Пт, 2024-03-29, 15:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:10
Азаров дуже старається, але не може переконати ЄС у демократичності України
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Прем'єр-міністр України Микола Азаров запевняє депутатів Європарламенту у відсутності політичних репресій в Україні, а також спростовує факт застосування фізичної сили до екс-прем'єрки Юлії Тимошенко і запевняє в рішучості продовжувати конструктивну співпрацю з Брюсселем. Такі положення прозвучали у виступі голови українського уряду в рамках конференції "Україна-ЄС - яким буде майбутнє", передає "Інтерфакс-Україна".

Запевнивши присутніх депутатів у тому, що принциповим завданням, яке стоїть перед українською владою, є проведення майбутніх парламентських виборів відповідно до європейських стандартів, Азаров категорично відкинув факти політичних переслідувань в Україні.

"Нам дорікають у тому, що у нас є політичні переслідування. А хто в нашій країні переслідується?" - запитав український прем'єр.

При цьому він навів як приклад нещодавню трансляцію по телевізійних каналах мітингу Об'єднаної опозиції, який відбувся днями в Києві (хоча згоду на трансляцію Форуму Об'єднаної опозиції в прямому ефірі дав тільки один телеканал - опозиційний - ТВі).

"Вони (представники опозиції) виступали з такою жорсткою критикою президента й уряду, на мій погляд, необґрунтованою, популістською", - сказав прем'єр. Він зазначив, що подивився протягом 5 хвилин телевізійну трансляцію і спокійно поставився до виступів представників опозиції, бо вважає, що більшість людей в Україні не поділяє їхніх поглядів. При цьому Азаров висловив думку, що представники опозиції говорили так відверто і критично, бо розуміли, що їм за це нічого не буде.

У зв'язку з цим він також знову заявив, що справа екс-прем'єра Тимошенко не є політично вмотивованою, але такою, яка відповідає верховенству права. При цьому він виклав депутатам Європарламенту суть звинувачень, за якими екс-прем'єрку було визнано винною і засуджено до позбавлення волі. "Перед законом всі рівні", - заявив він.

Водночас Азаров запевнив присутніх у тому, що українська сторона "готова шукати рішення, яке турбує наших партнерів".

Прем'єр-міністр також категорично спростував факт застосування до Тимошенко фізичної сили. "Якщо б цей факт підтвердився, то винні понесли б не тільки адміністративну відповідальність, а й кримінальну", - підкреслив він.

За словами Азарова, в ході перевірки цього факту було опитано 80 свідків - водіїв, медсестер і т.д. "Жоден з вісімдесяти не підтвердив факт застосування сили. Було проаналізовано відеоспостереження. Багато чого з того, що з'явилося в ЗМІ, легко можна спростувати, якщо розібратися", - заявив він.

Голова українського уряду запевнив європейців у тому, що українська сторона "налаштована на продовження конструктивного співробітництва і повна рішучості його продовжувати". Разом з тим, депутати Європарламенту продовжували ставити питання, в яких містилися терміни "політичне переслідування", "реванш", "вибіркове правосуддя".

Зазначимо, останнім часом через ситуацію довкола Тимошенко відносини України і ЄС погіршилися. Президент України Віктор Янукович назвав це корисною для всіх "паузою", хоча західні лідери попереджають про можливу міжнародну ізоляцію країни. Європейські політики ледь не влаштували бойкот Євро-2012 в Україні, а через масову відмову президентів МЗС було змушене перенести саміт в Ялті на невизначений термін.

Тим не менш, Київ хоче чим скоріше підписати Угоду про асоціацію з ЄС або хоча б її економічну частину. Документ був парафований, але низка європейських країн заявила, що не ратифікує Асоціацію, поки лідери опозиції перебувають у в'язниці, а влада України не поважатиме цінностей ЄС. Брюссель бачить прогрес Києва щодо євроінтеграції, але стурбований вибірковим правосуддям.

Азаров вважає, що відносини України і ЄС стали заручниками чийогось сценарію. А "бойкот" Євро-2012 відлякав туристів

Прем'єр-міністр України Микола Азаров вважає, що відносини України і Європейського Союзу стали заручниками чужого сценарію, передає УНІАН.

"Ми граємо чужий сценарій, який хоче нас відштовхнути від ЄС", - сказав Азаров.

Він зазначив, що влада намагається зробити все, щоб фінал цього сценарію був позитивним. "В України кілька разів були можливості зблизитися з ЄС, і щоразу нас щось відсувало", - сказав прем'єр.

"Повірте, ми зацікавлені, щоб сценарій був оптимістичним", - додав він. Водночас Азаров не уточнив, хто зацікавлений у погіршенні відносин України та Євросоюзу.

Крім того, прем'єр-міністр заявляє, що заклики бойкотувати Євро-2012 вже позначилися на очікуваному притоці туристів в Україну. "Ми ж розраховували на приплив туристів. Ми вже зазнаємо збитків", - сказав прем'єр.

Він поставив риторичне питання про те, хто повинен відповісти за заклики до бойкоту. "Нам що, в суд звертатися? У Стокгольмський арбітраж?" - запитав Азаров.

Прем'єр каже, що "команда влади" не може вирішити питання Тимошенко, та й взагалі воно не головне

Прем'єр України, виступаючи в Європарламенті, заявив, що колишній прем'єр-міністр Тимошенко може бути звільнена тільки за рішенням суду. "Касаційний розгляд цієї справи - це єдина можливість вирішення в рамках права", - заявив Азаров.

"Як інше рішення в державі, яка вважає себе правовою, може бути знайдено? Хто може думати, що команда влади може вирішити питання?" - запитав український прем'єр, звертаючись до євродепутатів.

Крім того, прем'єр-міністр України заявив про готовність до пропозиції запросити юридичних європейських експертів на касаційний процес у справі екс-прем'єра Юлії Тимошенко. "Давайте це формалізуємо, виділимо представників, створимо робочу групу фахівців", - заявив він.

Разом з тим він знову заявив, що Тимошенко сфальсифікувала директиви уряду при підписанні газових угод з Росією в 2009 році. Азаров вважає, що у екс-прем'єра був особистий інтерес, для вчинення такого кроку. "Тут був особистий інтерес перш за все", - сказав глава українського уряду.

У цьому контексті він розповів учасникам конференції про те, що компанія, яку очолювала Тимошенко ("Єдині енергетичні системи України"), була винна російському бюджету 405 млн доларів. "Чому кримінальну справу, яку було порушено в Росії проти Тимошенко за фактом дачі хабарів посадовим особам Міністерства оборони та неповернення 405 млн доларів, було закрито? Чому такий ліберальний підхід?" - сказав Азаров.

Прем'єр заявив, що Тимошенко може бути звільнена тільки в разі правових підстав, тобто якщо суд її виправдає. Він підкреслив, що екс-прем'єр не може бути звільнена за якоюсь "командою від влади".

При цьому Азаров висловив переконання, що справа Тимошенко не є головним питанням у розвитку відносин України та ЄС. "Це питання, яке зараз намагаються зробити головним у відносинах України та Європейського Союзу, насправді не є головним, насправді є прохідним. Рано чи пізно воно отримає своє рішення. Ми глибоко переконані, що європейські партнери будуть задоволені цим рішенням. Воно відійде в минуле, а співпраця нашої країни з ЄС триватиме", - заявив Азаров.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1366 | Додав: admin | Теги: демократія, Азаров, європарламент, україна, тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]