Чт, 2024-04-25, 14:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:41
Акциз на шампанське піднімуть в 10 разів. Горілка теж подорожчає
Інші останні Економічні новини
Парламентський комітет з питань податкової та митної політики визначився з моделлю перегляду акцизів на алкоголь і сигарети з 2014 року, а також новими заходами з контролю над ринком, передає "Коммерсантъ-Украина".

Як і було обіцяно, виробники пива і слабоалкогольної продукції зіткнуться з підвищенням ставок акцизу, а акцизи на шампанське з Франції будуть значно вищі від плати за ввезення ігристих вин з інших країн. Франція зможе трактувати цей закон як порушення Україною норм СОТ.

Видання повідомляє, що робоча група при парламентському комітеті з питань податкової та митної політики оприлюднила пакет поправок до законодавства, що передбачають підвищення з 2014 року ставок акцизного податку на пиво, горілку, слабоалкогольні напої, вино і сигарети.

Газета наголошує, що на сайті Верховної Ради було оприлюднено три зареєстрованих у четвер законопроекти (№ 3043-3045) з поправками до Податкового, Адміністративного, Кримінального кодексів і закону "Про держрегулювання виробництва і обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів".

Ці зміни підготовлені як альтернатива ідеї кардинального підвищення ставок акцизу в нинішньому році, проти якої виступили виробники. Крім перегляду акцизів законопроекти передбачають збільшення відповідальності за виробництво, зберігання і продаж фальсифікату; створення реєстру обладнання для виробництва сигарет; посилення правил продажу підакцизних товарів; а також зобов'язання держави видавати акцизну марку виробникам безкоштовно.

Авторами проектів є Сергій Терьохін, Андрій Сенченко (обидва - "Батьківщина"), Михайло Опанащенко (Партія регіонів).

Отримані кошти будуть в 2014-2015 роках скеровуватися до спеціального фонду держбюджету з витрачанням з них не менш як 5,8 млрд грн на "державну політику у сфері фізичної культури і спорту, на виконання соціальних програм, у тому числі на добудову Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" та інших дитячих закладів охорони здоров'я та спортивного розвитку".

Як і повідомлялося раніше, депутати пропонують розділити ставки акцизу на пиво залежно від його міцності. На продукцію з вмістом спирту не більш ніж 8,5% акциз підвищується несуттєво - з 0,87 грн до 0,91 грн за 1 літр напою. Однак для пива з більшою часткою спирту акциз сягне 80 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Гендиректор асоціації "Укрпиво" Галина Коренькова так прокоментувала цю диференціацію: "В ЄС практикується окрема ставка акцизу для пива залежно від його міцності. Україна вирішила не запроваджувати таку складну систему, а поки що йти російським шляхом, запровадивши двоступеневу акцизну ставку. Ймовірно, це правильний крок - подібні зміни треба вводити поступово".

Залежно від вмісту етилового спирту запропоновано розділити ставку акцизу на ферментовані напої, наприклад сидр. Акциз 80 грн за 1 літр спирту будуть платити і на слабкоалкогольну продукцію.

Як і обіцяли учасники робочої групи, акцизи на натуральне некріплене вино залишаються мінімальними - їх запропоновано підняти з 0,01 грн до 0,15 грн за 1 літр напою. Для кріплених вин і вермутів ставка акцизу зросте з 2,51 грн до 2,89 грн за літр. Для міцної алкогольної продукції (дистиляти та лікери) ставку акцизу піднімуть з 49,49 грн до 53,18 грн за 1 літр спирту.

Що стосується тютюнової продукції, то мінімальну ставку акцизу для сигарет без фільтру пропонується підвищити з 95,4 грн до 113 грн (за 1000 шт.), а для сигарет з фільтром - з 217,6 грн до 249,92 грн.

Водночас несподіваною ініціативою стала пропозиція запровадити диференційоване оподаткування акцизами ігристих і шампанських вин. Для ігристих вин акцизну ставку запропоновано підвищити з 3,65 грн до 4,03 грн за 1 літр напою. Однак для продукції, що містить у своїй назві слово Champagne, ставку запропоновано підвищити до 45 грн.

Така ставка може поширюватися лише на продукцію з Франції, оскільки це слово є географічною назвою. Напої з інших країн продаються як ігристе вино під іншими брендами. Один з імпортерів елітного алкоголю заявив, що така зміна вплине на попит, але поки що невідомо, як саме.

Також наголошується, що ця ініціатива може трактуватися як дискримінація французьких виробників, що є порушенням норм СОТ. "Формальної дискримінації виробників з окремої країни немає. Однак на практиці збільшеним акцизом буде обкладатися лише французька продукція, тому такий крок можна буде трактувати як порушення норм СОТ", - пояснює партнер юрфірми AstapovLawyers Олег Мальський.

Отримати коментар пана Терьохіна про ризики конфлікту із СОТ поки що не вдалося.

Додамо, що раніше українські депутати проявляли також ініціативу, пов'язану з підвищенням акцизу на слабоалкогольні напої. Так, наприкінці червня поточного року до Верховної Ради було подано проект закону про зміни до статті 215 Податкового кодексу України (щодо підвищення ставок акцизного збору на слабоалкогольні напої).

Як зазначено на сайті парламенту, авторами законопроекту стали представники різних політсил, окрім комуністів: Тетяна Бахтєєва, Юрій Мірошниченко, Валерій Дубіль, Андрій Сенченко, Ірина Геращенко, Марія Іонова, Олександр Бригинець, Андрій Путилов, Василь Пазиняк, Святослав Ханенко, Володимир Бандуров, Володимир Пєхов, Андрій Павловський, Іван Кириленко, Микола Томенко, Олег Гелевей та Денис Дзензерський.

Зазначимо, що документ пропонує збільшити ставки акцизного збору на суміші зі зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями (з додаванням спирту) з 49,49 грн за 1 літр 100% спирту до 148 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту з метою зменшення споживання алкоголю серед молоді.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 988 | Додав: adminA | Теги: акциз, горілка подорожчає, 10 разів, шампанське | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]