Пт, 2024-04-19, 19:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:12
Астрономи знайшли найбільшу планету Сонячної системи
Інші останні Новини світу науки і технологій

Астрономи виявили планету, яка в 13 разів перевершує за масою Юпітер - найбільшу і найважчу планету Сонячної системи. За допомогою японського телескопа "Субару", розташованого на вершині гори Мауна-Кеа на Гавайських островах, групі науковців під керівництвом Джозефа Карсона з мюнхенського Інституту астрофізики товариства Макса Планка вдалося сфотографувати гігантську газову планету, що обертається навколо зірки Каппа Андромеда (Kappa Andromedae), пише Astrophysical Journal.

Маса Капи Андромеди, розташованої на відстані в 170 світлових років від Землі, у два з половиною рази перевищує масу Сонця. Ця зірка є порівняно молодою - їй всього 30 млн років. Для порівняння, вік Сонця - 5 млрд років.

За словами дослідників, нинішнє відкриття проливає світло на процес формування нових планет. Раніше науковці сумнівалися, що планети можуть формуватися з протопланетного диска настільки масивних зірок, як Каппа Андромеда.

До теперішнього часу відкрито більше 800 планет за межами Сонячної системи, проте науковцям вдалося сфотографувати лише декілька з них. Справа в тому, що яскраве випромінювання зірок "заглушає" більш тьмяний потік світла, що виходить від планет, які обертаються навколо них.

28 березня астрономи виявили пару найдавніших екзопланет, чий вік становить близько 12,8 мільярда років. Вік Землі, для порівняння, становить 4,5 мільярда років.

12 жовтня астрономи дослідили планету, яка обертається навколо зірки, видимої неозброєним оком, що вдвоє перевершує за розмірами Землю і по суті є гігантським алмазом.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1097 | Додав: adminA | Теги: астрономи, найбільшу планету Сонячної системи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]