Чт, 2024-03-28, 13:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:43
Амністія набула чинності. Самооборону Майдану не пробачать
Інші останні Надзвичайні новини
У понеділок, 17 лютого, набув чинності закон №737-VII "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань". Згідно із законом, під амністію підпадають всі учасники Євромайдану, які вчинили протиправні дії з 27 грудня 2013 р. по 2 лютого 2014 р.

Закон втратив би силу, у разі невиконання активістами вимоги звільнити адмінбудівлі і розблокувати дороги через 15 днів після набуття чинності.

16 лютого активісти Євромайдану звільнили будівлі Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської та Полтавської ОДА. Також місцевій владі була передана Київміськдержадміністрація.

Крім того, активісти Майдану частково розібрали барикади для забезпечення проїзду транспорту у напрямку Паркової алеї та урядового кварталу. Активісти зазначили , що таким чином вони виконують домовленості з урядом про гарантування проїзду транспорту вулицями міста.

Кордони міліції відсунуті вгору по вулиці Грушевського до будівлі Кабінету міністрів. Комунальні служби Києва розпочали прибирання вулиці Грушевського, де дислокувалися правоохоронці.

Увечері 16 лютого Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що ніяких перешкод для набуття чинності закону про амністію немає. Таким чином, з понеділка, згідно з цим законом, з підозрюваних у вчиненні масових заворушень під час акцій Євромайдану знімаються звинувачення і закриваються кримінальні провадження.

Яценюк, Тягнибок і Пшонка обговорили амністію: важко, але результативно

Для контролю за виконанням закону про недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час мирних зібрань, буде створена гуманітарна робоча група.

Про це повідомив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк по завершенні зустрічі з генпрокурором України Пшонкою, на якій опозиція добилася оприлюднення Генпрокуратурою повідомлення, необхідного для набуття чинності "закону про амністію" з 17 лютого.

За словами Яценюка, озмова була "важкою, але результативною", проте опозиції вдалося добитись, щоб закон про звільнення від покарання учасників акцій протесту набув чинності, передає прес-служба "Батьківщини".

Він повідомив, що під час зустрічі з генпрокурором було прийнято рішення про створення гуманітарної робочої групи щодо виконання цього закону: "Ми хочемо чітко відслідкувати всі кримінальні справи, які повинні бути закриті. Під дію цього закону повинні підпасти всі, хто брав участь в акціях протесту, щоб кожен знав, що він захищений, його ніхто не буде переслідувати, він буде звільнений від кримінального переслідування".

Яценюк зазначив, що до робочої групи увійдуть депутати всіх фракцій, представники правоохоронних і силових структур, аби "чітко відслідковувати виконання закону".

У свою чергу лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок заявив: "Урешті-решт вдалося вийти на те, що на сайті ГПУ з’явилося повідомлення генпрокурора, яке базується на відповідних заявах міністра внутрішніх справ і голови Служби безпеки України щодо підтвердження факту здійснення опозицією всіх необхідних кроків для набрання чинности відповідного закону".

За його словами, "можна констатувати, що "дорожня карта", яку було прописано в законі, виконано".

"Відбувся дуже важливий процес – ми підтверджуємо своїми діями, що своїх активістів не залишаємо в біді. Тих, хто пліч-о-пліч із нами йде на боротьбу з режимом, завжди буде захищено. У нашому подальшому протистоянні – це дуже важливий факт. Бо люди мають розуміти: в боротьбі за справедливість, честь і волю ми нікого не залишаємо", - додав він.

Тягнибок акцентував на тому, що "також цей крок є відповіддю багатьом скептикам, які говорять про те, що не потрібно вести жодних переговорів. Адже навіть коли два війська борються один проти одного – рано чи пізно вони зупиняються і виходять на перемовини".

Лідери опозиції повідомили, що "мирний протест буде продовжено: на Майдані, Хрещатику, в Жовтневому палаці, Будинку профспілок, Українському домі".

Справа проти Самооборони Майдану не підпаде під "закон про амністію"

У ході зустрічі із Пшонкою основним питанням для представників Майдану було закриття справ проти активістів, які були відкрити до 2 лютого 2014 року. Про це заявив Тягнибок, передає Громадське TV.

Коментуючи питання про те, що у заяві Генпрокуратури йдеться про закриття справ, відкритих з 27 грудня до 2 лютого, а справу проти воєнізованого формування Самооборона Майдану було відкрито після 2 лютого, Тягнибок заявив: "В даному випадку для нас було важливо вирішити питання хоча б щодо закриття справ проти активістів, відкритих до 2 лютого", - заявив Тягнибок.

"Ми не маємо сьогодні ніяких ілюзій, і зрозуміло, що влада робитиме кроки, щоб і далі вікривати провадження проти активістів Майдану. Зрозуміло, що сьогоднішнім позитивним рішенням кримінальне переслідування активістів не завершиться. Воно буде. Але вже стосуватиметься не тих 108 кримінальних справ і не тих майже 2000 людей, яких могли б заарештувати вже завтра", - додав він.

Говорячи про те, яким чином опозиція планує захистити тих, хто ще може понести кримінальну відповідальність, Тягнибок заявив: "Наш тиск на владу продовжується".

"Наша остаточна перемога буде лише тоді, коли будуть остаточно задоволені усі вимоги Майдану. У процесі цієї боротьби можуть виникати різні моменти та неприємності, очевидно, будуть намагання влади і далі кримінально переслідувати", - додав він.

"Зараз ми маємо добитися вирішення проблем Майдану і захисту всіх наших активістів", - підсумував Тягнибок.

13 лютого прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження щодо незаконного створення у Києві воєнізованих формувань. Аналогічне кримінальне провадження раніше відкрили на Львівщині.

Разом з тим комендант Майдану Андрій Парубій заявляв, що у структурі Самооборони Майдану вже діють 39 сотень, а загальна кількість бійців складає близько 12 тисяч. За його словами, з лютого має починається структуризація сотень Самооборони по областях України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 977 | Додав: adminA | Теги: Амністія набула чинності. Самооборо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]