Сб, 2024-04-20, 15:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:18
Акції протесту підштовхнули Обаму згадати про расове питання
Інші останні Новини світу
У США афроамериканці знову вийшли на вулиці країни на знак протесту проти виправдувального вироку 29-річному Джорджу Циммерману, який застрелив чорношкірого підлітка. У масовій акції взяли участь жителі більше 100 міст, в тому числі Нью-Йорка, Вашингтона, Лос-Анджелеса, Філадельфії, Чикаго, Майамі, Сан-Антоніо, Атланти, Річмонда.

У Нью-Йорку кілька сотень людей зібралися на одній з площ Нижнього Манхеттена перед штаб-квартирою поліції. Серед них не тільки афроамериканці, а й люди, що народилися від змішаних шлюбів. У руках вони тримають плакати з написами "Чорні діти важливі, життя чорних мають значення", "Правосуддя для Трейвона". У натовпі протестуючих - співачка Бейонсе і репер Джей-зі, повідомляє ІТАР-ТАСС.

У Вашингтоні перед будівлею одного з судів зібралися кілька тисяч осіб, які вимагають негайного перегляду справи Циммермана. Про які-небудь зіткнення протестуючих з поліцією не повідомляється, акції носять мирний характер, хоча перші протести і стали несподіванкою для влади.

Після оголошення вироку Циммерману на вулиці американських міст вийшли тисячі обурених афроамериканців. У Нью-Йорку за різні правопорушення було затримано близько 20 осіб. У Лос-Анджелесі місцева чорношкіра молодь в центрі міста нападала і грабувала білих туристів.

17-річний Трейвон Мартін був вбито 26 лютого 2012 року у селищі Орландо - передмісті Сенфорд (штат Флорида). Цього дня в поліцію надійшов дзвінок від іспаномовного місцевого жителя Джорджа Циммермана, що називає себе "дружинником-добровольцем по захисту громадського порядку". Він повідомив про "вкрай підозрілого типа", який, за його словами, безцільно вештався під дощем по вулиці. Диспетчер порадив не переслідувати молодика і вислав на місце патрульну машину. Однак Циммерман не дослухався рекомендацій, вступив у перепалку, а потім застрелив підлітка, згодом заявивши, що діяв з метою самооборони.

13 липня суд присяжних Сенфорд визнав його невинним у ненавмисному вбивстві. Йому допоміг закон про самооборону штату Флорида, який віддає пріоритет застосуванню зброї перед іншими засобами. Протестуючі також закликають до перегляду законодавства в цій області, і президент Обама вже пообіцяв провести відповідну експертизу.

Дана справа отримала широкий резонанс у США. Представники афроамериканського населення та правозахисних організацій вважають подію вбивством на расовому грунті.

Обама: Мартіном Тревором міг бути я

Президент США Барак Обама вперше з 2008 року виступив з промовою, присвяченою проблемі расизму. Таким чином Обама відреагував на масові акції протесту проти виправдувального вироку Циммерману,.пише USA Today.

За словами президента США, громадянам слід поважати рішення присяжних, однак білим американцям слід усвідомити, що афроамериканці болісно переживають загибель Трейвона і продовжують стикатися з расовою дискримінацією.

"Трейвоном Мартіном міг би бути я - 35 років тому", - зауважив Обама.

Обама також підкреслив, афроамериканці знають, що представники цієї громади мають більше шансів стати як жертвою, так і винуватцем якого інциденту, пов'язаного з насильством. "Проблема в тому, що багато хто бачить у чорношкірих молодих людях потенційних злочинців", - сказав глава США.

Він підкреслив, що расизм в США досі не викорінено повністю. Президент зазначив, що влада повинна переглянути законодавство про самооборону, а також особливо зупинився на тому, що афроамериканці розчаровані судовою системою США.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 995 | Додав: adminA | Теги: Обаму, расове питання, акції протесту | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]