Чт, 2024-03-28, 14:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:24
Астрофізикові Стівену Хокінгу виповнилося 70 років
Інші останні Новини світу

Один з найвідоміших учених світу, що увійшов до списку "100 геніїв сучасності", автор теорії чорних дірок, британський математик і астрофізик Стівен Хокінг 8 січня святкує своє 70-річчя.

Свій ювілей Хокінг відзначає міжнародною конференцією з космології в Кембріджському університеті, в якій візьмуть участь деякі з провідних експертів в цій сфері, передає Бі-Бі-Сі.

Британський учений, який говорить за допомогою синтезатора мови, займається складними питаннями походження Всесвіту.

Завдяки своїй книзі "Коротка історія часу" професор Хокінг прославився на весь світ.

Зазначимо, що понад 30 років учений страждає на важке захворювання - розсіяний склероз, який прикував його до інвалідного крісла. Це хвороба, при якій рухові нейрони поступово вмирають, і людина стає все більш безпорадною. Це, втім, не перешкодило йому здійснити свою мрію - відчути невагомість.

Хокінг висунув нову теорію, присвячену чорним діркам.

Вчений заявив, що раніше помилявся, стверджуючи, що чорні дірки знищують все, що в них потрапляє. Тепер Хокінг упевнений, що чорні дірки здатні "випускати" інформацію. Як зізнався вчений, про це він роздумував протягом 30 років. Свою першу революційну теорію чорних дірок він запропонував у 1975 році.

Раніше Хокінг вважав, що чорна дірка - це космічний об'єкт, більшість властивостей якого встановити неможливо. Професор з'ясував, що після формування чорна дірка починає втрачати масу, випускаючи "випромінювання Хокінга", але вважалося, що це випромінювання має випадковий характер і не дає інформації про вміст чорної дірки.

У березні 2009-го Хокінг заявив, що дійшов такого висновку: не все, що перебуває в межах чорної дірки, назавжди втрачається для решти всесвіту. Відповідно до законів квантової фізики, інформація не може бути втрачена повністю, вказує вчений. Раніше він вважав, що вкрай висока гравітація чорної дірки якимсь чином дозволяє порушити квантові закони.

Як зазначають експерти, нова теорія Хокінга позбавляє людство надії на те, що чорні дірки можуть послужити "машинами часу" або "переходами до інших всесвітів".

Хокінг працює у відділі прикладної математики і теоретичної фізики Кембриджського університету. Він займається дослідженням руху Всесвіту. У 1974 році Хокінг став членом Лондонського королівського товариства. Нині вчений займає посаду лукасовського професора математики в Кембриджському університеті, яка 300 років тому належала Ісааку Ньютону. До речі, Кембриджський університет закінчили і Хокінг, і Ньютон.

Коли Хокінгу був 21 рік, він почав спотикатися під час ходіння. Хокінг добре чує, але спілкується зі світом за допомогою спеціального комп'ютера, який синтезує людську мову. Деяку рухливість зберіг лише вказівний палець на правій руці. З його допомогою фізик керує комп'ютером.

Хокінг читає і лекції. Для цього він вводить текст у комп'ютер, а потім програє по реченнях, керуючи темпом за допомогою пульта.

На початку 70-х років Хокінг почав аналізувати явища, які передували народженню світу. У 1988 році вийшла книга Хокінга "Коротка історія Часу - від Великого вибуху до чорних дірок", яка стала бестселером. У цьому науково-популярному виданні Хокінг виклав свої основні теорії.

У 1993 році вийшла книга Хокінга "Чорні дірки і молоді всесвіти", у 2001 році - "Світ в горіховій шкаралупі". У 2006 році Хокінг у співавторстві з дочкою Люсі написав книгу для дітей "Джордж і таємниці всесвіту".

Від першої дружини, Джейн, у Стівена Хокінга троє дітей. Вони прожили разом 26 років, але цей шлюб розпався, оскільки Хокінг закохався в іншу жінку, медсестру Елейн Мейсен, з якою і одружився у 1995 році.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1183 | Додав: adminA | Теги: Стівену Хокінгу виповнилося 70 рокі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]