Ср, 2024-04-24, 11:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:56
Агресії Кремля щодо України немає виправдання - Європарламент
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

  Європарламент у своїй резолюції закликав Єврокомісію продовжити тиснути на Москву через санкції, а країни ЄС - допомогти підвищити обороноздатність України. Києву нагадали про необхідність реформ.

У четвер, 15 січня, під час засідання у Страсбурзі Європарламент ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні. Євродепутати засудили російську агресію проти Києва, запропонували Єврокомісії залишити Москву під санкціями і закликали країни-члени ЄС активніше допомагати Україні у проведенні реформ та подоланні наслідків гуманітарної катастрофи на Донбасі.

Жодних виправдань

"Європарламент рішуче засуджує агресію та політику експансії Росії, включно з анексією Криму, розгортанням неоголошеної гібридної війни проти України з елементами інформаційної війни та кібератак, використанням регулярних та нерегулярних збройних сил, пропагандою, економічним тиском, енергетичним шантажем, дипломатичною та політичною дестабілізацією", - йдеться у тексті ухваленого документу.

Євродепутати нагадують Кремлю, що у сучасній Європі немає "виправдання для використання сили з метою захисту так званих історичних чи безпекових інтересів чи для захисту тих, кого хтось вважає "співвітчизниками за кордоном". Вони також закликали Москву "негайно припинити поставки зброї, устаткування та військової сили" для підтримки сепаратистів.

Санкції можуть мати вищий рівень

Схоже, що більшість євродепутатів переконані, що економічні санкції на сьогодні є для Росії єдиним стримуючим фактором у війні проти України. Тож резолюція закликає Єврокомісію продовжувати режим санкцій доти, поки Росія "не почне повною мірою поважати і виконувати зобов’язання у рамках Мінського протоколу". При цьому у документі говориться, що Брюссель має чітко озвучити ті пункти, після виконання яких санкції з Росії можуть бути зняті: дотримання режиму припинення вогню, відкликання російських військ з території України, видача всіх ув’язнених українських громадян, включно з Надією Савченко, і відновлення територіальної цілісності України, в тому числі повернення Криму.

У разі, якщо Кремль продовжуватиме наступ на Україну, Європарламент пропонує перейти до нового рівня санкцій. Вони заторкнуть співпрацю з Росією у сфері ядерної енергетики та обмежать спроможність російських підприємств та банків проводити міжнародні фінансові трансакції.

Проте при цьому депутати наголошують, що санкції були введені для того, щоб змусити Росію змінити свою зовнішню політику, і є лише частиною ширшого підходу до відносин з Москвою. "Політичні та дипломатичні канали у спілкуванні з Росією повинні залишатися відкритими для того, щоб уможливити дипломатичне рішення конфлікту", - говориться у резолюції.

Пропаганда вбиває

Європейські політики переконалися у тому, який потужний негативний вплив на хід подій в Україні та в ЄС має російська пропаганда. Про це свідчить те, що до тексту резолюції включений заклик до Єврокомісії "протягом двох місяців підготувати та представити на розгляд Європарламенту комунікативну стратегію на противагу російській пропагандистській кампанії щодо ЄС, її східних сусідів та самої Росії".

Євродепутати також переконані, що ЄС повинен активніше залучитися до процесу проведення реформ в Україні і надання технічної допомоги, зокрема відрядити до українського уряду групу радників і експертів з європейських інституцій. Резолюція також закликає українську владу створити міністерство чи офіс з питання інтеграції та координації допомоги ЄС.

Під час дебатів, які пройшли у Страсбурзі напередодні голосування, майже всі промовці наголошували на тому, що боротьба з корупцією повинна стати першою і головною метою реформ українського уряду. Ця позиція знайшла своє відображення у тексті резолюції. Євродепутати закликали Київ негайно імплементувати Національну стратегію проти корупції і радять створити незалежне Антикорупційне бюро.

В окремому пункті Європарламент ще раз звертає увагу української влади на необхідність "неупереджено та ефективно розслідувати всі інциденти масового насилля, які відбулися на київському Майдані, в Одесі, Маріуполі, Слов’янську й Іловайську". Водночас Європарламент привітав рішення Інтерполу задовольнити звернення української влади і оголосити у міжнародний розшук екс-президента Віктора Януковича.

Торгівля зброєю дозволена

У липні 2014 року Європейська Рада зняла ембарго на торгівлю зброєю з Україною. Тому Європарламент наголошує, що на сьогодні "не існує юридичних обмежень, які стримували б країни-члени ЄС від надання Україні оборонного озброєння". "ЄС має розглянути можливості підтримати український уряд у його намаганнях зміцнити свою обороноздатність і захистити зовнішні кордони України", - наголошується у тексті документу.

Київ не повинен вважати підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом кінцевою метою своїх відносин з ЄС. Тому євродепутати ще раз нагадали: згідно зі статутом ЄС, Україна, як і будь-яка інша європейська країна, "яка віддана принципам демократії, поважає головні свободи та права людини", може подати заявку на членство в цій організації.
 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 876 | Додав: adminA | Теги: агресії Кремля, немає виправдання, європарламент, України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]