Пт, 2024-03-29, 17:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:53
Асад майже винищив повстанців і готується до вторгнення
Інші останні Новини світу
Лояльні президентові Башару Асаду війська захопили на заході Сирії місто Ель-Кусайр, яке вважалося стратегічно важливим оплотом повстанців.

Про це 19 травня повідомляє BBC News, передає Lenta.Ru.

Під час штурму, за інформацією офіційних сирійських ЗМІ, урядові війська вбили щонайменше 70 представників опозиції. За словами самих повстанців, серед них загинуло тільки 40 осіб.

Війська Асада дійшли до центру міста і захопили адміністративні будівлі, уточнює агентство Agence France-Presse. У той же час телеканал Al Jazeera зазначає, що бої за місто ще тривають, і говорити про його захоплення поки що рано.

Напередодні штурму, 18 травня, сирійська армія провела масований артобстріл позицій повстанців. Зокрема, лояльні Асаду війська використовували установки "Град". Представники опозиції заявили, що це був один з найсильніших обстрілів за всі два роки громадянської війни.

Захоплення Ель-Кусайра дозволить військам Асада контролювати узбережжя Сирії, зазначає BBC News. Для опозиції це місто було важливим, оскільки завдяки йому повстанці могли проникати в сусідній Ліван.

Асад прагнув захопити місто до початку конференції з врегулювання сирійського конфлікту, яка має пройти в червні 2013 року. Про її проведення напередодні домовилися Росія і США. На цьому заході іноземці запропонують сирійцям припинити вогонь і створити перехідний уряд, до якого увійдуть опозиціонери і який буде підпорядковуватися Асаду.

Асад не вірить в бажання Заходу мирно вирішити конфлікт і чекає на іноземне вторгнення

Президент Сирії Асад сумнівається в бажанні західних країн сприяти політичному врегулюванню в країні. Про це глава Арабського держави сказав у великому інтерв'ю аргентинським журналістам, передають Вести.Ru.

"Я не думаю, що країни, які підтримують діяльність терористичних угруповань, дійсно прагнуть до миру", - підкреслив сірійський лідер. І зазначив: зовнішнє втручання у внутрішньополітичні процеси не допустимі.

"Є різні чинники - і внутрішні, і зовнішні, які посилюють кризу. І головний з них - іноземне втручання. Але розрахунки деяких країн, які бажали інтервенції в Сирії, не виправдалися. Ці країни думали, що їм вдасться реалізувати свої плани протягом декількох тижнів або місяців, але цього не сталося. Сирійський народ вистояв і не допустив втручання ззовні, і ми все ще відстоюємо цю позицію. Будь-які реформи в Сирії, будь-які політичні дії - це наше, місцеве рішення. Ми не дозволимо нікому диктувати нам, що робити - ні США, ні будь-якій іншій країні", - цитує Асада телеканал "Росія-24".

Президент Сирії в черговий раз підкреслив: Арабська республіка веде боротьбу з тероризмом – конфлікт, який починався як цивільний, переріс у протистояння ісламістів з бійцями збройних сил. У лавах опозиції найбільш активне угрупування "Фронт ан-Нусра", яка є осередком "Аль-Каїди" і офіційно визнана терористичною структурою навіть у США. Бойовики неодноразово заявляли, що головна мета протистояння – перетворити Сирію в шаріатську державу і продовжити боротьбу з іновірцями.

Асад запевнив журналістів, що урядові сили в останні тижні успішно тіснять бойовиків. Удари Ізраїлю по сирійським об'єктам глава держави пов'язує саме з перемогами урядових сил. На цьому тлі тема застосування хімічної зброї стає головною. Дамаск звинувачується в застосуванні нервово-паралітичного газу в місті Саракіб (на півночі країни). За даними опозиції в результаті хімічної атаки загинула жінка.

У Дамаску це називають провокацією. Міністр інформації Сирії Омран аз-Зоубі в інтерв'ю телеканалу заявив, що спецслужби Туреччини поставляють бойовикам отруйні речовини. В інтернеті з'явилася фотографія, яка, як стверджують автори, була зроблена в місті Рас-ель-Айн. На розвантаженні бойовика фронту "ан-Нусра" - білий контейнер. Такий же, тільки використаний, демонстрували опозиціонери, які звинувачували урядові сили в застосуванні отруйних речовин.

Офіційний Дамаск впевнений: противники уряду Асада хочуть використовувати хімзброю як привід для вторгнення. І хоча б тому президент Сирії не віддав би наказ застосовувати газ у боротьбі з терористами.

Сирійський лідер не виключає, що противники його уряду на Заході в будь-який момент можуть почати вторгнення.

Нагадаємо, конфлікт між владою і опозицією Сирії триває з березня 2011 року. Сирійська влада заявляє, що протистоять добре озброєним і навченим бойовикам, які прибувають з-за кордону. Сторони конфлікту також раніше звинувачували один одного у застосуванні хімзброї.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1079 | Додав: admin | Теги: вторгнення, Асад, повстанці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]