Вт, 2024-04-16, 07:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:48
Арабська весна триває: Єгипет на межі нової революції
Інші останні Новини світу
До чотирьох людей зросла кількість жертв запеклих сутичок у єгипетській столиці. Тіло ще одного єгиптянина доставлено в лікарню з вогнепальним пораненням в ділянці серця, повідомляє NEWSru.com з посиланням на місцеві ЗМІ.

Троє інших загиблих, за інформацією, що надійшла раніше, також були застрелені з бойової зброї. Кількість поранених, згідно з даними служби швидкої допомоги АРЄ, досягло 350 осіб.

Втім, достеменно підрахувати, скільки учасників заворушень постраждало, наразі неможливо. Лікарі не можуть пробитися в район сутичок і своєчасно надавати допомогу всім, хто її потребує.

Відомо, що серед постраждалих - журналіст місцевої газети "Аль-Фагр" ("Зоря") Хусейн Абу ад-Дейф. Він, як розповіли колеги, отримав вогнепальне поранення в голову в результаті безладної стрілянини, яку відкрили ісламісти. Тепер лікарі борються за життя репортера.

На центральній каїрській площі Тахрір, де вже близько двох тижнів залишаються противники президента Мухаммеда Мурсі, як і раніше, чути постріли. Подробиці того, що відбувається, поки що невідомі.

Єгипетські силовики називають те, що відбувається в даний час в районі президентського палацу в столиці, "громадянською війною".

"Політичне керівництво протиборчих сторін повинно негайно втрутитися, щоб зупинити сутички", - вказали представники МВС АРЄ.

За їхніми словами, зараз в районі протистояння перебуває керівництво відомства, яке намагається взяти ситуацію під контроль.

Тим часом, як заявив поміркований ісламіст, один з колишніх лідерів "Братів-мусульман" Абдель Монейм Абу аль-Футух, "президент несе всю повноту відповідальності за кровопролиття" біля його резиденції.

"Заміна співробітників сил безпеки на прихильників Мухаммеда Мурсі - це крах держави", - сказав він.

Зі спільною заявою виступили і представники дипломатичного корпусу Єгипту, які засудили "всіх тих, хто бере участь, безпосередньо або побічно, в кривавих подіях" у країні.

Близько 100 дипломатів посольств і консульств АРЄ оголосили про відмову долучитися до моніторингу референдуму щодо виробленого ісламістами проекту нової конституції, який намічений за кордоном на 8-11 грудня.

Зазначимо, що єгипетська опозиція зібрала в п'ятницю, 23 листопада 2012 року, багатотисячний мітинг. У Каїрі люди вийшли протестувати проти Мухаммеда Мурсі, який напередодні розширив свої повноваження так, що його навіть стали називати фараоном.

Сам Мурсі стверджує, що буде готовий скласти з себе безмежні повноваження, як тільки Єгипет прийме конституцію: поки ж що президент зосередив у своїх руках всю владу, щоб зберегти досягнення революції.

ЄС стурбований ситуацією в Єгипті

Верховний представник ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон заявила про свою стурбованість розвитком подій в Єгипті і сутичками між демонстрантами, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я закликаю всі сторони до спокою і стриманості. Вкрай важливо, щоб Єгипет продовжив перехід до демократії, до якого він вже приступив, і щоб довіру до цього процесу було відновлено", - йдеться в заяві глави європейської дипломатії.

Ештон також закликала протиборчі сторони до всеосяжного діалогу. Вона нагадала, що Єгипет є близьким партнером ЄС. Важливість цих відносин була підкреслена в ході проведеної в Каїрі 13-14 листопада наради оперативної робочої групи "ЄС - Єгипет", яка "заклала нову еру" у відносинах Євросоюзу та Єгипту на основі поваги соціальної справедливості, соціально-економічного розвитку, верховенства права, прав людини та коректного управління.

"ЄС залишається прихильний своїй підтримці переходу до демократії в Єгипті і закликає його і далі йти цим шляхом", - заявила Ештон.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1085 | Додав: adminA | Теги: Арабська весна, Єгипет, нової революції | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]