Вт, 2024-04-23, 18:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:01
Байден пояснив українським політикам, як Батьківщину любити - преса
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Довгоочікуваний і багатообіцяючий візит віце-президента США Джозефа Байдена в Україні закінчився емоційною промовою в українському парламенті, основний меседж якої полягав у тому, що ніхто за нас нам демократію не побудує, але жодна демократія в світі не будувалася на корупції. А якщо ми раптом, як після Помаранчевої революції, втратимо свій шанс, то третього може і не бути. Виходячи з напруженого виразу облич президента і прем'єра, які теж прийшли в парламент, вони очікували почути дещо інше.

Дещо іншого від приїзду Джозефа Байдена (вже п'ятого за останні два роки) очікували і прихильники різких і кардинальних змін. Щонайменше - "холодного душу" на голови корупціонерів і категоричних вимог кадрових перестановок у владі. Найкраще - з готовими списками "великих реформаторів", які вже точно подолають корупцію і приведуть нас до світлого майбутнього.

Втім, відданий друг України Джо Байден вирішив укотре достукатися до патріотизму і совісті українських політиків. Його зрозуміти можна: чергові пертурбації в Україні можуть тільки загострити ситуацію і винести на хвилі популізму або вочевидь деструктивні політичні сили, або призвести до зростання впливу Росії через зміцнення позицій "Опоблоку" і його сателітів.

Червоною ниткою всіх виступів Байдена був акцент на необхідності чіткої та системної боротьби з корупцією. І не тільки формально - створенням відповідних органів на кшталт Антикорупційного бюро або призначення антикорупційного прокурора, про що встигли відзвітувати наші державники. А й конкретними результатами. За цим США стежитимуть особливо пильно. "Ви не можете знайти жодної демократії в світі, де ракова пухлина корупції так процвітає. Ви не можете знайти хоч одну таку країну", - підкреслив він з трибуни Верховної Ради. Для цього він навіть пообіцяв 190 млн доларів на додаток до 760 млн, наданих США з 2014 року.

Друга позиція, яку сподівалися почути від американського гостя, - що робити з Мінськими домовленостями, зокрема зі змінами до Конституції у питаннях децентралізації влади на сході та амністії бойовикам. "Наші американські партнери почули з нашого боку серйозні застереження, що тиск з боку Заходу на Україну не можна порівняти з діями Росії. Зміни до Конституції і закон про вибори на окупованих територіях в нинішніх умовах можуть дестабілізувати державу", - відзвітувала депутат Світлана Заліщук за підсумками зустрічі з Байденом. Втім, він залишився при своїй думці: угоди потрібно виконувати, навіть якщо Росія взагалі їх не визнає. І Конституцію міняти треба, іншого шляху немає. Тож до Нового року ці дискусії в парламенті розгоряться з новою силою.

А ось позиції Арсенія Яценюка після візиту "інспектора Байдена", як вже встигли охрестити його журналісти, схоже, зміцнилися. "Є прогрес, наприклад, в тій же антикорупційній реформі, на рівні прийняття законів, на рівні створення нових органів. Але для того, щоб рухатися далі і ефективно їх втілювати, просто немає можливості зараз переформатувати уряд", - передає позицію Байдена Світлана Заліщук. "Великий "Білий пан" дав зрозуміти, що Арсеній повинен залишатися. Принаймні доти, доки йому не знайдуть заміни. Яресько і Саакашвілі не підходять зі зрозумілих причин. Інші кандидати ще кастингу не пройшли", - відреагував на це на Facebook правозахисник Володимир Чемерис. Чи вплине це на думку депутатів, покаже п'ятничне голосування після звіту уряду.

Візит Джозефа Байдена залишив після себе більше запитань, ніж відповідей. Тому що все, по суті, він говорив щиро і правильно. Ось тільки важко було позбутися відчуття, що все сказане стосується якоїсь іншої країни і якихось інших політиків. До яких нам ще рости й рости, пише Наталка Позняк-Хоменко в статті "Інспектор Байден" в газеті "Україна молода".

Високопоставлений американський чиновник більш як півгодини розповідав нардепам про своє бачення ситуації в Україні, про те, що найбільше лякає Росію і як історія Сполучених Штатів пов'язана з Україною. Виступав заступник президента США Барака Обами 37 хвилин, зрідка поглядаючи на суфлер, який спеціально для американського гостя встановили в ложі преси.

Росію найбільше лякає, що жителі Донбасу захочуть повернутися в Україну. Джо Байден впевнений, якщо провести вибори на Донбасі, місцеві жителі підтримають Україну. "Люди вирішать - а я впевнений, вони вирішать, що хочуть залишитися в складі України, що вони українці в першу чергу, - саме це лякає Росію, саме це лякає Путіна", - сказав чиновник і звернувся до жителів сходу України: "Також я хочу прямо звернутися до народу Донбасу. Альтернатива того, про що я сказав, - це продовжувати жити під сепаратистськими бандитськими злочинцями, які відмовляються від гуманітарної допомоги і не допускають до себе такі організації, як "Лікарі без кордонів". Це не те майбутнє, яке хочуть українці для своїх дітей. Саме тому потрібна повна імплементація Мінських угод, провести дійсно вільні справедливі вибори. Саме це турбує Кремль найбільше", - сказав політик.

У 21-му столітті країни не можуть "перекроювати кордони силою", впевнений американський чиновник. "Росія порушила правила і продовжує порушувати їх. Сьогодні Росія окупувала незалежну українську територія. Я хочу чітко сказати: Сполучені Штати Америки не визнавали, не визнають і ніколи не визнаватимуть спроби Росії анексувати Крим", - вкотре заявив Байден.

За словами віце-президента США, Америка і Європа зараз об'єдналися у своїх зобов'язаннях накласти жорсткі санкції на Росію. "Доки існує російська агресія, доти ціна, яку платить Москва, буде продовжувати зростати... Брехлива пропаганда, поширювана Кремлем у спробі підірвати довіру до України і рішучість Європи, не спрацює", - сказав Джо Байден.

На українських політиках лежить величезна відповідальність. "Всі демократичні люди світу дивляться на вас", - сказав Байден нардепам і додав, що багато залежить від того, досягне Україна успіху чи ні. "І надзвичайно важливо, щоб агресори по всьому світу зрозуміли, що вони не можуть змусити застосуванням танків, застосуванням зброї погасити мрії і бажання народу. І це все спостерігається по всьому світу", - сказав віце-президент США.

Потрібно активніше боротися з корупцією. Не можна знайти жодної демократичної країни, в якій процвітає корупція, заявив Байден. "Олігархи або не олігархи - всі повинні діяти за одними правилами, всі повинні платити податки. Вони не повинні чинити тиск на суддів - саме в цьому суть. Корупція відбирає ресурси у народу, вона не допускає розвитку економіки. Ми знаємо про це, ви знаєте про це, українці знають про це. Коли Росія намагається підірвати стабільність і суверенітет України, використовуючи саме ці інструменти корупції, надзвичайно важливо для України не дати цього зробити", - сказав чиновник.

На думку політолога Олександра Палія, Джозеф Байден дав парламентарям зрозуміти: щоб мати підтримку від США, потрібно виконувати Мінські угоди і боротися з корупцією. Політичний експерт Андрій Миселюк також вважає, що один з головних меседжів американського віце-президента українським парламентарям: необхідно боротися з корупцією і проводити обіцяні реформи.

За словами Джозефа Байдена, між історією США та України є щось спільне - обидві країни формувалися в результаті революцій. "Моя країна також народилася в результаті революції", - сказав американський віце-президент.

Крім того, з трибуни Верховної Ради Байден процитував слова (в перекладі англійською) Тараса Шевченка, який, як зазначив політик, багато писав про те, щоб закликати українців виступити за свою долю. "І мене в сім'ї великій, в сім'ї вольній, новій, не забудьте пом'янути незлим тихим словом". Можливо, колись незлим тихим словом ви згадаєте про мене", - продекларував Байден. Про це пише Олександр Литвин у статті "Віце-президент США Байден у Раді: основні меседжі й оцінка експертів" в газеті "Сегодня".

Певно, Джо Байден хотів бути президентом, пише часопис "Фокус". Він - найдосвідченіший політик у США, що пройшов до сенату в мінімально допустимому за законом віці - у 30 років. Це було жахливо давно, в 1973 році, коли Брежнєв був ще цілком бадьорий, а Ніксона ще не розчавив Вотергейтський скандал. При цьому віце-президент у свої 73 енергійніший, ніж багато з тих виснажених життям молодих людей, які слухали його промову в залі засідань Верховної Ради.

Навіть провідні політики України годяться йому в сини. Свого старшого, Бо Байдена, він втратив у травні: ветеран війни в Іраку, 46-річний генеральний прокурор штату Делавер помер від пухлини мозку. Порошенко - п'ятдесят, Гройсману - тридцять сьомий, Яценюку - сорок один.

Горя в житті цього, на перший погляд, "мажористого" американського політика вистачає. Його дружина і 13-місячна донька загинули в автомобільній аварії, коли тільки відбувся, здавалося б, безхмарний політичний старт сенатора Байдена. Малюка Бо тоді теж було травмовано, але піти йому судилося через роки, в 2015-му, коли розгорнулася президентська кампанія, що давала останній шанс Джо Байдену поборотися за президентський пост. У Штатах навіть ходила історія, ніби Бо перед смертю попросив батька заприсягтися, що той візьме участь у перегонах.

На жаль, саме смерть сина завадила віце-президенту поборотися за президентський пост. Коли інші активно розкручували свої кампанії, йому було не до того через трагедію в сім'ї, а потім стало запізно. Сам він не сумнівається у своїй підготовленості до найвищої посади.

Байден вже не в тому віці, щоб розраховувати на ще одну спробу. Однак його не можна не сприймати як людину, яка за сукупністю досвіду і заслуг цілком могла би бути президентом Сполучених Штатів. У цьому сенсі він дещо більший, ніж просто віце-президент.

Не дуже великим перебільшенням буде сказати, що в особі Байдена з нашими діячами розмовляє сама історія. Коли він їм каже про унікальний шанс, який не можна, просто заборонено змарнувати, це каже людина, яка знає, що таке історичний шанс.

Все було прекрасно у виступі американця перед керівництвом нашої країни - президентом, урядом, депутатами. Окрім самої аудиторії. Напередодні Байден пожартував, що розмовляє з Порошенком частіше, ніж з дружиною. Очевидно, в розмовах, не призначених для чужих вух, він не менш переконливий. Судячи з того, що ми спостерігаємо в українській політиці, зі здатністю зрозуміти у адресатів не надто... І краще собі не уявляти, що було б без таких розмов.

"Я вважаю себе поінформованим в американській зовнішній політиці, як ніхто... Я впевнений у своїй здатності судити про наслідки зовнішньої політики. Це не означає, що я у всьому правий, але твердо переконаний, що розумію світ", - поділився нещодавно Байден. Здається, Джо Байден розуміє Україну краще, ніж її лідери, і Україна розуміє його краще, ніж вони, пише Леонід Швець у статті "Байден все розуміє. Чого не розуміють керівники України" у виданні "Фокус".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 972 | Додав: adminA | Теги: як Батьківщину любити, преса, Байден, українські політики | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]