Чт, 2024-03-28, 11:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:52
Абромавічус - вартість "Центренерго" за останні п'ять років знизилася уп'ятеро
Інші останні Економічні новини

Вартість енергогенерувальної компанії "Центренерго" за останні п'ять років знизилася уп'ятеро – до 200 млн дол, подальше затягування її приватизації недоцільно, вважає міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус.

"Центренерго" зараз коштує 200 млн дол, два роки тому – 500 млн дол, а п'ять років тому коштувало 1 млрд дол", – сказав міністр в ефірі "Еспресо.TV".

"Ніколи правильного моменту не буде, вартість об'єктів лише зменшується", – додав Абромавічус, відповідаючи на запитання, чи не варто почекати з приватизацією до поліпшення ситуації в країні.

"Центренерго" експлуатує Вуглегірську, Зміївську і Трипільську ТЕС сумарною встановленою потужністю 7550 МВт. Державі в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості належить 78,3% акцій компанії.

"Центренерго" в січні-вересні 2015 року отримало чистий збиток 81,79 млн грн проти 218,92 млн грн чистого прибутку в аналогічному періоді минулого року. Його чистий дохід знизився на 15,9% – до 4 млрд 671,81 млн грн, а виробництво компанією електроенергії скоротилося на 41% – до 5 млрд 445,18 млн кВт-год.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів дозволив залучати радників до процедури приватизації низки ключових об'єктів державної власності, включаючи Одеський припортовий завод, підприємство "Сумихімпром", а також держхолдинг "Центренерго".

Нагадаємо, народні депутати 8 грудня 10-й раз поспіль не проголосували за законопроект №2319а про приватизацію державних підприємств.

Перед цим депутати провалили голосування 24 листопада. Під час сигнального голосування за ухвалення законопроекту в першому читанні проголосували лише 189 депутатів при необхідному мінімумі в 226.

За словами голови ФДМ Ігоря Білоуса, якщо би Рада ухвалила закон 24 листопада, то Одеський припортовий завод (ОПЗ) міг би бути проданий у березні 2016 року, після чого відбулася б продаж шести обленерго, "Центренерго" й чотирьох ТЕС.

Після перемоги Революції Гідності продовження політики масової приватизації, призупиненої за Віктора Януковича, гарантував 4 червня 2015 року в своєму зверненні до українського парламенту президент Петро Порошенко.

Однак, розпродаж ускладнено у зв'язку з внесенням змін до приватизаційного процесу та необхідністю прийняття відповідного законопроекту.

13 листопада Абромавічус закликав парламентарів підтримати зміни, які дозволять скасувати обов'язкову норму про продаж 5-10% акцій стратегічних держкомпаній на біржах. За його словами, це, в свою чергу, сприятиме початку прозорої приватизації.

При цьому Абромавічус виступає категорично проти участі у новій хвилі приватизації українських олігархів. Не допустить Кабмін до масштабної приватизації й російських інвесторів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 866 | Додав: adminA | Теги: уп'ятеро, п'ять років, Абромавічус, вартість Центренерго | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]