Пт, 2024-03-29, 07:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:22
Азаров заявив про можливість замороження двох гілок ГТС України
Інші останні Економічні новини
Якщо обсяг транзиту газу з Росії до ЄС не збільшиться, доцільно порушити питання про заморожування двох гілок ГТС України про це сказав прем'єр-міністр України Микола Азаров на 10-й щорічній зустрічі "Ялтинська європейська стратегія" (YES), передає УНІАН.

Він зазначив, що Україна готова "заморозити" дві гілки своєї газотранспортної системи (ГТС), якщо таке рішення буде погоджено з країнами Євросоюзу.

"Наша ГТС орієнтована на прокачування 150 млрд кубометрів газу і, якщо провести модернізацію, ми зможемо прокачувати і 200 млрд. кубометрів. Але тільки якщо в цьому існує потреба. На жаль, за останній рік обсяг прокачування впав у два рази. І сьогодні ми використовуємо свою ГТС десь на 60% її потужності" , - зазначив він.

Голова уряду поскаржився, що це призводить до певних витрат, враховуючи, що країни Європейського союзу зацікавлені сьогодні у диверсифікації поставок газу, що знижує використання потужностей української ГТС. "А чому тільки Україна повинна нести витрати? Може, законсервувати дві нитки цього газопроводу? Нам 50 млрд кубометрів газу вистачить", - заявив він.

На думку Азарова, Україна і ЄС мають спільно прийняти таке рішення.

"Давайте разом приймати таке рішення. Не може Україна одна нести такі колосальні витрати", - сказав прем’єр-міністр.

Зазначимо, незважаючи на свій вік, газотранспортна система (ГТС) України у хорошому стані. Про це сказав Кай Евальдсен, член правління і виконавчий директор німецької компанії Ferrostaal, яку українська сторона запросила для модернізації компресорної станції Бар магістрального трубопроводу "Союз".

Раніше Евальдсен вже заявляв, що німецький концерн Ferrostaal готовий проводити модернізацію всієї газотранспортної системи (ГТС) України. Він нагадав, що в Україні компанія працює над пілотним проектом для модернізації наявної системи трубопроводів, проект фінансується Deutsche Bank під гарантії уряду України.

Як повідомлялося раніше, Deutsche Bank і німецькі енергетичні компанії в тому числі і Ferrostaal, готові вкласти в модернізацію ГТС України 5-7 млрд доларів.

Також відомо, що компанія Baker Tilly провела оцінку української ГТС. Вартість поки що офіційно не оголошено. За даними джерел, вона коливається в межах 26-29 млрд доларів.

Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв, що модернізація української ГТС обійдеться в 4,5 млрд євро.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 981 | Додав: adminA | Теги: Азаров, замороження двох гілок ГТС України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]