більше і більше активних киян, і обов'язково цей рух закінчиться перемогою. Я впевнений, що Київ заслуговує на те, щоби мати ті гарантовані права і щоб тут було народовладдя і порядок", – наголосив Іллєнко.

Нагадаємо, 2 червня близько 300 людей мітингували під будівлею КМДА, протестуючи проти рішення Конституційного Суду щодо проведення київських місцевих виборів у 2015 році.

Комітет виборців побачив на прикладі Київради загрозу продовження влади Януковича

Унаслідок безпідставного продовження повноважень депутатів Київради в Україні від сьогоднішнього дня можливі сценарії продовження терміну повноважень інших представників влади, зокрема президента. Про це в ефірі телеканалу ТВі 2 червня заявив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко, коментуючи скандальне рішення Конституційного суду про вибори в Києві.

"Після такого доволі незрозумілого рішення суду в депутатів Київської міської ради з'явиться причина казати, що вони легітимні", - зазначив Черненко.

За словами експерта, Конституційний суд розглянув питання виборів у столиці лише з одного боку.

"Щодо самого рішення, то, справді, суд побачив одну статтю Конституції, де говориться про чергові вибори, але не побачив іншої – про термін повноважень, а саме: п'ять років. Я вважаю, і зі мною погодяться експерти, що термін повноважень — більш важлива річ, а призначення дати виборів – технічне питання, яке має виходити з основоположного – кияни обрали депутатів на 5 років, і крапка", - наголосив голова правління КВУ.

Він підкреслив, що у ситуації, яка склалась навколо Київради, має місце вже не просто неперервність влади, а її узурпація.

"Сьогодні ми продовжили повноваження Київради без будь-яких підстав, а завтра продовжимо термін повноважень Верховної Ради, президента і так далі", - пояснив Черненко.

Фесенко: опозиція не здатна призначити дострокові вибори у Києві

Опозиція навряд чи зможе реалізувати власну ініціативу щодо проведення позачергових виборів мера Києва та до Київської міської ради. Таку думку висловив директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко в ефірі Українського радіо.

"Якщо вибори будуть позачерговими, то і мер, якого оберуть на таких виборах, і Київрада будуть працювати до осені 2015 року. Але для опозиції це все ж таки шанс вибороти перемогу в Києві. Але чи вдасться цей шанс реалізувати? Опозиція може провести свою постанову тільки за умови, якщо їхню ідею підтримають або комуністи, або більшість позафракційних депутатів, а також частина "регіоналів". На сьогодні поки що це напівфантастичний варіант", - сказав Фесенко.

За його словами, ще одна проблема для опозиції полягає в тому, що самим опозиційним лідерам ідея участі у виборах київського мера не дуже цікава.

"Всі опозиційні лідери вже націлилися на вибори президентські? Так це чи ні, ми побачимо вже у червні. Якщо опозиція дійсно зацікавлена у київських виборах, то вона виявить надзвичайну активність у боротьбі за них. Якщо активність буде помірна, або взагалі буде пасивна діяльність опозиції, то підтвердиться гіпотеза, що опозицію справді не дуже турбують ці вибори", - зазначив Фесенко.

Довідка

30 травня Конституційний суд України оприлюднив рішення, за яким наступні вибори до місцевих рад, нинішній склад яких був обраний на позачергових виборах, а також вибори сільських, селищних та міських голів, чиї безпосередні попередники були обрані на позачергових виборах, відбудуться одночасно на всій території України в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень рад та сільських, селищних, а також міських голів, обраних на чергових виборах 31 жовтня 2010 року.

Чергові місцеві вибори в Україні заплановані на останню неділю жовтня 2015 року.

25 травня 2008 вибори мера і депутатів міської ради в Києві були позачерговими. Київським міським головою став Леонід Черновецький. 1 червня 2012 Черновецький достроково склав свої повноваження.

Його обов'язки нині виконує секретар Київради Галина Герега. Лідери опозиції неодноразово заявляли, що блокуватимуть роботу Київради після 2 червня, оскільки в цей день, на їхню думку, завершується 5-річний термін повноважень цього органу міської влади.

Після цього у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови №2175а, ініційований народними депутатами від "Батьківщини", яким пропонується призначити вибори мера Києва і депутатів Київради на 27 жовтня 2013 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 909 | Додав: adminA | Теги: президента і Київраду, свобода, 50 тисяч киян | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]