Чт, 2024-04-25, 19:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:23
Балтійський досвід для українців
Інші останні Іноземна преса про Україну
Чому країнам Прибалтики вдалося потрапити у Європу, а Україна досі тупцює на місці? Латвійське видання "Diena" пише про те, який досвід треба перейняти українцям, щоб інтегруватися до євроспільноти
Прагнення суспільства і посадових осіб України отримати засновані на досвіді поради від представників держав Балтії перед вирішальним самітом ЄС у Вільнюсі можна зрозуміти - адже ще 23 роки тому ми перебували у складі СРСР.

Можливо, саме тому для українців трохи цінніше дізнатися думку балтійців, а не угорців або чехів, які, як і ми, вступили в ЄС в 2004 році. Поділитися досвідом з українцями корисно і нам, тому що це дає можливість подивитися на те, що зроблено добре і не дуже добре, а також оцінити нинішній настрій суспільства. Для цього зараз відповідний час, тому що в травні майбутнього року ми "розміняли" 10 років у Європейському союзі. Як би суворо про членство в цій організації часами не висловлювалися деякі, закликів вийти з ЄС фактично не чути.

Таким чином, домінує настрій суспільства на користь подальшої участі в ЄС. Це не означає, що ми недостатньо критичні, проте присутність в організації з 28 країн більшість оцінює як необхідність. І це типово фактично для всього ЄС. Наприклад, у Литві 64 % жителів вважають себе не тільки громадянами Литви, а й (повністю або частково) громадянами всього ЄС. Тільки у 22% немає абсолютно ніякого почуття приналежності до блоку. У цілому ці цифри відповідають середнім показникам в Європі.

Цікаво подивитися, що литовці вважають найбільшими придбаннями від участі в ЄС. 67% опитаних найбільшою вигодою назвало принцип вільного переміщення людей і товарів на території об'єднаної Європи. 38 % задоволені включенням студентів вузів Литви в програми студентського обміну "Erasmus". 37% відзначили, що формат ЄС забезпечує стабільність і мир у Європі, і лише 5 % висловилося, що вступ до ЄС нічого хорошого Литві не дав. Не менш цінний також висновок, що у разі повторного голосування більшість громадян і зараз проголосувало б за знаходження в ЄС.

Тільки цифри були б тепер не такими великими - на референдумі 10 років тому в Литві та Латвії за вступ до ЄС було віддано, відповідно, 91 % і 67 % голосів. Проте позитивна відповідь зараз, швидше, є більш продуманим і раціональним рішенням. У його основі тверезий висновок, що головну роботу треба робити самим, що нелегко (може бути, неможливо) наблизитися до рівня Німеччини чи Швеції. Саме такі ознаки мрій можуть відкритися для українського суспільства, частина якого з інтеграцією в ЄС пов'язує надії жити, як у Європі.

У Балтії багато прикладів власних недоробок або нерозуміння, а не міфічного диктату Брюсселя. Якби було інакше, швидше за все, такий важливий проект, як Rail Baltica вже був би реалізований.

Ще Києву потрібно враховувати, що навіть 10 - річне перебування в ЄС не звільняє від впливу колишнього "шлюбу" (перебування в підпорядкуванні Кремля) - розпочатий Москвою бойкот литовського молока підтверджує це.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1029 | Додав: adminA | Теги: українців, балтійський досвід | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]