Чт, 2024-03-28, 17:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:58
Американці відібрали у Кузьміна візу і хотіли затримати
Інші останні Українці в світі

Перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін в листі президентові США Бараку Обамі заявив, що 19 жовтня 2012 року американський посол в Україні Джон Теффт повідомив йому про анулювання його багаторазової п'ятирічної візи до США без пояснення причин.

"На мою думку, ці дії порушують норми міжнародного співробітництва між нашими державами й підривають авторитет США. Чиновники з Департаменту юстиції та Державного департаменту США, незважаючи на міжнародно-правові норми, фактично незаконно використовують своє службове становище. Вони вводять в оману президента США, Конгрес і американський народ щодо вбивства Євгена Щербаня та фактичної ролі Юлії Тимошенко у різних злочинах", - йдеться в листі, датованому 3 грудня 2012 року і опублікованому в понеділок (10 грудня) на офіційному сайті Генпрокуратури України.

Кузьмін просить Обаму посприяти у встановленні істини і отриманні показань від свідків у справі про вбивство народного депутата Щербаня Павла Лазаренка і Петра Кириченка, які перебувають у США.

"Прошу Вас дати об'єктивну оцінку діям американських чиновників, причетних до організації провокацій щодо мене. Прошу Вас, використовуючи можливості Вашого відомства, запропонувати Сенату США переглянути нещодавню резолюцію №466 задля ухвалення зваженого рішення щодо України, яке б ґрунтувалося на реальних фактах. Я вдячний Вам за увагу і ще раз висловлюю надію на продовження ділової та людської співспраці між нашими державами", - підкреслив перший заступник генпрокурора.

Кузьмін нагадав, що наприкінці вересня звернувся з відкритим листом до Конгресу, де запропонував організувати його виступ перед конгресменами і представниками американських засобів масової інформації з доповіддю у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня.

"Відповіді на листа я не отримав, але 19 жовтня 2012 року пан Теффт повідомив мені про анулювання моєї багаторазової п'ятирічної візи до США без пояснення причин", - пише Кузьмін.

Нагадаємо, у серпні 2011 року Ренат Кузьмін заявляв, що гроші на рахунки кілерів, які вбили Щербаня, надійшли від фірм, які контролювалися на той час прем'єр-міністром Павлом Лазаренком та Юлією Тимошенко, яка очолювала корпорацію ЄЕСУ.

У березні 2012 року Кузьмін дав інтерв'ю британській телекомпанії BBC, в якому, зокрема, заявив, що Генпрокуратура перевіряє інформацію про причетність Тимошенко до фінансування вбивства народного депутата Євгена Щербаня в 1996 р. Крім того, Кузьмін заявив, що стосовно Тимошенко було порушено і розслідувалася "близько десятка кримінальних справ". "Всі справи стосовно Тимошенко закінчені", - зазначив Кузьмін.

Після цього захист Тимошенко подав позов до лондонського суду від імені підзахисної до першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна з вимогою спростувати неправдиву інформацію.

Як відомо, 22 вересня Сенат США схвалив резолюцію, яку запропонував сенатор-республіканець Джеймс Інхоф у співавторстві з демократом Діком Дурбіном, і закликав Держдепартамент США накласти санкції до посадових осіб України, причетних до політичного переслідування Тимошенко. 24 вересня опозиція підготувала для Держдепу США список "нев'їзних" осіб, які переслідують Тимошенко. До нього потрапив і Кузьмін.

3 жовтня Кузьмін звернувся з відкритим листом до Конгресу США, в якому спробував пояснити ситуацію з Тимошенко.

Кузьмін: влада США збиралася мене заарештувати, але Мельниченко вчасно попередив

Крім того, перший заступник генпрокурора заявляє, що його збиралися арештувати в США.

"Департаментом юстиції США за ініціативи деяких американських і українських політиків розроблено ретельний план з протидії та знищення справи про вбивство Євгена Щербаня. Одним із завдань цього плану є перешкоджання Генеральній прокуратурі України у висуненні обвинувачення Юлії Тимошенко і Павлу Лазаренко в рамках цієї справи", - пише він.

За словами Кузьміна, про цей план слідчим Генпрокуратури повідомив колишній співробітник охорони президента Леоніда Кучми Микола Мельниченко, який нещодавно повернувся в Україну зі США.

"Ініціатори плану припускали спровокувати мій арешт на території США за спеціально сфабрикованими звинуваченнями. Микола Мельниченко мав стати учасником цієї міжнародної провокації", - стверджує Кузьмін.

"Метою мого арешту мала стати моя дискредитація в очах американської влади і, як результат, підтвердження незаконності моїх дій у США. Мені мали інкримінувати, що на території США я начебто примушував свідка Миколу Мельниченка до давання свідчень у справі про вбивство слідчим Генеральної прокуратури України", - написав він до Обами.

За словами Кузьміна, під час допиту в Україні Мельниченко назвав імена і прізвища всіх громадян України і США, причетних до цього незаконного плану.

З його слів, це були представники лобістської фірми "Вілей Рейн" Джо Вільямсон і Ральф Чача, яких найняв чоловік Тимошенко, Олександр, для створення її позитивного іміджу в США і дискредитації українських слідчих. Також серед згаданих осіб був колишній сенатор Джим Слеттері, який лобіює інтереси Тимошенко в Конгресі і Державному департаменті США, використовуючи особисті стосунки з керівником Державного департаменту, - пані Хілларі Клінтон. Це був й адвокат Стівен Буннел, який працював помічником діючого заступника генерального прокурора США.

"Микола Мельниченко заздалегідь попередив мене про підготовлювану провокацію, що допомогло мені уникнути незаконного арешту в США", - пише Кузьмін.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Українці в світі | Переглядів: 1154 | Додав: nowyny | Теги: США, ренат кузьмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]