Чт, 2024-04-25, 17:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:37
Аргентина поскаржиться на Великобританію в ООН через спірні острови
Інші останні Новини світу

Влада Аргентини готова направити скаргу в ООН на дії британського уряду, який стягує військово-морські сили до Фолклендських островів, повідомила президент країни Крістіна Фернандес де Кіршнер на зустрічі з аргентинськими законодавцями і високопоставленими чиновниками, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ми направимо скаргу до Ради Безпеки ООН і Генеральну Асамблею ООН, так як ця мілітаризація становить велику загрозу для міжнародної безпеки", - сказала вона.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон заявив про те, що Фолклендські острови можуть назавжди залишитися під британським контролем. Ці слова викликали різко негативну реакцію президента Аргентини. В останні тижні конфлікт між країнами навколо островів посилився.

Раніше стало відомо, що в березні до Фолклендських островів буде спрямований британський есмінець "Донтлесс". Корабель здатний вкрай ефективно відбивати атаки з повітря. Цей есмінець "сам здатний вивести з ладу ВПС не тільки Аргентини, але і всієї Латинської Америки".

Син британського наслідника принца Чарльза - Вільям - прибув на британську військову базу на Фолклендських островах для проходження військової служби.

На Фолклендах принц Вільям буде протягом шести тижнів служити пілотом рятувального гелікоптера військово-повітряних сил Великобританії.

Відправка на ці острови члена королівської сім'ї ще більше загострила відносини Великобританії та Аргентини. У цьому зв'язку Крістіна Фернандес де Кіршнер відзначила, що Аргентина "воліла б бачити спадкоємця британського престолу в цивільному одязі, а не у військовій формі".

Крім того, аргентинський лідер звинуватила Великобританію в "розкраданні" нафти і рибних ресурсів у регіоні "з ризиком для навколишнього середовища і загрозою виникнення екологічного колапсу в будь-який момент". Вона підкреслила, що Буенос-Айрес продовжить "дипломатичним шляхом" відстоювати свої права на Мальвінські острови і закликає Лондон повернутися за стіл переговорів, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Відносини між Аргентиною і Великобританією особливо загострилися після того, як британські нафтові компанії в односторонньому порядку почали розвідку родовищ нафти поблизу Фолклендських (Мальвінських) островів. Буенос-Айрес розцінив подібні дії як "порушення суверенітету" і ввів обмеження на проходження суден з материка в район спірних територій.

Фолклендські острови належать Великобританії з 1830-их років і є предметом територіальної суперечки Сполученого Королівства з Аргентиною. У 1982 році дві країни вступили у збройний конфлікт.

Другого квітня 1982 року аргентинський десант висадився на островах і після швидкоплинного бою змусив капітулювати невеликий гарнізон британських морських піхотинців, який знаходився там. В результаті двомісячної військової кампанії британці зуміли схилити аргентинців до капітуляції, підписаної 14 червня того ж року. До сьогодні острови залишаються спірною територією між двома країнами, проте знаходяться під британським контролем.

Незважаючи на поразку, Буенос-Айрес вважає ці острови своїми.

Нагадаємо, що 25 лютого 2010 року Сполучені Штати відмовилися підтримати Британію в дипломатичній суперечці з Аргентиною навколо Фолклендських (Мальвінських) островів. Американська адміністрація пояснює свою позицію небажанням сваритися з країнами Латинської Америки, які одностайно підтримали Аргентину під час нещодавнього загострення територіальної суперечки, коли британська компанія почала розвідку родовищ нафти на шельфі Фолклендських островів.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1113 | Додав: adminA | Теги: Аргентина поскаржиться на Великобри | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]