Чт, 2024-03-28, 18:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:20
Бєларусь за ГТС може розраховувати на 12% газової знижки від РФ
Інші останні Новини світу

У Мінську відбулася зустріч прем'єр-міністра Бєларусі Михайла М'ясниковича і голови правління російського концерну "Газпром" Олексія Міллера. Сторони домовилися найближчим часом завершити переговори про купівлю "Газпромом" 50 відсотків газотранспортного підприємства "Бєлтрансгаз" і визначити формулу ціни на природний газ для Бєларусі, передає "Радіо Свобода".

Наприкінці 2011 року у Бєларусі закінчується дія чотирирічного контракту з "Газпромом". Бєларуське керівництво намагається виторгувати кращі умови, бо не хоче платити на рівні західноєвропейських споживачів.

Під час попередніх консультацій уряд Бєларусі намагався пов'язати ціну на газ з умовами продажу 50% акцій "Бєлтрансгазу", в результаті чого "Газпром" стане повноправним господарем бєларуського підприємства (в 2010 р. "Газпром" оформив у власність половину акцій "Бєлтрансгазу"). Проте російська влада заявила, що не поєднуватиме в одне те, що не поєднується.

Проте в серпні прем'єр-міністр Росії Володимир Путін змінив свою думку, сказавши, що Москва готова простягнути руку братньому народу, який потрапив у смугу глибокої фінансової кризи. Зокрема, він доручив "Газпрому" і Міністерству енергетики Росії вивести так званий "понижувальний інтеграційний коефіцієнт" ціни на газ для Бєларусі з 2012 року.

За даними бєларуських економістів, Мінськ може розраховувати на знижку в межах 12%. По суті, не так багато, якщо врахувати, що цьогоріч середня ціна газу для Бєларусі - близько 270 доларів за тисячу кубометрів. Бєларуська сторона, керуючись угодами про Митний союз, вважає, що газ має коштувати стільки ж, скільки і для російських споживачів.

ВАТ "Бєлтрансгаз" забезпечує газопостачання споживачів Бєларусі і є ключовим учасником міжнародної системи транспортування газу. По магістральних трубопроводах, що проходять територією республіки, здійснюються транзитні постачання російського природного газу до Калінінградської області, Литви, України, Польщі.

Наприкінці червня цього року бєларуська делегація повезла у ВАТ "Газпром" підготовлений проект договору купівлі-продажу 50% акцій ВАТ "Бєлтрансгаз", що належать державі, за 2,5 млрд дол. У разі підписання договору "Газпром", якому вже належить 50% акцій "Бєлтрансгазу", стане єдиним власником бєларуської газотранспортної системи.

Як повідомлялося, російський газовий монополіст хоче також отримати доступ до управління й українською ГТС. Заради цього Росія готова зупинити будівництво "Південного потоку, - газопроводу, що йде в обхід України. Але прем`єр-міністр України Микола Азаров відкидає розвиток енергетичного сектора України за бєларуським сценарієм.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1344 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]