Вт, 2024-04-16, 22:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:50
Асад пішов би, якби це допомогло Сирії. А наразі катує опозиціонерів
Інші останні Новини світу

Президент Сирії Башар Асад заявив, що був би ладен негайно залишити владу, але тільки в разі цілковитої певності, що це призведе до повного врегулювання сирійської кризи.

"Якби мій відхід означав спасіння моєї країни, я б жодного дня не залишався при владі", - заявив Асад в інтерв'ю турецькій газеті "Джумхурієт", відповідаючи на запитання про умови, за яких він би погодився подати у відставку, пише "Інтерфакс-Україна".

До того ж, сирійський президент зазначив, що питання про його відставку має вирішувати тільки сирійський народ. Він також запевнив, що став президентом не з корисливою метою, а щоб служити своїй країні.

"Якщо народ не хоче бачити мене при владі, то для вираження його волі є вибори. Якщо народ захоче, він відправить мене у відставку, - заявив він в інтерв'ю. - Якби я тримався за президентське крісло з корисливою метою, то виконував би вказівки американців, гнався за нафтодоларами і відмовився б від національних принципів".

Башар Асад додав, що вважає США ворожою для Сирії державою, і не звертає уваги на вимогу Вашингтона подати у відставку, оскільки "США підтримують терористів".

Коментуючи підсумки суботньої конференції в Женеві, сирійський президент зазначив, що він залишився задоволений її результатами, оскільки в підсумковому документі мовиться, що долю Сирії повинен вирішувати сирійський народ.

"Ми не потерпимо будь-яке втручання в наші внутрішні справи, - підкреслив він. - Мене порадували слова про те, що долю країни повинен вирішувати тільки сирійський народ".

Крім того, Асад припустив, що одним з наслідків конференції може стати початок роззброєння сирійської опозиції.

Зазначимо, збройне протистояння між противниками режиму Башара Асада та урядовими силами триває з березня минулого року. 30 червня на женевській конференції у справах Сирії було ухвалене рішення створити в країні перехідний керівний орган і чинити тиск на всі сторони конфлікту.

Проте представники сирійської опозиції відхилили пропозиції, не бажаючи сідати за стіл переговорів із президентом Асадом.

Верховний комісар ООН з прав людини звинуватила всі сторони сирійської кризи в небажанні досягнути миру

Сирійські спецслужби використовують тортури щодо підозрюваних у сприянні опозиціонерам, йдеться в доповіді Ради з прав людини ООН.

У доповіді стверджується, що в країні існують не менш як 27 центрів для допиту опозиціонерів, де їх б'ють палицями, виривають їм нігті і катують електрошоком.

У свою чергу верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай звинуватила всі сторони сирійського кризи в небажанні досягнути миру.

Вона зажадала від усіх країн світу припинити постачання зброї як уряду Сирії, так і опозиції, щоб уникнути подальшої мілітаризації конфлікту.

Для обговорення сирійського кризи минулої суботи в Женеві зустрічалися представники постійних членів Ради Безпеки ООН, а також Туреччини, Катару, Кувейту та Іраку. За підсумками конференції Росії вдалося домогтися вилучення з остаточного тексту плану Кофі Аннана про початок політичного переходу в Сирії пункту про відставку президента Башара Асада.

Тим часом глава МЗС РФ Сергій Лавров залишився незадоволений тим, що вже через тиждень після проведення конференції в Женеві, група так званих "друзів Сирії" має намір провести зустріч у Парижі. За його словами, західні країни стверджували, що якщо сторонам вдасться домовитися в Женеві, то необхідність у проведенні засідання групи "друзів Сирії" відпаде.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1009 | Додав: admin | Теги: Сирія, Асад | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]