Сб, 2024-04-20, 12:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:25
Афанасьєв і Солошенко повертаються до України. Обмін завершено
Інші останні Новини України

Незаконно засуджені в РФ українці Геннадій Афанасьєв і Юрій Солошенко вже перебувають на борту українського літака і вилітають на Батьківщину, повідомив президент України Петро Порошенко.

"Нарешті! Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв уже на борту українського літака і вилітають з Москви в Україну. Як довго ми боролися за цю мить!" - йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці Порошенка в Facebook близько 15.00 вівторка 14 червня.

Як передає УНІАН, українців у літаку зустріли прес-секретар президента України Святослав Цеголко і перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

Український літак Ан-26 із Солошенком й Афанасьєвим вилетів з підмосковного аеропорту "Внуково-2" до України, обмін завершено.

Українців буде доставлено в "Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини" Державного управління справами (Київ).

"14 червня о 17.00 (орієнтовно) відбудеться зустріч президента Петра Порошенка з Геннадієм Афанасьєвим і Юрієм Солошенком (вул. Верхня, 5, Державна наукова установа "Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини" Державного управління справами, хірургічний корпус)", - йдеться в оприлюдненому на сайті президента анонсі.

Першими словами звільнених українських політв'язнів Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва на борту українського військового літака були: "Нарешті ми на території України!". Про це написав на своїй сторінці у Facebook прес-секретар президента України Святослав Цеголко.

"Нарешті ми на території України! - перші слова Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва в українському військовому літаку. Вилітаємо з Москви до Києва", - написав Цеголко, оприлюднивши фото українських звільнених політв'язнів на борту літака.

При цьому Цеголко зауважив, що усі подробиці для преси щодо звільнення Солошенка і Афанасьєва повідомлять у прес-службі Адміністрації Президента.

Народний депутат Ірина Геращенко також оприлюднила у Facebook фото з українцями Юрієм Солошенком і Геннадієм Афанасьєвим, які були звільнені з російського ув'язнення і вилітають з Москви до Києва.

"Вже в літаку! Всі подробиці цього чудового дня за кілька годин. Юрій Солошенко і Геннадій Афанасьєв вилітають до Києва. Доручення президента виконано. Ще двоє наших українців звільнено. Ми з Цеголко і усіма причетними щасливі!", - зазначила вона.

Також повідомляється, що Афанасьєва і Солошенка після прильоту до України відразу буде госпіталізовано. Глава держави відвідає їх о 17.00.

Незаконно засуджених в Росії українців Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка обміняли на двох громадян Росії, які мають стосунок до подій в Одесі 2 травня 2014 року. Про це повідомив радник голови СБУ Юрій Тандіт, передає УНІАН.

"Наразі не можу не сказати, що наших громадян обміняно за формулою "2 на 2" - на двох осіб, які мають відношення до одеський подій", - сказав Тандіт.

Як повідомлялося сьогодні раніше, літак Ан-148 авіакомпанії "Росія" з номером реєстрації RA-61716, який о 12.40 14 червня вилетів з аеропорту "Внуково" (Москва, РФ) і перетнув кордон України о 13.27, о 14.02 прибув в аеропорт "Гостомель" (Київська обл.). Раніше цей Ан-148 забирав засуджених в Україні російських спецназівців Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва, які обміняли на Надію Савченко.

Нагадаємо, голова СБУ Василь Грицак раніше заявляв про наявність можливостей обміну двох громадян Росії Євгена Мефьодова та Максима Сакауова, підозрюваних у справі подій 2 травня в Одесі, на Солошенка і Афанасьєва за наявності політичної волі.

Зазначимо, також повідомлялося, що після прибуття в Україну Афанасьєва і Солошенка ушпиталять. Солошенко потерпає на онкологічне захворювання, а у Афанасьєва виявлено захворювання крові.

Афанасьєва в Росії засудили до 7 років позбавлення волі у колонії суворого режиму. Його визнали винним "у тероризмі".

Він був ключовим свідком на судовому процесі над українцями Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком, яких 25 серпня 2015 року засудили до 20 і 10 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Афанасьєв на судовому засіданні відмовився від своїх свідчень, заявивши, що слідство отримало їх раніше під тортурами.

73-річного Солошенка засудили до шести років за звинуваченням "у шпигунстві".

У серпні 2014 року колишній гендиректор ДП "Знамя" (нині не працює - ред.) з полтавського залізничного вокзалу поїхав до Росії у справах. За кілька днів сім'я втратила з ним зв'язок - телефон було вимкнено. Російські друзі казали, що Солошенко поїхав на вокзал, щоб вирушити в Україну. Однак додому Юрій так і не повернувся. Пізніше стало відомо, що Солошенка затримали в Москві.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 892 | Додав: adminA | Теги: україна, Афанасьєв і Солошенко, обмін завершено | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]