Пт, 2024-04-19, 19:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:03
Бернар-Анрі Леві: По дорозі в Путінландію - The Wall Street Journal
Інші останні Іноземна преса про Україну

Wall Street Journal публікує статтю французького письменника, філософа і публіциста Бернара-Анрі Леві. Автор повідомляє, що минулого тижня, у вечір напередодні Мінського саміту, мав зустрітися з президентом України Петром Порошенком у президентському палаці в Києві. (Переклад з англійської; оригінал статті написаний французькою - Inopressa)

Леві і його колегу Жиля Гертцога провели на борт літака, де їх зустрів Порошенко. "Український президент був майже невпізнанний: футболка кольору хакі, камуфляжні штани, армійські черевики, але, головне, якась незвична блідість. Таким блідим я його ще ніколи не бачив", - пише Леві.

"Вибачте за всю цю таємничість, але ніхто, крім нього, - Порошенко вказує на генерала Віктора Муженка, головнокомандувача української армії, теж одягненого у військову форму, - не знає, куди ми прямуємо. Це з міркувань безпеки. Але ви побачите. Це жахливо. І я хочу, щоб ви стали свідками".

Літак вилетів на південний схід. Політ тривав одну годину. "Ми прямуємо в Донецьку область, де, як каже мені президент, щойно загинуло кілька десятків людей внаслідок жахливого обстрілу цивільного району", - пише Леві.

Розмова зайшла про саміт у Мінську. Леві запитав, що Порошенко скаже Путіну наступного дня. "Що я нічим не поступлюся, - відповідає Порошенко. - Що ні територіальна цілісність України, ні її право на Європу не можуть бути предметом переговорів".

Ось ще один вислів Порошенка, наведений Леві: "Я всім серцем сподіваюся на мирну угоду, але війни ми не боїмося. Здається, це ваш генерал де Голль сказав, що в чорні часи найкращі друзі великих народів - це вони самі?"

Леві оповідає: по одинадцятій вечора літак сів у Харкові. На льотному полі чекало близько 30 бронемашин. Колона рушила на Краматорськ.

"Останні 30 миль - обледенілий шлях у глибоких коліях від військових конвоїв, - пише Леві. - Ні вогника, ні душі. А потім раптово - групка нещасних людей, які зігріваються біля багаття. Тут незабаром після полудня середина міста стала мішенню для ракети "Смерч", випущеної з відстані понад 30 миль. Тут і в радіусі приблизно 900 ярдів гігантська протипіхотна ракета пролила зливу з міні-ракет, які вбили 16 людей і поранили 65".

Леві зізнається, що ще ніколи не бачив Порошенка таким: перед ним постав вже не "військовий лідер", а тим більше не "президент-мільярдер", "а чоловік з розгніваним обличчям, обурений".

"Яка катастрофа", - кілька разів повторив Порошенко. "Від нас кілометри до фронту. Тут нікого немає, крім цивільних. Це не війна, це бійня. Це не військовий злочин, це злочин проти людяності", - продовжував він.

Стоячи на краю вирви від розірваної ракети, Порошенко показав на цю ракету і заявив: "Монстр такої величини заборонений Женевською конвенцією, у сепаратистів таких немає. Це могли бути тільки росіяни". Він повторив: "Росіяни. Коли я думаю про те, що росіяни завтра будуть у Мінську і матимуть нахабство говорити про мир..."

Леві оповідає, що Порошенко відвідав шпиталь і зупинився біля ліжка кожного з поранених. Якась літня жінка вручила йому осколки, витягнуті з її ніг: "Ось, Петре, віддай їх Путіну. Скажи йому, що вони від Зої з Краматорська".

Потім Порошенко "у місці, далеко від міста, відвідав генеральний штаб Донецької області". Він "віддав розпорядження щодо контрнаступу, яке довелося б почати в разі провалу Мінського саміту", пише Леві.

Коли вони повернулися на борт літака, Леві переказав Порошенкові слова неназваного "колишнього посла в Україні", який обстоював постачання зброї Україні і вважав, що українські війська опинилися у тяжкому становищі.

"Він у чомусь правий, - відповів Порошенко. - Але не обманюйтеся: давно минули ті часи, коли флот у Севастополі та казарми у Бельбеку і Новофедорівці здавалися без єдиного пострілу. Ось єдина перевага війни: навчаєшся її вести".

Леві також сказав, що в США і Європі багато хто сумнівається, що українські військові зможуть користуватися надсучасною зброєю.

Порошенко заперечив: "На повне освоєння техніки нам знадобиться тиждень, не більше. Знайте: оскільки у нас немає іншого вибору, наша армія незабаром стане найкращою, найхоробрішою і найзагартованішою силою в регіоні".

За словами Леві, Порошенко знову спохмурнів, почувши, що його американським друзям доведеться подолати сильний опір, щоб домогтися поставок зброї в Україну. "Знаю. Але, можливо, станеться диво", - промовив Порошенко.

Леві спало на думку, що зараз для Порошенка найголовніше - виграти час. "Можливо, виграш кількох тижнів - головний плюс угод, які Порошенко збирається підписати, ні на секунду не довіряючи слову Володимира Путіна", - розмірковує автор.

"Чи виявиться угоду, яку він підпише, фальшивою, що зупиняє війну хіба на місяць-два, як у вересні минулого року? Ясна річ. У глибині душі він це знає", - пише Леві.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1978 | Додав: admin | Теги: по дорозі в путінландію, путінландія, бернар анрі леві | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]