Пт, 2024-04-19, 21:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:53
АП: продаж землі може стартувати в 2016 році, олігархам - бій
Інші останні Економічні новини

Ринок землі в Україні має з'явитися достатньо швидко - мораторій може бути знятий вже з 1 січня 2016 року.

Про це в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ" сказав голова Адміністрації президента України Борис Ложкін.

Глава АП вважає, що ринок сільгоспземлі - це одна з ключових дій, яку необхідно здійснити, поряд з реформою держслужби і приватизацією держкомпаній.

"Ринок землі повинен з'явитися досить швидко. Мораторій може бути знятий вже з 1 січня 2016 року. Дуже на це сподіваюся", - зазначив Ложкін.

"Розумієте, всі розмови про те, що нашу землю прийде і всю хтось купить... Землі в світі багато. Від Росії до Аргентини є багато місць, де землю можна купити абсолютно вільно у великих кількостях. В Україні не всі розуміють, що ми лише одні з гравців, у яких безліч конкурентів на цьому ринку", - додав глава Адміністрації президента.

Нагадаємо, що запуск ринку землі було закладено в програму дій уряду, але через розбіжності з цього питання всередині коаліції його відкладено.

Мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, відповідно до Земельного кодексу України, діє до 1 січня 2016 року.

У 2011 році Верховна Рада ухвалила закон про державний земельний кадастр. За це рішення проголосувало 260 депутатів. Закон встановлює правові, економічні та організаційні основи діяльності у сфері Державного земельного кадастру. Згідно з документом, Державний земельний кадастр - це єдина державна геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, їхнє цільове призначення, обмеження у їхньому використанні, а також дані про кількісну і якісну характеристику земель, їхню оцінку, про розподіл земель між власниками і користувачами.

Восени 2014 року Володимир Гройсман заявляв, що земельний кадастр в Україні буде публічним, а ділянки продаватимуться тільки через аукціони.

Ложкін: олігархам доведеться прийняти нові правила гри

Ложкін також вважає, що олігархічна система в Україні "скоро зруйнується".

"Річ у тім, що за нинішніх обставин олігархи будуть змушені прийняти нові правила гри. Мирним або немирним шляхом. Це стосується всіх олігархів без винятку", - сказав Ложкін.

"Я прихильник того, щоб перехід до нових правил стався шляхом еволюції, шляхом мирних переговорів. У нас достатньо загроз, щоб плодити конфлікти всередині країни", - додав він.

На думку Ложкіна, "суспільство більше не бачить себе в олігархічній системі".

"Ця система скоро завалиться, це неминуче і є просто питанням часу. Якщо хтось буде цьому процесу чинити опір, то він піде проти інтересів держави. А всі, хто досі йшов проти інтересів держави, програвали... Або ж ставали владою самі. Але я не вірю, що хтось із діючих олігархів в нинішніх умовах міг би стати владою", - каже глава АП.

На його думку, "олігархи повинні стати відповідальним бізнесом, який платить податки, а держава повинна цей бізнес підтримувати, в тому числі на зовнішніх ринках".

На запитання, чи готові найбільші фігури бізнесу до деолігархізації, щоб залишитися великими підприємцями, Ложкін відповів: "Коломойський каже, що готовий. Ахметов - теж. З Фірташем не розмовляв".

Також, на думку Ложкіна, "головну роль у відставці Коломойського відіграв сам Коломойський".

На запитання, чи була виплата дивідендів "Укрнафти" предметом домовленостей про відставку Коломойського, глава АП зазначив: "Виплата дивідендів не може бути предметом домовленостей. Це просто треба зробити. Винні - заплатять. Сьогодні в цій ситуації є низка питань, які дискутуються, зокрема щодо газу, поставленого НАКу "Укрнафтою". Йде процес врегулювання претензій двох партнерів-акціонерів один до одного".

Також на питання, чи буде укладено нову акціонерну угоду щодо "Укрнафти" між державою та структурами Привату, Ложкін відповів: "Думаю, так".

Новий губернатор Дніпропетровщини виявився родичем Ложкіна. Глава АП обіцяє питати з нього "по повній"

Борис Ложкін зізнався, що новий губернатор Дніпропетровської області Валентин Резниченко є його далеким родичем, але запевняє, що він дуже ефективний менеджер.

"Дуже далекий родич. До речі, цей факт давав мені додаткову опцію - завжди питати з нього по повній, жорсткіше, ніж з інших менеджерів УМХ", - сказав Ложкін.

"Він з 1995 року працював в УМХ на різних позиціях: очолював наше дніпропетровське підприємство, яке було одним з найбільших. Він був віце-президентом холдингу, що відповідає за всі регіони, керівником найефективнішої в країні радіо-групи. За плечима Резніченка - величезний управлінський досвід. Я вважаю його ефективним менеджером. Так, у нього немає великого досвіду держуправління, але, можливо, це й добре", - вважає.

На ремарку про те, що команда Коломойського критикує нового губернатора, звинувачуючи в тому, що він звільняє людей на рівні районних адміністрацій Дніпропетровської області, ставлячи на їх місце людей Вілкула, Ложкін запевнив:

"Я не знаю, кого він звільнив, але точно знаю, що Резниченко не діє в інтересах Вілкула. Резниченко - класичний технократ, а не політик".

Щодо вибору кандидатури на пост губернатора глава АП зазначив наступне:

"Питання не у відсутності лавки. Призначення Резніченка пояснюється дуже просто - він уже був на той момент губернатором, але він при цьому родом з Дніпропетровська, а президент вважає, що, як правило, губернатор повинен бути місцевим. Тим більше що він недовго, але ефективно керував непростою Запорізькою областю з різними групами впливу. І ніякої критики його роботи не було".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1038 | Додав: adminA | Теги: старт, 2016 році, продаж землі, ап, Бій, олігархам | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]