Пт, 2024-03-29, 08:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:07
Берлін вимагає від Лондона відзвітувати про стеження за німцями - не параноя
Інші останні Новини Європейського Союзу
Уряд Німеччини 25 червня надіслав до Лондона офіційний запит у зв'язку з опублікованою раніше інформацією про проведену британськими спецслужбами програму стеження за електронною поштою і телефонними дзвінками, повідомляє Lenta.Ru з посиланням на газету The Guardian. Зокрема, німецьку владу зацікавило, чи є об'єктами стеження громадяни Німеччини.

Також у листі, який до британських міністерств юстиції та внутрішніх справ відправила міністр юстиції Німеччини Сабіна Лойтгойзер-Шнарренбергер, запитується, чи програма санкціонована судом і яка була її законодавча база. Крім того, німецького міністра зацікавило, чи використовується програма стеження вибірково для пошуку конкретної інформації, чи ж її масштаби ширші.

За даними Deutsche Welle, раніше 24 червня німецький уряд звернувся по роз'яснення щодо програми до посольства Великої Британії в Берліні.

Представники німецької влади вже не вперше виступають з критикою програми Tempora, інформація про яку потрапила в ЗМІ. Так, своє розчарування висловила канцлер Німеччини Ангела Меркель, а міністр юстиції назвала те, що відбувається, "голлівудським кошмаром". Міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг, навпаки, оголосив роботу спецслужб законною, а обмін здобутими даними зі США, в якому викрили британські спецслужби, назвав "незамінним".

У свою чергу, британські правозахисники зажадали провести офіційне розслідування у зв'язку з викриттям програми. 25 червня правозахисна організація Liberty оголосила про відправку відповідного запиту до спеціального трибуналу, який попросила оцінити, чи не порушує Tempora права громадян на приватне життя і недоторканність кореспонденції.

Матеріал про програму Tempora, проведену британським Центром урядового зв'язку (GCHQ), був опублікований 22 червня в газеті The Guardian з посиланням на колишнього співробітника ЦРУ і АНБ Едварда Сноудена. Згідно з цією інформацією, спецслужба підключилася до трансатлантичних кабелів, щоб відстежувати приватні телефонні розмови, електронне листування та повідомлення в соціальних мережах, після чого обмінювалася отриманою інформацією зі США.

Раніше The Guardian вже неодноразово публікувала отримані від Сноудена дані про діяльність американських і британських спецслужб. В одному з останніх матеріалів повідомлялося, зокрема, про електронне стеження за учасниками самітів "Великої двадцятки", що проходили в Лондоні у 2009 році.

30-річний Сноуден покинув США наприкінці травня і протягом кількох тижнів переховувався в Гонконгу, а 23 червня прилетів до московського аеропорту "Шереметьєво". Передбачалося, що звідти він вирушить до Латинської Америки, де він розраховував отримати політичний притулок, однак поки що він залишається в Росії. США, чия влада порушила стосовно колишнього співробітника спецслужб кримінальну справу, вже зажадали від Москви його видачі. У відповідь президент РФ Володимир Путін вказав на відсутність між країнами договору про екстрадицію.

Зазначимо, що своєрідність сучасного періоду полягає в тому, що крах міжнародного порядку, що склався після 1945 року, стався в умовах мирного часу 1990 року, з руйнуванням Берлінського муру. "Психологічна війна", яка велася в умовах біполярної системи, сьогодні переживає свій ренесанс у небезпечному впровадженні методів тоталітарної держави за допомогою всіх різновидів теле- і транспортних комунікацій в управлінні суспільством, знаменуючи період конвульсивної трансформації всієї системи міжнародних відносин.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 903 | Додав: adminA | Теги: лондона, стеження за німцями, берлін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]