Пт, 2024-04-19, 20:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:08
Абітурієнтам скоротять кількість ВНЗ для вступу
Інші останні Офіційні новини
Старшокласникам радять поквапитися з вибором вишу і професії - наступного року правила вступу можуть істотно змінити. Над цим уже впритул працюють у Міносвіти, повідомляють "Вести".

"Проект нововведень формували тільки з пропозицій від ВНЗ. Незабаром його виставимо на сайті міністерства для обговорення, - розповів директор департаменту вищої освіти МОН Юрій Коровайченко. - Так, є пропозиція скоротити кількість ВНЗ, куди можна подавати документи. Можливо, вступати можна буде відразу в три виші (цього літа могли пробувати свої сили в п'яти - авт.).

Також може скоротитися вступна кампанія, і кожна категорія вступників буде подавати документи у свій час.

Приміром, спочатку документи подають ті, хто хоче вчитися на бакалаврів, потім на спеціалістів і т. д.".

За його словами, є пропозиція прибрати третю хвилю зарахування на бюджет, бо зазвичай на другій вже списки сформовано.

У ВНЗ навіть більш радикально налаштовані.

"Думаю, можна було б скоротити кількість спеціальностей на вибір до двох. Тобто, можна відразу подавати документи в три ВНЗ на дві спеціальності в кожному, - каже декан інженерно-фізичного факультету КПІ Петро Лобода. - Це допоможе абітурієнтам ретельніше зважувати своє рішення.

Часто абітурієнти подають документи на математика, на інженера і ще на медика, про всяк випадок.

А так ми отримаємо студента, який чітко визначився з майбутньою професією і орієнтований на неї. А для вступу вистачить і десяти днів.

Якщо абітурієнт чітко знає, на кого і куди вступатиме, то встигне за тиждень подати документи. А не бігатиме між вишами, подавати документи, потім забирати і нести в інший".

Зі змінами міністерства згоден і ректор Дніпропетровського нацуніверситету ім. О. Гончара Микола Поляков.

"Але я вважаю, що потрібно запровадити всі зміни як експеримент на окремих факультетах, - говорить Поляков. - До речі, ми ще пропонували, щоб ЗНО з профілюючих предметів абітурієнти складали безпосередньо у вишах, тоді ми зможемо набрати кращих".

Якщо скоротять час для вступу, абітурієнти елементарно можуть не встигнути подати документи до ВНЗ, вважає координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних: "Не всі довіряють електронній системі подачі документів, адже вона може дати збій. А влітку не так просто дістатися до деяких регіонів - проблеми з транспортом. Не варто "різати" і третю хвилю зарахування. Але я підтримую скорочення кількості ВНЗ для вступу".

Список предметів на ЗНО хочуть поповнити правознавством. Це запропонувала рада представників юридичних ВНЗ і хоче донести її до МОН. У МОН кажуть, що наразі це реалізувати нереально, бо у школі виділяється на право занадто мало годин, щоб складати тестування.

Як повідомлялося раніше, Міністерство освіти і науки в травні 2013 року зменшило кількість бюджетних місць у провідних вишах за низкою спеціальностей. У той же час, навчальним закладам, що не входять до кола провідних, держзамовлення було збільшено.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: кількість ВНЗ, вступу, Абітурієнтам | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]