Пт, 2024-04-19, 19:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:03
Агентство Мoody's зберегло негативний прогноз до українських банків
Інші останні Економічні новини

Міжнародне рейтингове агентство Мoody's зберегло негативний прогноз щодо української банківської системи. Прогноз, який відображає умови кредитування, з котрими які банки зіткнуться в найближчі 12-18 місяців, є негативним через негативні умови операційного середовища: помірне відновлення економіки після дуже глибокого спаду, слабка рентабельність, високий обсяг безнадійних кредитів і обмежений доступ до фінансування в місцевій валюті, пропонований банкам. Про це йдеться в повідомленні агентства, передає "РБК-Україна".

Як зазначається в повідомленні агентства, уповільнення темпів відновлення глобальної економіки, швидше за все, призведе до обмеження попиту на сировинні товари, в тому числі українського експорту, як-от сталь та інші метали. Moody's вважає, що це приведе до уповільнення зростання ВВП з 4,5% в реальному вираженні в 2011 р. до 4% в 2012 р. В той же час, темпи кредитування, ймовірно, залишатимуться низькими, надто в роздрібному сегменті, через повільне відновлення купівельної спроможності споживачів.

Moody's також вважає, що через слабкий рівень кредитування і повільне зростання споживання показники рентабельності банків навряд чи відновляться в 2011-2012 рр., оскільки банки продовжують зберігати значну частину недіючих активів на своїх балансах.

Також, як зазначає агентство, в Україні зберігається велика кількість проблемних валютних кредитів. Хоча подальше зростання проблемних активів навряд чи відбудеться, агентство ставить під сумнів перспективу прогресу в оздоровленні проблемних кредитів. Комфортні рівні капіталізації банків також можуть піддаватися подальшого тиску, мовиться в повідомленні Moody's.

Крім того, як зазначає агентство, в 2012 р. збережеться тенденція уповільнення зростання депозитів, як це сталося в ІІІ кварталі 2011 р., що буде обумовлено зниженням довіри вкладників.

Незважаючи на загальний негативний прогноз, Мoody's залишило прогноз розвитку більшості українських банків на "стабільному" рівні. Тим не менш, глобальна невизначеність в економіці може негативно вплинути на довіру вкладників і знизити обсяги експорту української економіки, внаслідок чого, відзначає агентство, банківські рейтинги можуть опинитися під загрозою зниження.

Слід зазначити, що 9 листопада міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's підвищило оцінку країнових і галузевих ризиків банківського сектора (BICRA) України, перевівши країну з групи 10 (країни з найбільшим ризиком) до групи 9. "Ми підтверджуємо нашу оцінку економічного ризику - "10" і присвоюємо Україні оцінку галузевого ризику - "7", - йдеться в повідомленні агентства 9 листопада.

Відповідно до градації BICRA країни поділяються на групи залежно від рівня ризиків у їхніх банківських системах - від групи 1 (країни з найменшими ризиками) до групи 10 (країни з найбільшими ризиками). Крім України, до групи 9 належать Азербайджан, Венесуела, Ямайка, Парагвай і Камбоджа.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1120 | Додав: nowyny | Теги: Мoody's | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]