Пт, 2024-03-29, 07:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:39
Апеляцію Клиха і Карпюка відхилили. Представити алібі заборонили
Інші останні Новини російської федерації

Верховний суд Росії в середу 26 жовтня визнав законним вирок українським політв'язням Миколі Карп'юку і Станіславу Клиху, засудженим відповідно на 22,5 і 20 років позбавлення волі у справі про участь у бойових діях проти федеральних військ у першу чеченську кампанію в складі організації УНА-УНСО.

"Вирок Верховного суду Чечні залишити без змін, апеляційні скарги адвокатів без задоволення", - оголосив рішення суддя, передає "Інтерфакс-Україна".

У суді адвокати просили виправдати своїх підзахисних.

"Свідчення, оголошені перед присяжними, були отримані за допомогою катувань. Клиху кололи "сиворотку правди", його катували струмом", - сказала адвокат Марина Дубровіна.

Також вона просила суд другої інстанції звернути увагу на матеріали, які підтверджують алібі її клієнтів.

"Нам не дозволили представити присяжним алібі, яке було у підсудних", - зазначила адвокат.

Своєю чергою, прокурор заявив, що вирок "законний і справедливий".

"Доводи апеляційних скарг не підлягають задоволенню. Порушень при розгляді справи судом першої інстанції не було", - стверджує він.

У Москву підтримати своїх співвітчизників приїхала депутат Верховної ради України Надія Савченко.

Нагадаємо, в травні 2016 року суд присяжних у Грозному (РФ) визнав винними громадян України Карп'юка і Клиха. За версії російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року нібито воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія. За даними слідства, вони брали участь у боях з російськими військами в Грозному, зокрема в боях у районі площі "Минутка" і біля Президентського палацу.

Обидва заперечують всі звинувачення, Клих заявляє, що взагалі ніколи не був у Чечні.

Правозахисний центр "Меморіал", який проаналізував матеріали справи Карп'юка і Клиха, дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. "Меморіал" визнав Клиха і Карп'юка політв'язнями.

17 жовтня під час засідання суду по звинуваченню Клиха в образі суду він заявив про відмову від свого адвоката Марини Дубровиної. Клих, у якого і раніше були психічні зриви, сказав, що він "хоче собі в захисники співака Стаса Михайлова". Російська правозахисниця, член Громадської спостережної комісії Москви з контролю за дотриманням прав ув'язнених Зоя Свєтова заявила, що Клих збожеволів через тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства.

Міністерство юстиції України направило в Росію запит про передачу на батьківщину Миколи Карп'юка, оскільки з такою заявою звернувся брат засудженого.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 777 | Додав: adminA | Теги: заборона, алібі, апеляція Клиха і Карпюка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]