Пт, 2024-04-19, 03:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:09
Активісти показали масштаби бурштинової "лихоманки"
Інші останні Кримінальні новини

На кордоні Рівненської та Волинської областей біля села Кухітська Воля одночасно сотні, якщо не тисячі людей нелегально видобувають бурштин. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила громадська організація "Автомайдан".

За допомогою дрона активісти зняли масштаби нелегального видобутку бурштину.

"Перебуваємо зараз біля Кухітської Волі, Рівненська область. Тут реально жесть: сотні, якщо не тисячі людей одночасно видобувають бурштин. Звичайно, абсолютно нелегально", - йдеться в повідомленні.

На знімках видно різноманітну спецтехніку: трактори, екскаватори, мотопомпи, за допомогою яких і намивають бурштин, "в тому числі десятки військових вантажівок, якими організовано перевозять помпи разом із "помічниками". Пам'ятаємо, як хлопці, під час наших поїздок у зону АТО, говорили, що таких вантажівок їм там дуже не вистачає. Ми їм їх проблематично, але діставали, ремонтували. Тут же їх десятки, причому майже всі в хорошому стані".

У повідомленні зазначається, що "бурштинники" тут нікого не бояться, не ховаються, навіть блокпостів жодних немає, як було під час торішнього рейду на Житомирщину. Народ просто приїжджає на мотоциклах, автомобілях, мікроавтобусах і буквально біля дороги одразу починає "працювати".

"Не помітити правоохоронці і влада загалом весь цей жах просто не могли. Отже, всі в частці. Іншого варіанту ми тут просто не бачимо", - зазначили в організації.

Також у повідомленні йдеться про те, що президент Петро Порошенко обіцяв за два тижні навести порядок з незаконним видобутком бурштину в липні минулого року після опублікованого активістами відео катастрофічних наслідків масштабного нелегального видобутку бурштину в Олевському районі Житомирської області.

Довідка

У липні 2015 року Міністерство екології та природних ресурсів заявляло, що у разі відсутності позитивних результатів з легалізації видобутку бурштину не виключає можливості запровадження особливого режиму діяльності на територіях, де ведеться його незаконний видобуток.

Мінекології також повідомило, що відкликає всі дозволи на видобуток бурштину, які були видані в 2015 році. У відомстві зазначили, що ліцензії видаватися не будуть на час розробки прозорого механізму регулювання діяльності з видобутку та реалізації бурштину.

Тоді ж міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пропонував терміново вжити пакет законопроектів, які допоможуть боротися з несанкціонованим видобутком бурштину, через яку Україна щодня втрачає не менш як мільйон доларів.

Тодішній віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський доручив Мінекології та Державній службі геології та надр розробити зміни до законодавства для вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину в країні.

Віце-прем'єр наголосив на необхідності підготовки комплексної програми розвитку галузі видобутку бурштину, яка сприятиме розвитку регіону за рахунок легального і прозорого механізму використання надр. За його словами, в цій сфері має працювати одне держпідприємство, яке здійснюватиме видобуток та реалізацію бурштину на внутрішньому і зовнішніх ринках.

Україна посідає друге місце у світі за запасами бурштину, при цьому вирізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 868 | Додав: adminA | Теги: масштаби бурштинової лихоманки, активісти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]