Пт, 2024-04-19, 22:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:12
Азія в паніці чекає нових землетрусів і цунамі. Трусить і інші країни
Інші останні Новини світу

Землетрус у майже дев'ять балів сколихнув узбережжя Індійського океану. Паніка на вулицях, масова евакуація та попередження про цунамі – у списку тих, кому загрожує висока хвиля, опинилося майже два десятки країн.

У зоні найбільшого ризику - Індонезія, Таїланд, Шрі-Ланка та Індія. Там вивозять людей із прибережних зон.

Індонезію справді трясе. За день країну струсонуло чотири рази.

Перший поштовх сколихнув прибережну зону на світанку. Його сила сягала майже 9 балів за шкалою Ріхтера.

Після цього, упродовж дня було ще чотири відлуння – усі потужніші за вісім балів. Евакуювати всіх централізовано влада не у змозі. Людей закликають самим тікати подалі від берега, ховатись у якнайвищих місцях.

Туристів, яких евакуювати не встигають, розмістили в готелях, на найвищих поверхах. Перед загрозою стихії опинилась і українська журналістка Тетяна Боковня, яка перебувала у Шрі-Ланці.

За її свідченнями, всі туристи дуже переживали. На даху готелю вони провели три години. За цей час влада двічі оголошувала та скасовувала загрозу цунамі.

У Таїланді в зоні ризику цунамі опинилися великі курортні центри. Через загрозу стихії кілька годин не працювали аеропорти.

Тисячі туристів, зокрема й українських, цілий день просиділи в зонах очікування, чекаючи свого повернення додому. Під вечір загрозу цунамі скасували, однак повертатися на узбережжя ніхто не квапиться.

Люди ще не забули попереднє лихо: 2004-го потужний землетрус та цунамі в Південно-Східній Азії забрали життя 300 тисяч осіб.

Як повідомлялося, торік землетрус магнітудою 9,0 викликав сильне цунамі, призвівши до ядерної катастрофи в Японії. Внаслідок стихійного лиха загинуло близько 19 тисяч осіб.

Зауважимо, що в Індонезії відбувається найбільше в світі землетрусів. 2004 року біля узбережжя індонезійського острова Суматра стався найсильніший у світі за останні 40 років землетрус. Викликане ним цунамі забрало життя сотень тисяч людей у 12 країнах Індійського океану.

Землетрус потужністю сім балів стався у Мексиці

Землетрус магнітудою 7,0 стався на узбережжі мексиканського штату Мічоакан, повідомляє в четвер сайт Геологічної служби США.

За даними сейсмологів, епіцентр землетрусу, який стався о 17.55 середи за місцевим часом (01.55 за київським часом), зафіксовано за 51 кілометр на північний захід від міста Ла-Миру в Мічоакані. Осередок підземних поштовхів залягав на глибині 65,6 кілометра, передає РИА "Новости".

Повідомляється, що відчувався землетрус і в столиці країни. Його магнітуда досягала в місті 6,4. Поштовхи викликали легку паніку серед жителів. Люди вибігали на вулицю, співробітники установ і підприємств евакуювалися організовано. Жителі відходили якнайдалі від стін будинків. Зараз над містом курсують вертольоти, щоб визначити, чи є видимі збитки.

Як написав у твоєму акаунті в Twitter мер Мехіко Марсело Ебрард, перші звіти показують, що ніяких серйозних руйнувань у місті немає. Водночас зазначається, що анонсована владою і недавно запущена система попередження про землетруси для смартфонів BlackBerry з невідомих поки що причин цього разу не спрацювала.

Про жертви і руйнування, а також про загрозу цунамі, не повідомляється.

Також землетруси сталися біля берегів штату Орегон і центрального узбережжя Каліфорнії в США, які були оцінені в 6,2 і 5,3 бала відповідно.

Повідомляється, що землетруси не повинні викликати цунамі, проте його ймовірність не виключається. Про руйнування або постраждалих невідомо.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1060 | Додав: adminA | Теги: цунамі, Азія, землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]