Сб, 2024-04-20, 09:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:22
Азаров вигнав журналістів із засідання уряду - преса
Інші останні Політичні новини
Учора, 22 травня, на засіданні Кабінету міністрів розгорівся конфлікт. Кілька журналістів провели акцію на підтримку своїх колег, які постраждали під час сутичок 18 травня. У відповідь прем'єр Микола Азаров розпорядився в майбутньому не допускати учасників акції на засідання уряду. Втім, після інциденту захід продовжився в звичайному режимі. Зокрема, у Кабміні відзвітували про перспективи ремонту автодоріг і підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Перед учорашнім засіданням Кабінету міністрів присутніх журналістів найбільше хвилювали перспективи розслідування сутичок на мітингу опозиції в Києві "Вставай, Україно!" і на антифашистському марші, організованому Партією регіонів. Як відомо, внаслідок сутички постраждали журналістка "П'ятого каналу" Ольга Сніцарчук і фотокореспондент "Комерсант" Владислав Содель.

Вимагаючи провести ефективне розслідування інциденту, журналісти зустріли прем'єр-міністра Миколу Азарова акцією - десять представників ЗМІ мовчки повернулися до нього спиною, демонструючи плакати з написом "Сьогодні журналістка, завтра ваша дружина, сестра, дочка. Дійте!". Від подиву міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко навіть підвівся зі свого місця, розглядаючи плакати на спинах учасників акції. Микола Азаров відреагував на події більш емоційно.

"Це що у нас за концерт такий? - роздратовано перепитав пан Азаров, а потім віддав розпорядження: - Усіх поіменно записати і позбавити акредитації в Кабінеті міністрів. Покиньте засідання негайно!"

Прем'єр проводив виходять журналістів поглядом, після чого додав вже більш спокійним тоном: "Ми поважаємо роботу журналістів, але не треба перетворювати засідання уряду на цирк".

Зробивши паузу, Микола Азаров перейшов до питань порядку денного, зосередившись серед іншого на темі ремонту автомобільних доріг. Прем'єр намагався демонструвати спокій, але він раз у раз затинався і відкашлювався. Глава уряду поскаржився, що будівельно-ремонтні організації "вийшли на граничну межу своїх можливостей", наголосивши: щоб "привести дороги в нормальний стан, необхідно протягом десяти років щорічно вкладати 40-50 млрд грн".

"Укравтодор змушений у поточному році відмовитися від масштабного будівництва нових автомагістралей, які нам також необхідні", - дійшов невтішного висновку прем'єр, зажадавши від Міністерства інфраструктури та Міністерства фінансів, а також місцевої влади "знайти додаткові фінансові ресурси, техніку і робочу силу", щоб завершити капітальний і поточний ремонти доріг цього року.

Втім, пан Азаров відразу ж знайшов рішення проблеми, зазначивши, що автомобільні дороги в країні "експлуатуються безкоштовно і по-варварськи".

"Якби у нас існували такі штрафи за перевантаження, як у Євросоюзі, вантажівки платили б суму, достатню для капітального ремонту близько 100 м дороги", - заявив прем'єр, тут же доручивши розробити нормативну базу з експлуатації автодоріг, зокрема легалізувати і впровадити ваговий контроль.

На цьому новаторські пропозиції глави уряду не вичерпалися. Відзначивши "величезне перевиробництво в країні юристів, економістів і менеджерів", Микола Азаров пообіцяв збільшувати державне замовлення фахівців інженерно-технічних спеціальностей.

Зокрема, прем'єр доручив Міністерству освіти і науки, Міністерству промислової політики, а також Міністерству економічного розвитку і торгівлі розробити "дорожню карту модернізації освіти" для якісної підготовки таких кадрів.

Після відкритої частини засідання уряду міністр закордонних справ Леонід Кожара на брифінгу відзвітував про готовність України до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Пан Кожара повідомив, що "більшість поставлених перед урядом завдань вже виконано", тому відносини України і ЄС "перейдуть у площину двосторонніх контактів".

"Тепер слово за Радою Євросоюзу, а рада - це колегіальний орган, тому для нас важливо, щоб всі 27 членів ЄС схвалили підписання угоди", - заявив міністр журналістам.

Традиційне питання, як йдуть справи з вимогою Європейського Союзу вирішити питання засудженої Юлії Тимошенко, викликало у Леоніда Кожари поблажливу посмішку.

"Це питання залишається на порядку денному переговорів з ЄС, але воно занадто політизоване. Наприклад, на слухання щодо ситуації в Україні в комітеті з закордонних справ Європарламенту 23 травня запрошені тільки представники опозиції. МЗС, незважаючи на його прохання, там представлений не буде", - поскаржився міністр.

Наостанок пана Кожару попросили прокоментувати акцію журналістів на засіданні Кабміну.

"Уряд поважає вашу роботу, і я сподівався на таку ж повагу від вас. Прем'єр б ніколи до вас спиною не повернувся", - дипломатично відповів глава МЗС, пише Галина Кобра у статті "Обличчям до спини" в газеті "Коммерсантъ-Украина".

Після перерви пристрасті в Раді ще більше загострилися. Забувши про розгляд законів, депутати почали обговорювати події, що відбулися в Кабміні. Новини про це швидко розлетілися.

"Голово, зателефонуйте Миколі Азарову і застосуйте заходи", - кричав з трибуни в Раді Арсеній Яценюк.

"Ми вимагаємо, щоб замовники цієї провокації (побиття журналістів під час суботнього мітингу) були знайдені і покарані", - відповіла Ганна Герман, депутат від ПР.

Потім "регіоналка" перейшла до подій у Київраді: там сесію затримали через бійку помічників "свободівців" з охоронцями сесійної зали. У підсумку помічники вибили двері.

"Після цього будете говорити, що в Україні немає нацизму?" - заявила Герман.

Олег Тягнибок парирував: "Наші люди акуратненько зняли двері з петель, зайшли і поставили їх на місце. Про який нацизм йдеться?"

Коли суперечка між депутатами почала посилюватися, Володимир Рибак оголосив ще одну перерву. Врешті депутатам вдалося схвалити тільки законопроект про посилення боротьби з фальсифікацією молочних продуктів. Після набуття ним чинності виробники будуть зобов'язані вказувати детальний склад продукту на упаковці, а якщо товар виготовлений із замінників, виставляти його на вітрині окремо. Штраф за порушення - 100% від ціни проданої продукції.

Це тільки прелюдія

"Все, що вчора відбувалося і в Раді, і в Кабміні, і в Київраді, - це політичні відгомони суботніх мітингів у столиці. Підлив олії до вогню і міністр МВС Віталій Захарченко: його виступ був досить жорстким. "Дії "свободівців" у Київраді я оцінюю як спробу нагадати про себе, підвищити рейтинги. Як показали останні опитування, їхня підтримка серед людей просіла. Але це тільки прелюдія. Нові бійки, сутички і боротьбу навколо Київради ми побачимо після 2 червня. Опозиція вже пообіцяла, що не дасть депутатам працювати", вважає політолог Володимир Фесенко, пише Христина Зеленюк у статті "Як сьогодні працювала Рада: Чечетов кричав "ганьба!", а Тягнибок розповідав про зняті двері" в газеті "Сегодня".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1057 | Додав: adminA | Теги: засідання Уряду, преса, журналіст, Азаров | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]