Сб, 2024-04-20, 11:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:59
Америка назвала справи проти Тимошенко політпереслідуванням
Інші останні Політичні новини

Справи Юлії Тимошенко і посадовців з її уряду - політично мотивовані судові переслідування. Про це заявив заступник держсекретаря США Томас Мелія в ефірі телеканалу ТВі.

"Справа Тимошенко і справи кількох інших посадовців з її уряду являють собою, як ми вважаємо, вибіркове політичне судове переслідування, яке має на меті змінити політичну сцену, або не більше, ніж розібратися з якоюсь злочинною діяльністю", - зазначив він.

"Це віддзеркалює певні ширші проблеми із функціонуванням правосуддя", - додав політик.

"Виглядає так, що політичні впливи втручаються у здійснення тут правосуддя, і позначаються на його результатах, отже, ми вважаємо, що при тому, що є деякі добрі речі, є і темні хмари, що зараз нависли над Україною", - заявив Мелія.

"Ці політично вмотивовані судові переслідування - це дуже темна хмара, що нависла над Україною на даний час. Ми сподіваємось, що тут зможуть ухвалити певні рішення, що розвіють ці хмари, і дозволять нам повернутися до значно гармонічніших відносин, які ми б усі хотіли мати з Україною", - уточнив заступник держсекретаря США.

Як відомо, у середу Мелія відвідав ув'язнену екс-прем'єра Юлію Тимошенко в Харківській лікарні.

- Представник США: чесні вибори - питання мотивації

Чисті вибори до Верховної Ради забезпечать шлях до повернення України в Європу і шлях до зміцнення партнерства із США. Про це заявив заступник держсекретаря США Томас Мелія в ефірі телеканалу ТВі.

"Ми говорили неодноразово, й інші теж відзначали, що президентські вибори два роки тому, технічно кажучи, були найбільш чистими. Найкращими виборами, що Україна мала за 21 рік незалежності. А вже місцеві вибори кілька місяців потому були проблематичними у багатьох відношеннях", - зазначив він.

"Отже, Україна в одному і тому ж 2010 році показала, що може мати гарні вибори і погані вибори", - додав дипломат.

Мелія уточнив, що "прийдешні парламентські вибори в жовтні будуть можливістю для України визначитися, які ж вибори вона хоче мати".

"Ви вже продемонстрували, що можете провести чесні чисті вибори, отож це не питання здатності, це питання політичної мотивації", - заявив заступник держсекретаря США.

При цьому дипломат вирішив утриматися від відповіді щодо того, якими будуть санкції проти України в разі нечесних виборів до парламенту.

"Наше повідомлення зараз, я думаю, цілком чітке. Шлях до повернення в Європу і шлях до зміцнення партнерства з США - це чистий виборчий процес. Ось на чому ми зараз зосереджені", - підсумував Мелія.

- Дочка Тимошенко просить США не послабляти тиску

Дочка екс-прем'єра Юлії Тимошенко Євгенія звернулася до американських конгресменів з проханням продовжувати домагатися від Києва звільнення її матері. Про це вона сказала в ході відеоконференції з комітетом Конгресу, який опікується питанням безпеки й співробітництва в Європі, передає "Интерфакс".

"Ми вас просимо, будь ласка, продовжувати тиснути. Не кидайте нас, тому що в Україні у народу немає достатньої влади. Народ недостатньо сильний, щоб боротися проти цієї несправедливості (тюремного ув'язнення Тимошенко)", - сказала Євгенія.

"Я дуже боюся за життя моєї матері. У лікарні, де її лікують, персонал перебуває під сильним тиском з боку влади", - додала вона.

Крім того, дочка Тимошенко припустила, що нинішня українська влада може піти на порушення в ході наступних виборів.

- США непокоять "заплямовані" вибори й "фамільна" корупція в Україні

Жовтневі парламентські вибори будуть лакмусовим папірцем української демократії, вважає голова Американського гельсінського Комітету Крістофер Сміт.

Цю думку він висловив на слуханнях у Конгресі США, що пройшли в четвер під девізом "Майбутні вибори України – поворотний момент", передає Радіо "Свобода".

За словами Сміта, ув'язнення колишніх урядовців Юлії Тимошенко і Юрія Луценка кидає тінь на майбутні українські парламентські вибори.

Він зазначив, що загальний відступ від демократії в Україні не обіцяє нічого хорошого на майбутніх виборах.

"Якщо Тимошенко, Луценко та інші ув'язнені чиновники не будуть звільнені, ці вибори фактом їхнього ув'язнення будуть заплямовані", - сказав Сміт.

Голова Американського Гельсінського комітету назвав ув’язнення провідних діячів української опозиції обурливим, і сумнівається, що міжнародне співтовариство зможе визнати ці вибори відповідними до міжнародних демократичних стандартів.

Виступаючи по "скайпу", донька екс-прем’єра Євгенія Тимошенко розповіла про нові подробиці ув'язнення її матері та подякувала за підтримку Заходу.

Вона, зокрема, звернула увагу на те, що правоохоронці стверджують, що немає жодного відеозапису побиття Юлії Тимошенко, а прем'єр Микола Азаров, перебуваючи в Брюсселі, заявив, що на відеозаписі немає жодних проявів свавілля, застосованого проти Юлії Тимошенко. "Хто бреше?" - запитала Євгенія Тимошенко.

Вона також зазначила, що її мати виступила з ініціативою провести міжнародне розслідування корупції у найвищих ешелонах української влади.

"Моя мама просила вам передати, що вчора, через її адвоката, вона звернулася до організації FATF розвідати те, про що вже писали журналісти, про корупційні дії високих чиновників в українському уряді", - сказала Євгенія Тимошенко.

У свою чергу, президент правозахисного центру "Дім Свободи" Девід Кремер, який нещодавно повернувся з України, звернув увагу також на зростання корупції в країні.

"Під час мого візиту в квітні я почув новий термін – фаміліалізація: що корупція в Україні стає особистою і сягає першої родини країни", - зазначив Кремер.

"За повідомленнями, протягом останнього року один із синів президента збільшив свої статки у 18 разів. Постає питання: як накопичилося таке багатство?" - сказав він.

Нещодавно Микола Азаров запевняв депутатів Європарламенту у відсутності політичних репресій в Україні, а також спростовував факт застосування фізичної сили до екс-прем'єрки Юлії Тимошенко і запевняв у рішучості продовжувати конструктивну співпрацю з Брюсселем. Такі положення прозвучали у виступі голови українського уряду в рамках конференції "Україна-ЄС - яким буде майбутнє".

Запевнивши присутніх депутатів у тому, що принциповим завданням, яке стоїть перед українською владою, є проведення майбутніх парламентських виборів відповідно до європейських стандартів, Азаров категорично відкинув факти політичних переслідувань в Україні.

Раніше повідомлялось, що Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом не буде ратифікована, поки Україна не почне рухатися у напрямку правової держави. На цьому наголосив міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле.

Крім того, Україну попереджали, що невдала реакція на стурбованість європейських політиків ситуацією навколо Тимошенко може загрожувати угоді про асоціацію між Україною та ЄС.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1103 | Додав: adminA | Теги: справи, америка, Тимошенко політпереслідуванням | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]