Пт, 2024-04-19, 17:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:00
"Антирейдерський закон" Рада ухвалила
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада України підтримала за основу і в цілому законопроект №5067 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів", відомий також як "антирейдерський закон".

За документ проголосував 271 парламентар, передає "РБК-Україна".

Закон розроблено з метою захисту прав власності під час реєстраційних дій, посилення адміністративної та кримінальної відповідальності суб’єктів реєстраційних дій, учасників незаконної змови.

Передбачається, що справжність підписів засновника (учасника), уповноваженої ними особи або голови та секретаря загальних зборів на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи, що подається для державної реєстрації змін про юридичну особу, повинна бути нотаріально засвідчена.

Також нотаріальному засвідченню підлягатиме справжність підпису на установчому документі, передавальному акті та розподільчому балансі юридичної особи, заяві про вихід з товариства.

Окрім того, проектом вносяться зміни до закону щодо надання електронного цифрового підпису виключно за особистої присутності підписувачів, зокрема посадових осіб підприємств, пропонується ускладнити процедуру відкриття нового розділу у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Водночас, з метою належної реалізації права особи, яка вважає, що її право порушено, на оскарження рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації, передбачається збільшити термін для подання скарги до Міністерства юстиції України та його територіальних органів з 30 календарних днів до 60 календарних днів.

Також передбачається повідомлення всіх власників юридичної особи про отримання державним реєстратором заяви про внесення змін до реєстрів. Таким чином власнику надається можливість зупинити реєстраційні дії.

Відповідно до закону, Мін'юсту та його територіальним органам надається право за результатами розгляду скарги направити подання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Мін'юсті.

Проектом передбачається запровадити здійснення Міністерством юстиції постійного моніторингу реєстраційних дій у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 833 | Додав: adminA | Теги: рада, антирейдерський закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]